21 Eylül 2024 Cumartesi

İnşaat işçileri iş bıraktı

Fikirtepe'de çalışan İyi-Sen üyesi 20 inşaat işçisi, taşeron firma İMK İnşaat'ın gasp ettiği hakları için iş bıraktı.

İstanbul Kadıköy'deki kentsel dönüşüm sürecinin işletildiği Fikirtepe'de Kuzu Grup şantiyesinde taşeron firma İMK İnşaat'a bağlı İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İyi-Sen) üyesi 20 işçi, iş bıraktı.

İş bırakma eylemindeki işçilerden Eyüp Yıldız, Gazete Duvar'a yaşadıklarını aktardı. Ücretlerinin bir kısmını taşeron firmadan bir kısmını ise elden aldıklarını belirten Yıldız, eylül ayında hesaplarına asgari ücret tutarının yattığını ancak elden ödenmesi gereken miktarı alamadıklarını söyledi.

Yıldız, firmanın elden verilecek ücretleri taşeron firmaya teslim ettiği bilgisini verdiğini ancak taşeron firmadaki ilgili kişinin ortadan kaybolduğunu ifade etti. Sigortalarının da eksik yattığını söyleyen Yıldız, "30 gün yatması gereken sigortam geçen ay 24 gün yatmış. Muhasebeci kağıtları yetiştiremediğini söylüyor. Şimdi yeni bir muhasebeci geldi" dedi.

Haklarını alabilmek için sendikaları ve avukatları aracılığıyla firmaya ulaştıklarını aktaran Yıldız, "Bütün hesapları ve işlemleri yaptık, uzlaşma yoluna girmeye çalışıyoruz. Birkaç günden beri önce taşeron firmamızla sonra üst firması olan Kuzu Grup'la görüşüp durumu çözmeye çalıştık. Hiçbir şekilde bize dönülmedi, bizimle muhatap olmuyorlar. Birbirlerine yönlendiriyorlar. Yani kısacası bizleri oyaladılar" dedi.

İşçilerin örgütlü olduğu İyi-Sen Başkanı Hasan Kırlangıç da şunları ifade etti: "İnşaat patronları her zamanki gibi yine işçi arkadaşlarımızın haklarını gasp etmek için türlü türlü bahanelere ve türlü türlü yollara başvuruyor. Taahhüt ettikleri tarihlerdeki ödemeleri yapmayıp işçi arkadaşlarımıza mobbing uygulayarak şantiyeden atmaya çalışıyorlar. Sendika aracılığıyla bu durumlara müsaade etmedik, etmeyeceğiz. İşçi arkadaşlarımızın kaderlerini, patronların iki dudağının arasına bırakmayacağız, sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz."