22 Eylül 2024 Pazar

Hekimlerin karşı çıktığı 5. madde komisyondan geçti

İhraç edilenler ve güvenlik soruşturmasına takılan hekimlerin SGK ile anlaşması olan yerlerde çalışmasını engelleyen 5. madde komisyondan geçti. 11 saat süren görüşmeler sırasında üyelerin değerlendirme yapmasına izin verilmedi.
AKP'nin sağlıkta şiddeti önleme iddiasıyla Meclis'e getirdiği "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin 5. maddesi komisyondan geçti.
 
Güvenlik soruşturmasına takılan ve KHK ile ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) ile anlaşmalı hastanelerde çalışmasını engelleyen teklifin ilgili 5. maddesi Sağlık, Aile, Çalışma, Sosyal İşler Komisyonu'nda geçti. Komisyondaki görüşmeler,11 saat sürdü.
 
KOMİSYON ÜYELERİNE SÖZ VERİLMEDİ
 
Muhalefetin itiraz ettiği tasarı maddesine ilişkin görüşme sırasında tartışmalar yaşandı. Komisyon üyelerinin maddeye ilişkin değerlendirme yapılmasına izin verilmeden oylamaya geçildi. Bunun üzerine muhalefet, masalara vurarak durumu protesto etti.
 
Yaşananların Anayasaya aykırı olduğu yönünde itiraz eden CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve TİP, yaşananları "korsan oylama" olarak niteledi. Oylamanın meşruiyetinin olmadığını dile getiren muhalefet partileri, oylama şeklini tutanak altına alarak, Meclis Başkanlığı'na itirazda bulundu.
 
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kendisine söz verilmeden oylamaya geçildiğini belirterek, "Sağlık Komisyonu üyesiyim. 5. madde üzerine söz istedim. 11 saat beklettiler. Bana, bekleyen komisyon üyeleri ve milletvekillerine söz vermediler. Komisyon Başkanı AKP Grup Başkanları'nın talimatıyla oylamaya geçti. Faşizme karşı direnmek haktır" dedi.