22 Eylül 2024 Pazar

HDP: Êzidîlerin 'Cema Bayramı' kutlu olsun

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Sözcüsü Çilem Küçükkeleş, Mezopotamya'nın kadim inanç gruplarından Êzidîlerin her yıl 6-13 Ekim tarihleri arasında kutladıkları Cema Bayramı'nı kutladı.
HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Sözcüsü Çilem Küçükkeleş, "Mezopotamya'nın kadim inanç gruplarından Êzidîlerin her yıl 6-13 Ekim tarihleri arasında kutladıkları, bu vesile ile kendileri için kutsal olan Laleş topraklarını ziyaret edip ulularına, pirlerine niyaz oldukları, hac görevini yerine getirdikleri Cema Bayramı'nı kutluyor ve bu bayramın coğrafyamıza huzur, barış ve özgürlük getirmesini temenni ediyoruz" dedi.
 
Her dönem büyük katliamlara maruz kalan, günümüzde de kötülüğün cisimleşmiş hali olan IŞİD'in hedefi olan Êzidîlerin Şengal'de 73'üncü kez fermana, soykırıma maruz kaldığını belirten Küçükkeleş, "Şengal soykırımı üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen Êzidî toplumuna yönelik baskı, şiddet ve tahammülsüzlükte değişen bir şey olmadı. Şimdi de Cema Bayramı için Şengal'den Laleş'e gitmek isteyen Êzidîlerin önüne yeni engeller çıkarılıyor. Bütün engellemelere, ferman, katliam ve soykırımlara rağmen Êzidîlerin her yıl olduğu gibi bu yılda Laleş topraklarında Cema Bayramı için cem olmaları; 'biz buradayız' ve 'her daim inancımız, ritüellerimiz, kimliğimiz ve özgünlüğümüzle burada olacağız' demeleri tekçi, farklılıklara tahammülü olmayan zihniyet ve yaklaşımlara verilecek en iyi yanıttır" diye kaydetti.
 
Küçükkeleş, "Bu vesileyle bir kez daha Êzidîlerin varlığının, birliğinin, dirliğinin simgesi olan Cema Bayramı'nı kutluyor; barış ve huzur içinde bir bayram geçirmelerini, çekilen acıların son bulmasını, gelecek günlerin özgürlük getirmesini diliyoruz" diye belirtti.