3 Ekim 2024 Perşembe

İHD: Av. Tarık Güneş serbest bırakılsın

İHD, 13 Şubat'ta tutuklanan Av. Tarık Güneş için bir açıklama yayınlayarak Güneş'in serbest bırakılmasını talep etti. Yapılan açıklamada, İHD ve İHD yöneticilerine yönelik artan baskının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 13 Şubat'ta tutuklanan Avukat Tarık Güneş'e dair bir açıklama yaptı. İHD Muş eski Şube Başkanı olan Av. Tarık Güneş ve Muş Barosu avukatlarından Av. Rumet Agit Özer, 12 Şubat 2022'de gözaltına alınmış, Güneş tutuklanırken Özer adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

Savcılık sorgusunda Av. Tarık Güneş'in 7-8 yıl önce İHD çatısında yürüttüğü insan hakları mücadelesine ilişkin soruların yer aldığı belirtilen açıklamada, verilen tutuklama kararının hukuksuzluğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, İHD'nin 2016 ve 2020 yıllarında geçirdiği denetimlerde, sokağa çıkma yasağı dönemine ilişkin herhangi bir kovuşturma kararı verilmediğine işaret edilerek, "Muş Cumhuriyet Başsavcılığının gerekli araştırmayı yapmadan kolluğun yönlendirmesi ile derneğimiz eski şube başkanını tutuklattırması yargı yolu ile baskı politikasının Muş genelinde kesintisiz olarak devam ettirildiğinin bir göstergesidir. Muş'ta geçmiş dönemde İHD Şube Başkanlığı yapmış tüm arkadaşlarımıza yönelik bu tarz yargı yolu ile baskı politikalarından bir sonuç çıkmayacaktır ve bu yöntemden vazgeçilmelidir" ifadeleri kullanıldı.

İHD ve İHD yöneticileri üzerinde giderek artan yargı baskısının kabul edilemez olduğu kaydedilen açıklamada, Av. Tarık Güneş'in bir an önce serbest bırakılması talep edildi.