20 Eylül 2024 Cuma

'Her koşulda topraklarımızı savunacağız'

Kuzey ve Doğu Suriye'de halklar Şam rejiminin, Dêrazor'da başlattığı saldırılara karşı QSD'ye destek eylemleri yaptı. Eylemlerde, bölge halkının QSD'yi sahiplenmesinin herkese net bir cevap olduğunu vurguladı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê, Til Temir, Kobanê, Minbic, Tebqa, Dirbêsîye, Til Koçer, Reqa, Til Hemîs kentleri ile Şehba'da, Şam rejim güçlerinin saldırılarını protesto için halklar sokaklara çıktı.

TEBQA
Kente bağlı Birinci mahallede toplanan kitle QSD bayrakları ve sloganlarla Demokratik Öğrenci Merkezi'ne yürüdü. Özerk yönetime bağlı kurumların yanı sıra, Suriye Gelecek Partisi ve onlarca kişinin katıldığı eylemin sonunda Al El Beyt Birliği Başkanı Ednan Ilêwî konuşma yaptı. Ilêwî, "Baskıcı rejimin işlediği suçlar 50 yıldır devam ediyor. Son dört gündür gerçekleştirdiği saldırı ve katliamlarla bunu daha açık bir şekilde gösterdi" dedi. Ilêwî, direnişi büyütme çağrısı yaptı.

Zenûbiya Kadınlar Topluluğu yönetim üyesi Nûr Henefî ise, Dêrazor da Şam hükümet güçlerinin sivil halka yönelik katliamını kınadı. Bölge halkının QSD'yi sahiplenmesinin herkese net bir cevap olduğunu vurguladı.

MINBIC
Şam hükümetinin Dêrazor'a yönelik saldırılarını protesto etmek için toplanan yüzlerce kişi Cizîr kavşağından başlayarak Kadınlar kavşağına kadar yürüdü. Şehit Aileleri Meclisi, özerk yönetime bağlı kurumlar ve Minbic Askeri Meclis gücünün de katıldığı eylem söz alan Minbic Askeri Meclisi Komutanlığı üyesi Qeys El Eclanî, "Minbic Askeri Meclisi'nin savaşçıları ve komutanları olarak, kurtarma hamlesinin başından bugüne kadar Kuzey ve Doğu Suriye'deki halkımızla dayanışma içindeyiz. Kahraman şehitlerimizin kanıyla sulanan topraklara yönelik saldırıları asla kabul etmiyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye'nin herhangi bir bölgesine yapılacak bir saldırıyı cevapsız bırakmayacağız. Her koşulda bu ülkenin topraklarını mutlaka savunacağız" dedi. 

Sık sık, "Yaşasın QSD" sloganları atıldı.

REQA
Reqa'da da yüzlerce kişi, Şam rejim güçlerinin saldırılarına karşı kentteki eski çocuk hastanesi önünde, "Şam Hükümeti'nin sivillere yönelik katliamını kınıyoruz" pankartıyla Kadınlar meydanına yüründü. Yürüyüş  sırasında sık sık, "Bijî QSD", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları attı.

Kadınlar meydanında, Zenûbîya Kadınlar Topluluğu Meclisi Koordinasyon üyesi Buşra El Mihemed söz aldı. Şam hükümetinin bir yıldır Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına saldırdığını hatırlatan Buşra El Mihemed, "Şam Hükümeti, özellikle Dêrazor Kantonu'nun kırsalında, halkın arasında çelişki oluşturarak, sivilleri hedef alıyor" dedi. Buşra El Mihemed, Şam'ın saldırılarının onları korkutmadığını vurguladı.

Kobanê, Til Temir, Dirbêsîyê ve Til Koçer kentleri ile Efrîn-Şehba Kantonu'nda saldırılara karşı basın açıklamaları yapıldı.

Açıklamalarda, Şam hükümetinin bu saldırılarla bölgenin güvenliğini bozmak ve halk ile özerk yönetimin arasında sorun çıkartmak istediği hatırlatıldı, bunun da Suriye ve Türk rejimleri arasındaki istihbarat koordinasyonu sonucunda gerçekleştiği kaydedildi.

Açıklamalarda halkın, QSD'nin yanında olduğu vurgulandı. Til Hemîs ve Hesekê'de de aşiretler QSD'ye destek açıklamaları yaptı.