22 Eylül 2024 Pazar

İHD 19. Genel Kurulu başladı

İHD Genel Kurulu'nda konuşan Eş Genel Başkan Öztürk Türkdoğan, "Koşullar ne kadar kötü olursa olsun, iktidar ne kadar kendini yaşatmaya çalışırsa çalışsın, halklar kazanacak" derken, Eş Genel Başkan Eren Keskin de insan hakları mücadelesi hiç bir zaman bırakmayacaklarını dile getirdi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'nin iki gün sürecek olan 19. Olağan Genel Kurulu Hacı Bayram Veli Kültür ve Dayanışma Merkezi'nin Konferans Salonu'nda başladı.
 
Genel kurulun yapıldığı salona, "Kalıcı OHAL düzenine hayır", "Tecrit işkencedir işkenceye son", "Mülteci sığınmacı göçmenlerin insan hakları vardır" ve "Bu toprakların barışa ihtiyacı var barış hemen şimdi" yazılı pankartlar asıldı. Genel Kurula dernek delegelerinin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve milletvekilleri, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, ESP MYK üyesi ve SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran, KESK Eşbaşkan Mehmet Bozgeyik, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve Cumartesi Anneleri katıldı. Genel Kurula ayrıca Hollanda Elçisi Jan Willem Scholten, Danimarka Elçisi Katrine Thorup, İsveç'ten gazeteci Jookim Medin, FIDH Başkanı Dimitris Christopoulos ve Euromed Rıghts Başkanı Wadih Al da katıldı.
 
İnsan hakları mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından divan başkanlığına seçilen Akın Birdal, açılış konuşması yaptı. 
 
'İNSAN HAKLARINI SAVUNUYORUZ'
 
İHD Eş Genel Başkan Öztürk Türdoğan, "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 70. yılında maalesef Türkiye ve dünyada insan haklarının araçsallaştığı bir dönemi yaşıyoruz. 32 yıl sonra yeniden katı ve otoriter dönemde insan haklarını savunuyoruz. İnsan haklarını savunmaya devam edeceğiz. 32 yıldır insan haklarını ve demokrasiyi hatırlatmaya nasıl devam ettiysek bundan sonra da, mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Görev yaptıkları 2 yıl boyunca OHAL rejiminde bir süreç geçirdiklerini hatırlatan Türkdoğan, "OHAL'in uygulandığı dönemde Türkiye rejimi değişmiş, otoriter başkanlık rejimi getirilmiştir. AKP, Türk ulus devletinin resmi ideolojisini yaşatmaya devam etmektedir" diye konuştu.
 
'HALKLAR KAZANACAK'
 
2013 yılında başlayan diyalog sürecini 2015 yılında sona erdiğini anımsatan Türkdoğan, "Türkiye hem içerde hem de dışarıda savaş içerisindedir. Özellikle Suriye'de Türkiye eliyle bir savaş yapılmaktadır. Bu savaş ile birlikte yeniden tekçiliğe dayalı otoriter bir rejim süreci yaşıyoruz. Tüm bunlara karşı demokrasi güçlerinin mücadelesi önemlidir ve bu noktada da her zaman yanlarında olduğumuz demokrasi güçlerinin yanında olmaya devam edeceğiz. Koşullar ne kadar kötü olursa olsun, iktidar ne kadar kendini yaşatmaya çalışırsa çalışsın, halklar kazanacak" diye belirtti.
 
GEÇMİŞLE YÜZLEŞEN BİR ANAYASA
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tutumunu da eleştiren Türkdoğan, şöyle konuştu: "Türkiye'nin Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği insan hakları ihlaline ilişkin siyasi baskı oluşturulmamıştır. Kapitalist modernite kurduğu insan hakları kurumunu korumaktan aciz olmuştur. Türkiye, Ortadoğu'daki Efrin'den ve Şehba'dan geri çekilmeli, iyi ilişkiler kurmalıdır. Türkiye Anayasal, sosyal siyasal kriz içerisindedir. Gerçek bir çözüm süreci ile birlikte yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç vardır. Anayasa talebimiz geçmişle yüzleşme ile ele alınmalıdır. Özellikle Ermeni ve Dersim Soykırımının kabul edilmesi noktasında ısrarımız devam edecektir."
 
'TECRİT SONA ERDİRİLMELİ'
 
Türkdoğan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Siyasi iktidar OHAL'i 3 yıllığına uzattı. Türkiye hale OHAL ile yönetiliyor. Önceden hiç değilse 3 ayda bir Meclis karar veriyordu şimdi ise 3 yıl OHAL var. Bu dönemde devam eden silahlı çatışmalarda, işkencelerde artış yaşanmıştır. Cezaevlerinde de işkenceler üst aşamaya ulaşmıştır. İHD olarak bu dönemde işkence ve kötü muameleye yönelik mücadelemizi bu dönemde daha fazla sürdürdük. İmralı hapishanesinden bahsetmeden olmaz. Abdullah Öcalan katı bir tecrit altında. Katı tecridin sona erdirilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Siyaset yapma hakkı, toplantı gösteri hakkında çok fazla ihlal vardır ve bu baskı yargı eliyle yapılmaktadır. DBP'li 94 belediyeye el konulması, seçilmişlerin cezaevlerine atılması Kürt halkının iradesine yönelik yapılmıştır. Seçilmiş belediye başkanlarının serbest bırakılması gerekir. Milletvekillerinin tutuklu olması kabul edilemez. Leyla Güven'in hala tutuklu bulunması ayrımcılık ve ötekileşmenin devam ettiğini gösterir."
 
MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ
 
Ardından İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin söz aldı. Keskin, insan hakları mücadelesinin her zaman yitirilenlere karşı bir borç olarak nitelendirdiklerini belirterek, "Hiç bitmeyecek bir mücadele. Hepsinin ismini anamam ama daha geçen Genel Kurul'da birlikte olduğumuz Muhterem'e, Musa amcaya, Vedat Aydın'a olan borcumuzu unutabilir miyiz? Hiçbir zaman bu mücadeleyi bırakmayacağız. Biz hep çok zor bir süreç yaşıyoruz" dedi.
 
'DERİN YAPI İLE AKP UZLAŞTI'
 
Keskin, "Her dönem zordur ama bu sefer ki biraz farklı. Türkiye'de her zaman şunu çok iyi bilirdik; bir görünümdeki devlet bir de gerçek devlet vardı. Biz o zamanlar insan hakları ihlalinin en fazla yaşandığı Kürdistan'a giden tek kurumduk. Gerçekten bugün hala akademisyenler 90'lar üzerine çalışma yapabiliyorlarsa İHD sayesindedir. İHD'nin raporları sayesindedir. O zaman her hak ihlali için gittiğimizde şöyle bir şeyle karşılaşırdık: Bakanlar bize; 'Bizim de haberimiz yok' derlerdi. Ama şimdi durum böyle değil. O dönem derin devlete biat eden hükümetler vardı. Ama şimdi AKP ile birlikte şekillenen bir yapı var. Özelikle cemaatin tasfiyesinin ardından bu derin yapı ile Erdoğan ve AKP ciddi bir uzlaşmaya gitti. Biz bu derin uzlaşmayı çok net tespit etmek zorundayız. O nedenle işimiz biraz daha zor" dedi.
 
'BİAT ETMEMEK İNSANA CİDDİ KONFOR SAĞLIYOR'
 
Keskin konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"İnsan hakları mücadelesin en güzel yanı şu; biat etmemek insana ciddi bir konfor sağlıyor. Ben haklıydım demek insana ciddi güç veriyor. Biz zor zamanlarda dahi biat etmedik. Tüm kurumları kapattılar. Bizi kapatamadılar. Bizim böyle bir gücümüz var. Askeri darbeye kafa tutan tek kurumuz. O nedenle gücümüzü bilelim. Çok zor bir süreçteyiz. Özellikle ifade özgürlüğünün yerlerde sürüklendiği başka bir süreç yaşamamıştık. Daha önce yaşadığımız bir baskı da ekonomik baskı. İnsanlar işlerinden atıldı, bir çok dergi gazete kapandı. O yüzden farklı bir süreçteyiz. Kesinlikle geçmişle hesaplaşmadan yeni bir sürece girmemiz mümkün değil. Bu yüzyılın ilk büyük suçu bu coğrafyada işlendi. 1915 Ermeni, Süryani, Hıristiyan  halkları katledildi. Cumhuriyet'ten bahsediyoruz. Bu bir devrim değil. O yüzden bu Cumhuriyet'in handikaplarını yaşıyoruz. Bu totaliter yapı halkı da dayattığı resmi ideolojisi ile kendisine benzetmiş durumda."
 
'ÇİFTE STANTARTI ELEŞTİRİYORUZ'
 
Muhalefet örgütlerinin de kendi içinde çifte standart bakış açısı ürettiğini söyleyen Keskin, "Örneğin İstanbul'da geçtiğimiz yaz bir kadın şort giydiği için saldırıya uğradı. Bütün kadınlar ayağa kalktık. Ama çok yakın bir dönemde çırılçıplak bedeni teşhir edilen Ekin Wan'a karşı aynı tepki gösterilmedi. Biz İHD olarak bu çifte standardı da eleştiriyoruz. Egemene hala benzediğimizi kabul etmek zorundayız. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Kendi içimizde demokratikleştirmemiz gerekiyor. Kurum olarak ben ne kadar 'militar bir yapının karşısındayım' tüm bunları cevaplandırırsak kendi demokratikleştiririz" ifadelerini kullandı.
 
Genel Kurul konukların konuşmalarıyla devam ediyor.