22 Eylül 2024 Pazar

Hekimler: Katmerli OHAL değil, Sağlıkta Şiddet Yasası istiyoruz

Hükümetin yeni düzenlemesinin sağlıkta şiddete son vermeyeceğine dikkat çeken hekimler, "Bu katmerli OHAL'dir" diyerek, 2 Kasım'da eylemlere başlayacak. AKP hükümeti, toplam 44 maddeden oluşan "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ni TBMM'ye sundu.
 
Hekimler, kamuoyuna "Şağlıkta Şiddet Yasası" olarak sunulan kanun teklifine tepki gösterdi.
 
İstanbul Tabip Odası, "Teklifin 24. maddesinde yer alan düzenlemenin Türk Tabipleri Birliği'nin yıllardır ısrarla önerdiği Sağlıkta Şiddet Yasası Teklifi ile ilgisi yoktur ve bu haliyle sağlıkta şiddeti önlemekten tamamıyla uzaktır. Oysa 2 Ekim 2018 günü meslektaşımız Dr. Fikret Hacıosman cinayetinin de gösterdiği gibi sağlıkta şiddet oyalamaya, kandırmacaya, göz boyamaya gelmeyecek kadar büyük ve ciddi bir sorundur" dedi.
 
Teklifin 5. maddesi için ise "En anti-demokratik rejimlerde bile rastlanamayacak türden tam bir felakettir" diyen İstanbul Tabip Odası, şunları belirtti: "Bu düzenlemeyle siyasi iktidar hiçbir yargı kararına, bırakın yargı kararını, hiçbir nesnel kritere bağlı olmaksızın; bütün hekimlerin mesleğini icra etmesini yasaklama yetkisini eline almak istemektedir. Kamu görevinden çıkarılan veya kamu görevine alınmayan hekimler için her ne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşması olmayan sağlık kurumlarında çalışmak ya da muayenehane açmak yasaklanmamış gözükse de teklif yasalaştığı takdirde bu meslektaşlarımızın mesleklerini icra edebilmeleri pratik olarak mümkün olmayacaktır. Mecburi hizmet yükümlüsü hekimler ise kâğıt üzerindeki bu haktan da mahrum bırakılmakta, aklın, mantığın, vicdanın kabul etmediği bir şekilde 600 gün boyunca mesleğini hiçbir biçimde icra edememekle ve işsizlikle cezalandırılmaktadır."
 
İstanbul Tabip Odası, maddede yer alan "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı" gerekçi için " Nasıl kullanıldığını ise yıllardır biliyoruz." dedi.
 
"Yaşadıklarımızdan biliyoruz ki; bu madde yasalaştığı takdirde yandaş olmayan bütün hekimler için kullanılabilecek ve hekimler işsizliğe ve açlığa mahkum edilebileceklerdir" diyen hekimler, "Bu düzenleme tam bir 'katmerli OHAL' düzenlemesidir" diye belirtti.
 
İstanbul Tabip Odası, doktor Fikret Hacıosman'ın öldürülmesinin birinci ayı olan 2 Kasım'da "Hekimler kandırmaca değil, haklarını istiyor" şiarıyla nöbete başlayacaklarını duyurdu.
 
Hekimler, tüm meslektaşlarına 2 Kasım günü 18.30-19.30 saatleri arasında Kadıköy İskele Meydanı'nda buluşma çağrısı yaptı.