22 Eylül 2024 Pazar

HDP'li Öcalan Urfa hapishanesindeki hak ihlallerini Meclis'e taşıdı

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.
 
Öcalan, Bakan Gül'e hapishanede yaşanan keyfi uygulamalara ilişkin şu soruları sordu:
 
-Ağır hasta mahkumların hastane sevklerinin yapılmadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise nedeni nedir? Bakanlığınızın bu sorunu çözmeye yönelik herhangi bir tavrı ya da çalışması olacak mıdır?
 
-Çıkan yemeklerin yenilemeyecek kadar kötü olduğu iddiaları doğru mudur? 
 
-Hastalıkları raporlarla belgelenmiş, bu sebeplerle özel bir beslenme rejimi uygulamak zorunda olan mahkumların bu haklarından mahrum bırakıldığı ve hastalıklarına uygun yemeklerin verilmediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise nedeni nedir? Bakanlığınızın bu sorunu çözmeye yönelik herhangi bir tavrı ya da çalışması olacak mıdır?
 
-Haftalık 10 saat olan sosyal etkinlik hakkının uygulanmadığı ve bu hakkın F tipi için geçerli olduğunun söylendiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bakanlığınızın bu sorunu çözmeye yönelik herhangi bir tavrı ya da çalışması olacak mıdır?
 
-Cezaevi personelinin provakatif davranışlar içerisinde, mahkumlara sözlü sataşma, askeri nizamda yürütme vb. tutum ve davranışlar sergiledikleri iddiaları doğru mudur? Doğru ise bakanlığınızın bu sorunu çözmeye yönelik herhangi bir tavrı ya da çalışması olacak mıdır?
 
-Cezaevi kayıtlarında mahkumlar ve personeller arasında sözlü sataşma, askeri nizamda yürütme vb. tutum ve davranışlar sebebiyle yaşanan herhangi bir olay kaydı bulunmakta mıdır?
 
-Kapasitesinin aşıldığı ve mahkumların yerlerde yatmak zorunda olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bakanlığınızın bu sorunu çözmeye yönelik herhangi bir tavrı ya da çalışması olacak mıdır?
 
-Mahkum ailelerinin, mahkumlar için getirdikleri eşyaların bir kısmının verilmediği, mahkumların kantinden alışveriş yapmak zorunda bırakıldıkları, kantine ise birçok ihtiyaçlarının getirilmediği, olan ürünlerin ise kalitesiz ve yüksek fiyatlı olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bakanlığınızın bu sorunu çözmeye yönelik herhangi bir tavrı ya da çalışması olacak mıdır?
 
-Mahkum aileleri tarafından getirilen kıyafetlerin renkleri bahane edilerek verilmediği, yöresel kıyafetlerden olan şalvarın yasaklandığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bakanlığınızın bu sorunu çözmeye yönelik herhangi bir tavrı ya da çalışması olacak mıdır?
 
-Keyfi olarak disiplin cezalarının verildiği ve mahkumların savunmalarının alınmadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bakanlığınızın bu sorunu çözmeye yönelik herhangi bir tavrı ya da çalışması olacak mıdır?
 
-2018 yılında cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair herhangi bir istatistiki kaydınız bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa kamuoyu ile paylaşacak mısınız? Bulunmuyorsa nedeni nedir?