22 Eylül 2024 Pazar

HDP'den Mardin'deki yolsuzluklar için araştırma önergesi

HDP, Mardin Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde Sayıştay raporları ile de belgelenen yolsuzluğun araştırılması için önerge verdi.
Sayıştay raporlarına göre, AKP'nin atadığı kayyumlar Mardin Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinde de yolsuzluk ve usulsüzlükler yaptı.
 
Artuklu Belediyesi kayyumu, "doğal afet yönetmeliğini" gerekçe yaparak ihaleleri istediği firmalara  verdi. 
 
Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde belediyeye bağlı Kültür Daire Başkanlığı, “din konferansı ücreti” adı altında bütçeden milyarlarca lira parayı zimmetine geçirdi. 18 Aralık’ta İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu'na kohverans için 60 bin lira ödendi. Ancak ödeme miktarı 400 bin TL gösterilerek, zimmete para geçirildi.
 
Mardin Büyükşehir Belediyesi, arazi, bina, yol, köprü gibi 1479 taşınmazın değerini 1 TL olarak göstermiştir.  Sayıştay raporunda, “Bu nedenle taşınmaz kayıtlarının gerçek 
 
durumu yansıtmadığı tespit edilmiştir” denildi. 
 
Belediye ise cevabında, taşınmazların çoğunluğunun mezarlıklar, orta malı çeşmeler ve su kuyuları olduğunu savundu. Sayıştay ise belediyenin yanıtını inandırıcı bulmadı. "Başka birçok taşınmazın da kayıtlarının olmadığı ya da eski parayla tutulduğunu" rapora yazdı. 
 
Belediyenin Destek Hizmetleri Başkanlığı, 22 Kasım 2017’de aynı yükleniciden toplam 119.546,28 TL malzeme aldı. Çevre  Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın üç gün arayla aynı şirketten toplam 132.514,00 TL, Fen İşleri Daire Başkanlığı da aynı firmadan 19 gün arayla toplam 120.419,00 TL  mal alımı yaptı. 
 
Ayrıca belediyenin, ihalelerde aşırı düşük teklif sınır değerinin altında kalan isteklilerin tekliflerinin, açıklama istenilmeksizin reddedileceği yönünde,  mevzuata ve kanuna aykırı düzenleme yaparak, 58.500,00 TL’lik kamu zararı oluşturduğu da ifade edildi.
 
HDP Mardin Milletvekili Tüma Çelik, Mardin ve ilçe belediyelerde yaşanan yolsuzlukların araştırılması için araştırma önergesi verdi. Çelik önergesinde, "Sayıştay raporları ve basına yansıyan iddialar dikkate alındığında, Mardin Büyükşehir ve Mardin İlçe Belediye Başkanlıklarına atanan kayyumların yaptıkları keyfi ve hukuki olmayan uygulamaların, yolsuzluk ve usulsüzlükler ile birlikte araştırılması, usulsüz bir şekilde harcanan bütün bütçenin açığa çıkarılması için bir komisyon kurması elzem hale gelmiştir" dedi.