22 Eylül 2024 Pazar

İİSŞP: Örgütlü olduğumuz iş yerlerinde 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştireceğiz

Koronavirüsün görüldüğü fabrikalar ve virüse yakalanan işçilere ilişkin veri paylaşan İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 1 Mayıs programını açıkladı.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs öncesi yaptığı açıklamada, "1 Mayıs'ta örgütlü olduğumuz işyerlerinde kutlamalar gerçekleştireceğiz" dedi. Platform üç işçi konfederasyonuna da birleşin çağrısı yaptı.

Online düzenlenen basın toplantısında, açıklamayı İİSŞP Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz yaptı. Ulaştıkları bilgilere göre İstanbul'da 3 bin 544 işçinin koronavirüse yakalandığını, 2 bin 902 işçinin hastalık şüphesi ile karantinada olduğunu, 34 işçinin ise hayatını kaybettiğini belirten Ceviz, "1 Mayıs'a sayılı günler kala 'ölmek istemiyoruz' talebimiz en acil talep haline gelmiştir. Vaka görülen işyerlerindeki tüm işçilere test yapılması, yaygın test uygulamasının hayata geçirilmesi acil ve hayati önem kazanmıştır" dedi.

Sokağa çıkma yasağı uygulanırken birçok işyerinin çalıştığını ifade eden Ceviz, "Oysaki genel bir karantina uygulaması yapılmasının gerektiği gerek bilim insanlarınca gerekse de sendikalarımız tarafından sık sık ifade edilmesine rağmen ne yazık ki dikkate alınmıyor" diye konuştu.

Hükümetin 1000 liralık sosyal destek yardımından da milyonlarca işçinin yararlanamadığını dile getiren Ceviz, "İhtiyacı olanlara bankalarca düşük faizli 10 bin lira kredi verilecek dendi ama 1000 ya da 3 bin lira gibi rakamların verildiğini görüyoruz. Yani sermaye grupları mali bakımdan desteklenirken, işçiler günlük 39 TL ile ücretsiz izne ve işsizliğe mahkum edilmiştir" dedi.

Ayrıca işçilerine servis dahi sağlamayan, işçilerden yemeklerini evden getirmesini isteyen taşeron sisteminin de sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Ceviz şunları söyledi:

"Çalışması zorunlu olan işyerlerinin dışında ücretli izin uygulanması ve çalışması zorunlu yerlerde çalışma sürelerinin kısıtlanarak koruyucu önlemlerin sağlanması, işten atmaların yasaklanması, işsiz olan her işçinin koşul aramaksızın işsizlik fonundan yararlanması, vergide adalet sağlanması, yaygın test uygulaması, temel tüketim malları üzerindeki vergilerin düşürülmesi ve doğal gaz, elektrik, su gibi ihtiyaçların ücretsiz yapılması, taşeron sisteminin yasaklanması, sendikal çalışmaları askıya alan düzenlemenin geri çekilmesi bugün işçi sınıfı olarak en acil taleplerimizdir."

1 MAYIS ÇAĞRILARI YASAK KARARI İLE KARŞILANMAMALIDIR
1 Mayıs'ın bu koşullar altında karşılandığını belirten Ceviz, "Şimdiden sokağa çıkma yasağının uygulanabileceği tartışılıyor. Elbette kitlesel mitingler yapılmasından bahsedilmiyor ancak kent merkezlerinde ve Taksim Kazancı Yokuşu'nda, fiziksel mesafe kurallarına uygun, her sendikanın temsili katılımı ile 1 Mayıs kutlamaları yapılması çağrıları yasak kararı ile karşılanmamalıdır" dedi.

1 Mayıs kutlamalarına ilişkin sosyal medya kampanyalarının yanı sıra işyerlerini de işaret eden Ceviz, "Örgütlü olduğumuz işyerlerinde, koşullarımıza göre bildiri okuma, döviz taşıma, alkış yapma, iş durdurarak talepleri ifade etme gibi yöntemlerle 1 Mayıs kutlamalarımızı gerçekleştireceğiz. Ayrıca 1 Mayıs günü konfederasyonlarla birlikte ortak belirlenen bir zaman diliminde balkonlardan 1 Mayıs marşları okuyarak, alkışlarla 1 Mayıs'ı yaygın ve kitlesel kutlama çağrısında bulunuyoruz" dedi.

ÜÇ KONFEDERASYONA ORTAK HAREKET ETME ÇAĞRISI
1 Mayıs'ın birlik, dayanışma ve mücadele anlamına geldiğini vurgulayan Ceviz, "Taleplerimizin kabul görmesi ancak birleşik bir mücadele ile olabilir ve bu 1 Mayıs, bunun örgütlendiği bir süreç olarak ele alınacaktır. Bu zor günlerde bizi dayanışma ve birlik korur diyoruz ve 3 işçi konfederasyonumuza ayrı ayrı programlar açıklamak yerine etkinliklerin birleştirilmesi çağrısı yapıyoruz. İşçi sınıfımızın ve bizlerin beklentisi bu yöndedir" diye konuştu.