22 Eylül 2024 Pazar

HDP'liler Sincan Hapishanesi önünde Baluken'in mesajını okudu

HDP'nin eski Grup Başkanvekili İdris Baluken'in tutuklu bulunduğu Sincan Hapishanesi önünde açıklama yapmak isteyen HDP'liler engellendi. Engellenmeye rağmen açıklama yapan heyet; Baluken'in, "Geçen 2 yıllık süre; halkımızın umudunu, inancını, kararlığını büyütmüştür" mesajını okudu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Mehmet Rüştü Tiryaki ile Selçuk Mızraklı'nın aralarında olduğu heyet, 4 Kasım 2016'da partilerine yönelik operasyonların ikinci yılı dolayısıyla HDP eski Grup Başkanvekili İdris Baluken'in kaldığı Sincan Hapishanesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Kampüsün girişinde bulunan polisler, Ankara Valiliği'nin kararını gerekçe göstererek, HDP'li heyetin açıklamasına izin vermedi.
 
‘KARAR ANAYASA'NIN ÜSTÜNDE OLAMAZ'
 
Yasak kararına tepki gösteren HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, kendilerine engel olan polislere, "Ben istersem şimdi bu kapıdan girerim. Kim beni engelleyecek? Valilik kararı diyorsunuz; ama Anayasa'da böyle bir şey yok. Vali kim ya. Ben milletvekili olduğum halde Anayasa'nın üstünde değilim. Valiliğin kararı Anayasa'nın üstünde olamaz" dedi.
 
Polislerin, "Bize gelen emir bu yönde" demesi üzerine, HDP'li heyet Sincan Cezaevi Kampüsü dışında açıklama gerçekleştirdi. Açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Selçuk Mızraklı, "HDP'liler olarak buradan arkadaşımız, milletvekilimiz İdris Baluken'e selam yolluyoruz" dedikten sonra, Baluken'in kendilerine gönderdiği mesajı okudu.
 
Baluken'in mesajı şöyle: 
"Tarihe 4 Kasım Darbesi olarak geçen hukuksuz siyasi soykırım operasyonu, güncelde de aynı baskı ve zor yöntemleri ile devam ettirilmektedir. 4 Kasım siyasi darbe operasyonun zeminini hazırlayan temel dinamik, Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılması ile şekillenmiştir. AKP-MHP-CHP ortak hareket ederek, hem bu siyasi darbe sürecini devreye geçirmiş, hem de Meclis'in tasfiyesini başta olmak üzere rejim değişikliğinin taşlarını birlikte döşemişlerdir. Bu hukuksuzluk ve operasyonel sonuç alınamayacağı, ülkenin temel sorunlarından bir arpa boyu yol kat edilemeyeceği, bugün için açıkça ortaya çıkmıştır.
 
2 YILLIK SÜRE HALKIMIZIN UMUDUNU BÜYÜTTÜ
 
Güncelde yaşanan siyasi, ekonomik, toplumsal ve hukuki krizin 4 Kasım Darbesi ve demokratik siyasi alanın daraltılması ile doğrudan ilişkisi vardır. Buna rağmen ne partimiz tasfiye edilmiş, ne de  halkımızın iradesi kırılabilmiştir. Hukuksuz tutuklamalarla zindanlara atılan bütün arkadaşlarımız; demokratik siyaset ve barış iradesindeki ısrarını ortaya koymuşlardır. Aradan geçen 2 yıllık süre hem içeride hem de dışarıda bizim partimizin, halkımızın umudunu, inancını, kararlığını büyütmüş, demokrasi ve özgürlük mücadelesine olan bağlılığını tarih sayfalarına şimdiden not etmiştir. Düşüncelerden korkarak, baskı ve zor yöntemleriyle iktidarlarını sürdürmeye çalışanların hazin sonları, tarih sayfalarında fazlasıyla mevcuttur.
 
BARIŞ HALAYLARIMIZDA BULUŞACAĞIZ 
 
Barışa susayan bu kadim topraklarda da aynı hazin sonu bugün ki muktedirlerin yaşayacağı aşikardır. Koşullar ne olursa olsun meşru olmanın, haklı olmanın getirdiği güçle, demokrasi ve özgürlük irademize sahip çıkmanın ve bu iradenin gerçeği olan mücadeleyi ortaya koymanın sözünü bir kez daha bütün halklarımıza veriyoruz. Her gecenin bir sabahı olduğu bilinciyle yanı başımızdaki aydınlık bir sabahta barış halaylarımızla buluşacağımıza inanıyoruz."