20 Eylül 2024 Cuma

Irak'ta halk isyanı devam ediyor

Irak'ın Basra kentinde hükümetin ekonomik politikasına karşı başlayan gösteriler devam ediyor. Kerbela ve Necef Valilikleri yakılırken, Necef Emniyet Müdürü görevden alındı. Irak eski Parlamenteri Emîn Bekir ise taleplerin kabul edilmemesi durumunda eylemlerin yayılacağını söyledi.
Yaklaşık bir hafta önce Irak'ın Basra kentinde hükümetin ekonomik politikası, işsizliği ve hizmet yetersizliğini nedeniyle başlayan gösteriler devam ediyor.
 
Bu sabah saatlerinde Hewlêr'in Fermanberan, Fermanberên Yek, Hewkarî ve Gelawêj mahallelerinden toplanan halk içme suyu ve elektrik sıkıntıları nedeniyle Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu binası önüne giderek eyleme başladı.
 
Irak'ın güneyinde bulunan Kerbela'da halk Fezile Partisi'nin binasını ele geçirip, ateşe verdi.
 
KERBELA VALİLİĞİ YAKILDI
 
Dün gece saatlerinde de yine Kerbela'da halk Kerbela Valiliği binasına yönelerek, binayı kontrol altına aldı. Bir süre protestolarını valilik binasında sürdüren eylemciler daha sonra valilik binasını ateşe verdi.
 
NECEF EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI
 
Eylemlerin büyüdüğü kentlerden biri olan Necef Polis Teşkilatı Emniyet Müdürü Irak İçişleri Bakanı Qasim Ehreci tarafından görevden alınırken, yerine Elai Xeribi'yi atadı.
 
Necef'te gösterilerde sert müdahalelerin talimatını veren emniyet müdürünün görevden alınması için eylemciler çağrıda bulunmuştu. Eylemcilerin çağrısı sonrasında emniyet müdürü görevden alındı.
 
Necef kentinde eylemciler bugün de alanlara çıkarak, hükümeti protesto etmeye devam ediyor.
 
Necef'te de eylemciler Fezile Partisi binasına girerek, ateşe verdi. Eylemclerin Fezile Partisi'nin binasını ateşe vermesi sonucunda polislerin kitleye saldırdığı ve birçok kişinin yaralandığı belirtildi.
 
Olayların başladığı Basra'da ise halk Basra Valiliği'ne girerek, valilik binasını ateşe verdi. 
 
'TALEPLER KARŞILANMAZSA EYLEMLER YAYILACAK'
 
Eylemlerin Irak'ın birçok yerine yayılması sonrası açıklama yapan Irak eski Parlamenteri Emîn Bekir, eylemlerin daha da büyüyeceğini  belirtti. Basra'da başlayan eylemlerin Bağdat'a da sıçrayabileceğini dile getiren Bekir, halkın taleplerinin çok net olduğunu söyledi. Bekir, "Halk hükümetin uygulamaları, seçimlerde hilelerin karıştırılması, hizmetlerin olmaması gibi sebeplerden doyalı başkaldırdı. Talepler karşılanmazsa eylemler daha da yayılacağını düşünüyorum" diye konuştu.