20 Eylül 2024 Cuma

HDP'den hamile ve yeni doğum yapmış tutsaklar için kampanya

HDP İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, hamile ve yeni doğum yapmış tutsak kadınların serbest bırakılması için kampanya başlattı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, hamile ve yeni doğum yapmış tutsak kadınların serbest bırakılması için "Change.org" sitesi üzerinden kampanya başlattı. HDP İnsan Hakları Komisyonu, daha öncesinde konuyu önergelerle gündeme taşıyarak, 5275 sayılı kanuna göre tahliye kararı vermeyen hakim ve savcıları da Hakimler Savcılar Kuruluna şikayet etmişti.
 
HDP, cezaevlerinde hamile ve yeni doğum yapmış kadın kalmayana kadar mücadelede kararlı olduğunu söylüyor.
 
Kampanya metninde, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması Hakkındaki Kanunun, hamile kadınlara altı aydan daha küçük bebeği olan kadınların tutuklanmasını yasakladığına atıfta bulunuldu.
 
HDP, hamile iken tutuklanan ve halen tahliye edilmeyen kadınları şöyle sıraladı:
-Elif Aydın (5,5 Aylık Hamile) Gebze Kapalı Cezaevi,
-Mualla Kübra Alvar (7 Aylık Hamile) Tarsus Kapalı Cezaevi,
-Merve Aydeniz Çokyılmaz (7,5 Aylık Hamile) Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi,
-Emine Ay (4 Aylık Hamile) Bitlis Kapalı Cezaevi.
 
Yargının düşman hukuku uyguladığını ifade eden HDP, "Dünyanın demokrasisinin en geri ülkesinde bile uygulanmayacak bu tutukluluk işlemi maalesef ki maalesef Anadolu'nun bu topraklarında uygulanmakta, doğum yapmış ve hamile kadınlara adeta acımasızca muamele reva görülmektedir. İşin en kötü yanı ise topluma adalet dağıtma görevini üstlenen insanlar maalesef böyle vicdanları inciten yaralayan bu işlemlere imza atmaktadırlar" diye kaydetti.
 
Kampanya metni şu çağrı ile noktalanıyor: "Tarihin kara sayfasına girilmek istenmiyorsa derhal hamile ve doğum yapmış ve halen cezaevinde tutuklu kadınlara yönelik kanun işletilmeli ve cezaevlerindeki hamile ve doğum yapmış kadınların tahliyesi derhal sağlanmalıdır."