22 Eylül 2024 Pazar

HDP: Topyekun saldırılara karşı topyekun direniş

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerinin tutuklanmasının ikinci yılı dolayısıyla çok sayıda kentte basın açıklamaları yapıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), İstanbul, Diyarbakır, Van, Ankara başta olmak üzere çok sayıda ilde 4 Kasım 2016 tarihinde milletvekillerinin tutuklanmasının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.
 
İSTANBUL
 
HDP İstanbul İl Örgütü, kentin 3 bölgesinde 4 Kasım'ı yaptıkları açıklamayla protesto etti. Aralarında HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda HDP'li, partinin Esenyurt ilçe binası önünde bir araya geldi. Polisler tarafından ablukaya alınan ilçe binası önünde açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 4 Kasım 2016'da yapılan operasyonla demokratik siyasetin tasfiye edilmeye çalışıldığını ifade etti. Yapılan operasyonun Kürt siyasetçilere yönelik olduğunun altını çizen Kenanoğlu, "Bilinçli bir seçim söz konusuydu. HDP içindeki etkin Kürt siyasetçi arkadaşlarımız siyaset dışına atılarak etkisizleştirilmek istendi. Kendileri biliyor ki HDP kaybetmezse kendileri kazanamayacak. Önümüzde yerel seçimler var. Ülkenin her yerinde HDP'ye yönelik siyasi soykırım ve operasyonlar devam ediyor. Fakat bu operasyonlar hiçbir zaman ne boyun eğmemize ne de HDP içindeki güçlü birliğini bozulmasına neden olmuştur. Bizler, arkadaşlarımızın bıraktığı yerden o mücadeleyi bugüne getirdik. Aynı hızla, aynı şevk ve azimle bu mücadelemizi yürütmeyi sürdüreceğiz. Bizleri tutuklayarak, siyasetten atarak vazgeçiremeyeceklerdir. Halkımız iradesine sahip çıkıyor. Biz de bu gözdağlarına diz çökmeden mücadelemizi devam ettireceğiz" diye konuştu.
 
Yapılan açıklamanın ardından açıklamaya katılan 2 kişi polisler tarafından gözaltına alınarak, Büyükçekmece Adliyesi'ne götürüldü.
 
Sultangazi'de HDP ilçe binası önünde HDP Milletvekili Hüda Kaya ve partililerin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. "Rehin alabilirsiniz, teslim alamazsınız!" pankartı açıldığı eylemde konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, 2 yıldır milyonlarca insanın iradesini teslim ettiği 10 bini aşkın partililerinin cezaevinde olduğunu belirtti. Kaya, "2 yıl oldu partimize yönelik linç operasyonu. 'Artık Türkiye'de partiler kapatılmıyor' diyorlar. Bunu utanmadan söylüyorlar utanmadan. Siz bugün halkların iradesine en büyük darbeyi yapan iktidarsınız" diye konuştu.
 
Kadıköy'de de HDP ilçe binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya, HDP Sözcüsü Saruhan Oluç ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklama öncesi HDP ilçe binası polislerce ablukaya alındı. HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, 4 Kasım operasyonun "Çöktürme Planı" dahilinde gerçekleştiğinin altını çizerek, "HDP ve bileşenlerinin bütün kurum ve kuruluşlarını dize getirme planıdır. Bu uygulama neticesinde eş genel başkanlarımız ve seçilmişler tutuklanmıştır. Büyük bir operasyon büyük bir diz çöktürme planıdır. Peki sonunda ne oldu? Aradan bunca zaman geçti. HDP bütün il ve ilçe yöneticileriyle çok büyük bir direniş gösterdi. HDP'yi siyaseten tasfiye etmeye çalışanlar karşısında çok büyük direnç gösterdi. Tasfiye planı suya düşürüldü. Evet, ağır bedeller ödendi; ama demokratik siyasetten bizi silemediler silemeyecekler" dedi.
 
Belediyelere atanan kayyumlara dikkat çeken Oluç, "Kürtlere dediler ki siz kendi yöneticilerinizi seçemezsiniz. Seçerseniz biz onların yerine başkalarını atarız. Peki bu tuttu mu? Tutmadı. Nereden biliyoruz. 24 Haziran seçimlerinden biliyoruz. Şimdi geliyor yerel seçimler. Bu yerel seçimlerde söz verdik halka. Halk da bize söz verdi. Bu yerel seçimlerde kayyım atanmış olan bütün belediyeleri tekrardan kazanacağız. Halk iradesini gösterecek. Kararlı bir şekilde kimin kendisini yönetmek istediğini kendisi belirleyecek. Onlarla birlikte kendi ilini, ilçesini beldesini yönetecek. 102 belediyeden daha fazlasını alacağız. O kayyım atayarak halkın iradesini halkın sandıklarda verdiği oyları yok sayan gasp edenleri o coğrafyada bir tabela partisi haline getireceğiz. 31 Mart'taki hedefimiz budur. Sadece parti yöneticilerimiz değil, halkımız dik durdu. Asla boyun eğmedi. Bundan sonra da boyun eğmeyecek. Bu mücadelede biat etmek yok. Bizim mücadelemiz adalet mücadelesidir. Evrensel mücadeledir" diye konuştu.
 
ANKARA
 
HDP Ankara İl Örgütü, parti binası önünde yapmak istediği basın açıklamasına izin verilmedi. Bunun üzerine basın açıklaması parti binasında yapıldı. Basın açıklamasını HDP Ankara İl Eşbaşkanı Halil Yıldız yaptı. Yıldız, gözaltı ve tutuklamalar ile demokratik mücadele alanının yok edilmesine karşı parti olarak mücadele ettiklerini belirterek, "Bugün örgütlü mücadele geleneğimiz, bileşenlerimiz, Türkiye'nin sosyalist, devrimci, demokrat ve en geniş kesimleriyle  kurduğumuz  ortak mücadele hattı; yeni rejimin inşa edildiği, faşizmi kurumsallaştığı bir dönemde partimize büyük sorumluluklar yüklemektedir" dedi.
 
Yıldız, 9 milletvekillerinin hala cezaevinde olduğunu hatırlatarak, "Bir talimatla, tamamen hukuk dışı bir şekilde yapılan bu operasyon Türkiye siyaset tarihinde 4 Kasım siyasi darbesi olarak geçmiştir. Bu, demokratik siyasete vurulan büyük bir darbe olsa da mücadele geleneğimiz açısından maruz kaldığımız ilk operasyon değildir" diyerek 2009 KCK operasyonları ile 1994 yılında DEP milletvekillerinin tutuklanmasını hatırlattı.
 
HDP'ye dönük operasyonların nedeninin Türkiye halklarının eşit, özgür ve ortak yaşamını kuracak tek parti olması olduğunu vurgulayan Yıldız, partilerine dönük saldırıların hala devam ettiğini ifade etti. Yıldız, "Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekun saldırılara karşı topyekun bir direniş gösterecek, bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz. Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin karalı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.
 
ADANA
 
HDP Adana il binasında yapılan açıklamaya, çok sayıda kişi katıldı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mahsun Eriğ, 4 Kasım'ın, demokratik mücadele alanını yok edilmeye çalışıldığı bir dönem olduğunu ve parti olarak bu saldırıları boşa çıkarma mücadelesini vermeye devam ettiklerini kaydetti.
 
4 Kasım'da eş genel başkanları dahil 16 vekilin tutuklandığını ve şu anda halen 9 vekilin cezaevinde olduğunu anımsatan Eriğ, "4 Kasım Siyasi Darbesi'nin 2. yıl dönümünde, bizler, Türkiye halklarını şiddet girdabına sokmak ve tek adam yönetimine mahkum etmek isteyen bu anlayışın karşısında dün olduğu gibi bugün de en güçlü duruşu ortaya koymaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz" dedi.
 
HATAY
 
HDP Hatay İl Örgütü'nün yaptığı açıklamaya partinin Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları katıldı. Burada konuşan Hatimoğulları, partilerine dönük yapılan baskıların tamamen bedel ödetme ve sindirme politikası olduğunu dile getirdi. Dünyada tüm zulüm politikaların sonsuza kadar sürmediğini belirten Hatimoğulları, "Biliyorsunuz tarihteki zulümkar firavunun saltanatı dahi son buldu. Bu karanlık dönemin bir gün sona ereceğini ve aydınlık günlerin doğacağını biliyoruz. Her şeye rağmen bizi baskı ve tutuklamalarla susturmaya ve bitirmeye çalışanlara şunu söylemek istiyorum. HDP bin yılların direniş geleneğinden geliyor. Biz her şeye rağmen ayakta duracağız" dedi.
 
ANTALYA
 
HDP Antalya İl Örgütü de il binalarının önünde basın açıklaması yaptı. Ancak il binasının ablukaya alan polis, HDP'lileri engellemeye çalıştı. Buna rağmen açıklama yapan HDP'liler, "Tutuklu vekiller irademizdir" pankartı açtı. HDP Antalya İl Eşbaşkanı Songül Şarklı, devletin baskı ve sindirme politikalarına değinerek, "Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekûn saldırılara karşı topyekûn bir direniş gösterecek, bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
 
VAN
 
HDP Van İl Örgütü'de il binası önünde yaptığı açıklamaya milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Dilan Dirayet Taşdemir ile HDP ve DBP'li yöneticiler ve çok sayıda kişi katıldı. Tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, 2 sene önce bugün partilerine ve milletvekillerine "siyasi bir darbe" gerçekleştiğini söyledi. 
 
Taşdemir, "Yapılan tamamen siyasi bir darbeydi. Hepimiz biliyoruz ki bu operasyon ve darbeyle amaçlanan, çökertme planını hayata geçirmekti. Faşizme karşı direnen kadınları, gençleri, zindanları ve bir bütünen halkın iradesini yok etmekti. Ama başaramadılar ve direnişle boşa çıkarıldı. Arkadaşlarımız her yerde şu anda özgürlük için, insanlık onuru için mücadele ediyor. Çözüm sürecinde çökertme planı hazırlayanlar; ardından kentlerimizi, bodrumlarda insanlarımızı yaktılar. Biz onları Dersim'den, Zilan'dan tanıyoruz. Biz onları 1994'te yine partimize yaptıkları darbeden tanıyoruz, biz onları KCK operasyonlarından tanıyoruz. Yüz yıldır başarılı olamadıkları gibi bundan sonra da başarılı olamayacaklar. Dünyanın her yerinde faşizm, direniş karşısında kaybetmiştir. Bugün AKP MHP faşizmi de halkımızın direnişi karşısında kaybedecektir. Asla geri adım atmayacağız ve mutlaka kazanacağız" diye konuştu.
 
BİTLİS
 
Bitlis'te de il binasında yapılan açıklamayla 4 Kasım protesto edildi. Açıklamaya; HDP Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Mahmut Celadet Gaydalı, Ömer Öcalan katıldı. HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Nurten Üzümcü, "Örgütlü ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
 
KARS
 
HDP Kars İl Örgütü'nün de parti binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan HDP İl Yönetici Bişar Abdi Alınak, operasyonun Türkiye tarihine "4 Kasım siyasi darbesi" olarak geçtiğini söyledi. Alınak, benzer şekilde her dönemde demokratik siyasetin tasfiyesine ilişkin operasyonların gerçekleştiğini söyledi. Alınak, "Demokratik tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız" dedi.
 
ERZURUM
 
Erzurum'un Tekman ilçesinde HDP binasında yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. HDP İl Eşbaşkan Yardımcısı Ömer Cemal Yazıcıoğlu, ortak metni okudu.
 
HAKKARİ 
 
HDP ve DBP Hakkari İl Örgütleri de DBP il binasında ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP Van milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan ile Tayip Temel ile birlikte HDP ve DBP il eşbaşkanları ve yöneticileri katıldı. HDP eski milletvekilleri tutuklu Selma Irmak ve Çağla Demirel'in gönderdiği mesaj, HDP İl Eşbaşkanı Zeynep Kaya tarafından okundu.
 
Irmak ve Demirel'in mesajı şöyle:
"Tutuklu siyasetçiler olarak çağrımız şudur ki; baskı ve sindirme yöntemi sonuç almamış, ülkeyi bir uçuruma sürüklemiştir. Bir an önce, bu uçurumun ucundan dönülmeli, Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılarak özgürlük ve güvenlik koşulları sağlanmalı, demokratik çözüm ve müzakere sürecine geri dönülmelidir. Halkımıza, kadın arkadaşlarımıza ve gençlerimize mesajımız; direnmeden vazgeçilmediği sürece başarmak mümkündür. Direneceğiz ve başaracağız."
 
ANTEP 
 
HDP Antep İl Örgütü de düzenlediği basın açıklamasıyla 4 Kasım'ı protesto etti. Yeşilsu Parkı'nda açıklama yapmak isteyen HDP'lilere polis izin vermezken HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ile polisler arasında tartışma çıktı. Açıklamaya bugün KPSS'nin olması nedeniyle izin verilmeyeceğini söyleyen polislere Toğrul, "Çevremizde okul yok. En yakın okul 5 kilometre ileride, sizin bu tavrınız kitlemizi provoke etmeye dönüktür. Şu an yapılan Antep'te sadece HDP'ye yapılıyor" diyerek yanıt verdi.
 
Kısa süreli tartışmanın ardından HDP'liler, Yeşilsu'dan parti il binası önüne alkışlarla yürüdü. Burada konuşan HDP'li Toğrul, 4 Kasım'ı "siyasi soykırım operasyonlar" olarak değerlendirerek, "4 Kasım operasyonu, Orhan Doğanların yaşadığı sürecin 2009'daki KCK operasyonları sürecinin en üst noktaya taşınmasıdır" diye konuştu.
 
4 Kasım'ın demokratik siyaset alanını kapatmaya dönük olduğunu aktaran Toğrul, ülke ortamını terörize edip seçim sonuçlarını değiştirmeye yönelik bir iktidar hamlesi olduğunu söyledi. Operasyonların, amacına ulaşmadığını dile getiren Toğrul, şöyle konuştu: "HDP, Seyit Rızalardan aldığı mirasla bu operasyonlara karşı durmuştur. Bizler, iktidarın önünde asla diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Operasyonlar, sadece siyasilere dönük değil; direkt halka dönük gerçekleşmiştir. İktidar, yargıyı sopaya dönüştürerek bize karşı kullanıyor. Siyasetçilerimize yönelik hazırlanan iddianamelerin içleri boştur. HDP olarak demokratik siyasetten asla taviz vermeyerek mücadelemizi her koşulda sürdüreceğiz."
 
URFA
 
HDP Urfa İl Örgütü, Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş'un katılımıyla basın açıklaması yaptı. İl binası önünde yapılan açıklamada, tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarının olduğu pankart açıldı. HDP Urfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar, "Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.
 
MALATYA
 
HDP Malatya il binasında toplanan partililer adına basın metnini okuyan İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya da 4 Kasım'ı kınadıklarını ifade etti.
 
DERSİM
 
HDP Dersim İl Örgütü, 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanan milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları için basın açıklaması yaptı. 
 
Basın açıklamasını okuyan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, "Hukuk dışı bir şekilde yapılan operasyonlar Türkiye siyasetine 4 Kasım darbesi olarak geçmiştir. AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın 28 Temmuz 2015'deki 'dokunulmazlıklar kaldırılmalı' ve 'bedelini ödemeliler& açıklamasından sonra HDP ve bileşeni partilerin yönetici ve üyelerine yönelik yapılan operasyonlarda 12 binden fazla partilimiz gözaltına alındı; 5 binin üzerinde yöneticimiz, belediye eşbaşkanlarımız ve üyemiz ise tutuklandı" dedi.
 
Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekûn saldırılara karşı topyekûn bir direniş göstereceklerini belirten Farisoğulları, bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadeleleri sürdüreceklerini vurguladı.
 
MARDİN
 
HDP ve DBP Mardin İl örgütleri, 4 Kasım'ı yaptıkları açıklamayla protesto etti. HDP il binasının önünde yapılan açıklamaya, parti yöneticilerinin yanı sıra din insanları, çeşitli kadın örgütü temsilcileri, DİSK ve bazı sendika yöneticileri katıldı. Açıklamada, tutuklu HDP'li vekillerin fotoğraflarının bulunduğu pankart taşındı.
 
HDP Mardin İl Eşbaşkanı Ali Sincar, tüm operasyonlara rağmen partilerinin Türkiye halklarına umut olmaya devam ettiğini kaydetti. Sincar, demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekun saldırılara karşı topyekun bir direniş göstereceklerini, örgütsel ve siyasal mücadelelerini sürdüreceklerinin mesajını verdi.
 
HDP İl Eşbaşkanı Eylem Amak da HDP eski Milletvekili Gülser Yıldırım'ın tutuklu bulunduğu Kandıra Kadın Kapalı Cezaevi'nden gönderdiği Kürtçe mektubu okudu.
 
HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay ise partilerinin ayakta olduğuna dikkat çekerek, özgür bir yaşamı kurmak için birlikte mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirtti.  
 
BATMAN
 
HDP Batman İl Örgütü, parti binası önünde HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, partinin İl Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, HDP ve DBP yöneticileri, Barış Anneleri ile çok sayıda kişinin katılımıyla basın açıklaması yaptı.
 
HDP Milletvekili Feleknas Uca, 6 milyon üstü halkın iradesinin gece yarısı rehin alınarak tutuklandığına dikkat çekti. Uca, "HDP'li vekillerimizin serbest bırakılması için AİHM'e başvurduk; ancak uzun süredir bu başvuruya cevap verilmemiş. Bir an önce bu başvurunun AİHM tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Tüm uluslararası kurumlara çağrı yapıyoruz; bir an önce AKP'nin anti demokratik uygulamalarına karşı durmalıdırlar. Biz vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz. Mücadelemiz tüm baskılara rağmen sürecektir" dedi.
 
Uca'nın ardından HDP İl Eşbaşkan Yardımcısı Mahir Bekleviş de ortak basın metnini okudu.
 
SİİRT
 
HDP Siirt il binası önünde ise bir araya gelen çok sayıda kişi, tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarını taşıdı. HDP Siirt İl Eşbaşkanı Serdar Batur "İktidar, partimize yönelik hukuk dışı saldırılarını sürdürmektedir. Savaşla, işgalle, güvenlik politikalarıyla Türkiye'de milliyetçi histeri üreten bu anlayış, kendi geleceğini bu çatışma ve savaş politikasında aramaktadır. Derin ve karanlık kliklerle kurulan kirli ittifaklarla Türkiye toplumunu büyük bir yıkıma götüren bu anlayışın önünde durmak ve buna karşı en geniş toplumsal ve siyasal mücadele hattını kurmak, dün olduğu gibi bugün de siyasal varlığımızın gereğidir" diye konuştu.
 
MERSİN
 
HDP Mersin İl Örgütü, 4 Kasım 2016 tarihinde partilerine dönük siyasi operasyonların yıl dönümü dolayısıyla il binalarında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP MYK üyesi Mehmet Yürek, DBP Mersin İl Eşbaşkanı Münir Güzel ve HDP'liler katıldı.
 
İlk olarak konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mustafa Işık, partilerine yönelik yapılan saldırılara rağmen özgürlük ve demokrasi mücadelesine devam ettiklerini kaydetti. Akdeniz Belediyesi'ne atanan kayyuma değinen Işık, halkın tüm baskılara rağmen mücadele ederek kayyum atanan belediyeleri geri alacaklarının altını çizdi. 
 
Ardından konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Zelal Önen ise, genel merkezlerinin gönderdiği basın metnini okudu.