22 Eylül 2024 Pazar

İngiltere'de işçi düşmanı yasa tasarısı

İngiltere, haksız yere işten atılmalara karşı tüm korumaları ortada kaldıran, kimi sektörlerde grevleri kısıtlayan; grev hakkını kullanan işçiyi işten atma ve patronlara sendikalar dava açma hakkı tanıyan yasa tasarısı Avam Kamarası'ndan geçti.

İngiltere'de aralarında demiryolları ve acil durum hizmetleri gibi bazı sektörlerdeki grevleri kısıtlayan yasa tasarısı, Avam Kamarası'ndan geçti. 246'ya karşı 315 oyla kabul edilen tasarı Lordlar Kamarası'nın da onayından geçmesi halinde yasalaşacak. İngiltere, İskoçya ve Galler'de geçerli olması öngörülen tasarıda, bakanlara itfaiye, ambulans ve demiryolu hizmetlerinde minimum düzeyde hizmet verilmesini zorunlu kılma yetkisi veriliyor.

Tasarıya göre işverenler, sendikalara "iş bildirimi" yapacak ve burada grev sırasında kimlerin çalışması gerektiği iletilecek. Tasarıda, grev sırasında çalışması istenen ama yine de greve gitmeyi tercih eden bir çalışan, işten çıkarılabilecek. Grev yeni kurallara uygun yapılmadığında, işverenlerin kayıplarını tazmin etmek için sendikalara dava açma hakkı bulunuyor. Sendikalar da eleştirdikleri tasarıyı "grev hakkına saldırı" olarak nitelendirdi ve yasalaşması halinde hukuk mücadelesi başlatacaklarını açıkladı.

Tasarının haksız yere işten atılmaya karşı tüm korumaları ortadan kaldırdığını ifade eden ana muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner, "Tasarının hükümete işçileri keyfine göre işten atmakla tehdit etme gücü vereceğini" belirtti. İşçi Partisi, grevci işçilerin haksız yere işe atılmasını önleyen mevcut korumaların yürürlükte kalması için tasarıya değişiklik teklifi verdi ancak önerge reddedildi.

Tasarıya dair açıklama yapan İş Dünyasından Sorumlu Bakan Yardımcısı Kevin Hollinrake "Grev yapma hakkıyla, İngiliz halkının yaşamını ve geçim kaynaklarını güvende tutmak arasında makul bir denge kumalıyız" dedi.