22 Eylül 2024 Pazar

HDP'li Paylan'dan Bakan Selçuk'a: Sorumluluk alıp, istifa edecek misiniz?

HDP Milletvekili Garo Paylan; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a 13 yılda 7 patlama gerçekleşen fabrikanın işçi çalıştırmasına nasıl izin verildiğini sordu ve "Sorumluluk alıp, istifa edecek misiniz?" dedi.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Tesisleri'nde dün üst üste gelen patlamalarda en az 4 işçi hayatını kaybederken, kaybolan 3 işçiyi ise arama çalışmaları sürüyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine göre, 13 yılda 7 patlamanın meydana geldiği fabrikada işçiler hayatını kaybederken, 2007'den bu yana onlarca işçi ise bu patlamalarda yaralandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis'e verdiği soru önergesiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a "Fabrikasında 13 yılda 7 patlama gerçekleşen bir şirketin, işçi çalıştırmasına nasıl izin veriyorsunuz?" diye sordu.

Yıllar içinde onlarca işçinin öldüğü ve yaralandığı fabrikanın hala işçi çalıştırabiliyor olmasını Meclis gündemine taşıyan HDP'li Garo Paylan, Zehra Zümrüt Selçuk'a bu fabrikada hala nasıl işçi çalıştırılabildiğini ve fabrikada meydana gelen patlamalarda kaç işçinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını sordu.

Kurulduğu günden bu yana defalarca patlama meydana gelen Coşkunlar Piroteknik Kimya Sanayi Havai Fişek Tic. Ltd. Şirketi'ne ait fabrikanın, her patlama sonrasında farklı isimle, farklı yerlerde faaliyetine devam ettiği iddialarının doğru olup olmadığını da soran Garo Paylan, "'Göstermelik' iş güvenliği sisteminin, iş cinayetlerine neden olduğunu kaçıncı patlamadan sonra anlayacaksınız?" dedi.

'SORUMLULUĞU ALIP İSTİFA EDECEK MİSİNİZ?'
Selçuk'a "Çalışma Bakanı olarak, iş cinayetlerinde ‘Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü' sırada olmamızdan kendinizi sorumlu hissetmiyor musunuz?" diye soran Paylan "İş cinayetlerinin sorumluluğunu alıp, istifa edecek misiniz?" ifadelerini kullandı.

13 YILDA 7 PATLAMA, ARDI ARDINA İŞ CİNAYETLERİ...
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, aynı aileye ait olan ve her patlama sonrası isim ve il değiştiren firmaya ilişkin elindeki bilgileri paylaştı. Fabrikanın adının patlamalar sonrası sürekli değiştiğini belirten İSİG, "Coşkunlar, Büyük Coşkunlar, Venüs Coşkunlar... En son fabrika Niğde ve Sivas'a taşınmış ve adı Yertaş Patlayıcı Maddeler olmuştu" dedi.

FABRİKANIN 'İŞ CİNAYETLERİ' SİCİLİ KABARIK
Fabrikanın Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı olan Yaşar Coşkun'un geçen sene yaptığı "Avrupa'nın en güvenli ve en büyük havai fişek fabrikasını kurduk" sözlerini içeren konuşmasının ardından mercek altına alınan fabrikanın iş cinayetleri sicilinin kabarık olduğu ortaya çıktı. Her patlama sonrası isim değiştiren fabrikada 13 yılda 7 patlama meydana geldi.

MÜSİAD 7 İŞÇİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ FABRİKANIN SAHİBİNE DESTEK SOFRASI KURDU
Fabrika sahibi Yaşar Coşkun'u MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Bursa Başkanı Nihat Alpay ile birlikte diğer üyeler destek ziyaretinde bulundu. İşçileri kurtarma çalışmalarının devam ettiği ziyaret için yemek masasında bir araya gelen patronlar Yaşar Coşkun'un yanındayız mesajı verdi.

MÜSİAD resmi sosyal medya hesabından, "Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonucunda destek vermek amacıyla Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Bursa Şube Başkanı, MÜSİAD Sakarya Başkanı e üyelerimizle Yaşar Coşkun'un yanındayız' paylaşımı yaptı.

İSİG: İYİN EFENDİLER YİYİN
İSİG, "7 işçi hayatını kaybetti, 118 işçi yaralandı ama onlar; MÜSİAD Genel Başkanı ve Şube Başkanları, Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası sahibi MÜSİAD Şube Başkanı Yaşar Coşkun'a destek vermek üzere Sakarya'ya moral desteğine geldi. Yiyin efendiler yiyin..." ifadeleriyle tepki gösterdi.

Fabrikada meydana gelen patlamalar şöyle:
27 Ocak 2018: Niğde'deki fabrikada gerçekleşen patlamada 32 yaşındaki işçiler Muharrem Alkan ve İlyas Ünlü hayatını kaybetmişti.
14 Aralık 2014: Fabrikada gerçekleşen patlamada 38 yaşındaki işçi Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetmişti.
11 Şubat 2011: Sakarya'nın Hendek İlçesi'ne bağlı Yukarıçalıca Köyü yakınlarındaki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın kız kaçıran imalatının yapıldığı bölümde meydana gelen ve Hediye Hallaç'ın  hayatını kaybettiği patlamada 14 kişinin yaralandığı bildirildi. Güvencesizliğin en net görüntüsü olan iş kazaları aynı fabrikada daha önce de yaşanmıştı. Bu kazalarda 2 işçi hayatını kaybetmiş 38 işçi yaralanmıştı.
29 Eylül 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebep oldu.
17 Ağustos 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuar bölümünde patlama meydana geldi. Patlamada fabrikadaki binalardan biri yıkıldı, diğerlerinde de büyük hasar oluştu. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.
21 Mayıs 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın maytap imalathanesi bölümünde patlama meydana geldi. Üzeri açık tente ile çevrili olduğu belirtilen imalathanedeki patlamada 3 işçi yaralandı.
01 Eylül 2007: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın barut üretiminde kullanılmak üzere kömür öğütülen bölümde kıvılcımdan kaynaklanan bir patlama oldu. Patlamada 1 işçi yaralandı.