21 Eylül 2024 Cumartesi

İşçinin alın terini sömüren Trendyol reklam amaçlı öğrencilere burs veriyor

Direnişin 17. gününde Toplum Gönüllüleri Vakfı önünden Trendyol'un ikiyüzlülüğünü teşhir eden Trendyol direnişçileri, "Amacımız öğrencilere burs verilmemesi değil. Kendi deposunda çalışan 18 yaşındaki işçinin alın terini çalıp, reklam amacıyla öğrencilere burs veremez. Çocuklarımızın hakkını çalıp burs veremez" dedi. Kamuoyuna seslenen direnişçiler, Trendyol'un hayırsever olmadığını kirli işlerinin üstünü örtmeye çalıştığını söyledi.

Trendyol Esenyurt deposunda maruz kaldıkları baskı, hakaret ve aşağılanmaya karşı haklarını aramak için PTT-Sen ve DGD-Sen'de örgütlendikleri için işten atılan işçilerin direnişi 17. gününde. Direnişi Esenyurt depo önünden kent merkezine taşıyan işçiler Trendyol'a ait ve iltisaklı olduğu işyerleri önünde eylemlerle seslerini duyuruyor, Trendyol'un yalanlarını ve iki yüzlülüğünü teşhir ediyor.

TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI ÖNÜNDEN SESLENDİLER
Direnişçilerin bugünkü adresi Toplum Gönüllüleri Vakfı. "Trendyol işçiye hesap verecek" pankartıyla bir araya gelen işçiler sık sık "Direne direne kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz". "Trendyol işçisi yalnız değildir", "Gençlik direnen işçilerin yanında" sloganları attı.

İşçilere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Milletvekili Burcugül Çubuk ve önceki dönem milletvekili Musa Piroğlu ve gençlik örgütleri destek verdi.

ŞEN: ÖĞRENCİLERE MİLYONLARINDAN BURS VERSİN BİZDEN ÇALDIKLARINDAN DEĞİL
PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen, Toplum Gönüllüleri Vakfı önünde eylem yapmalarının nedeninin Trendyol'un yalanlarını anlatmak olduğunu söyledi. Trendyol'un kendini hayırsever gösterdiğine dikkat çeken Şen, "Burs verilecekse işçiden çaldıklarıyla değil kendi milyonlarından verebilir. Daha fazlasını versin. (İşçileri işaret ederek) Buradan eksilterek değil bunu kabul etmiyoruz, bunun için buradayız. Şu an aramızda burs imkanı bulamadığı, imkanı olmadığı için okula gidemeyen arkadaşlarımız var. Muhammed anlattı hikayesini. 12 yaşından beri çalışmak zorunda kalan, bazı meslek hastalıkları olan 18 yaşında bir arkadaşımız. Trendyol şunu öğretiyor, 'içeride daha ağır çuvalları kaldıracaksın, daha çok çuval kaldıracaksın. Ben senin içeride canına okuyacağım kimse de duymayacak. Ama dışarıda hayırsever görüneceğim.' Halkımıza sesleniyorum, Trendyol'un hayırseverlik adı altında dağıttığı para işçiden aldığı paradır. Üniversite gençlerinin işçilerle omuz omuza durmasını bekliyoruz. Oraya hayır buraya şer mi diyoruz" dedi.

ÖZDEK: YURDUN HER YERİNDE HAKLARI GASP EDİLEN İŞÇİLER İÇİN DİRENİYORUZ
Trendyol'da PTT-Sen üyesi olduğu için ilk işten atılan Emre Özdek de patronların mazeret üretmeye ihtiyaç dahi duymadan 25/2'den kapının önüne konulduğunu belirtti. 54 işçinin daha bahanesiz işten atıldığını ve sayının arttığını söyleyen Özdek, "Amacımız sadece Trendyol'da hakkı gasp edilen arkadaşlar değil yurdun bütün bölgelerinde hakları gasp edilen, 25/2'den atılmış; denetlenmeyip, patronlara yetki verip, istediği her işçiyi kapının önüne koyabilen patronlara sesimizi duyurmak için direnişe devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'18 YAŞINDAKİ İŞÇİNİN ALIN TERİNİ GASP EDEREK BURS VEREMEZ'
Toplum Gönüllüleri Vakfı önünde olmalarının öğrencilere verilen bursun kesilmesi olmadığının altını çizen, "Tabii ki öğrencilerin yanında olunmalı ama bunu kendi deposunda 18 yaşında çalışan bir işçinin alın terini gasp ederek, reklam amacıyla kullanan Trendyol ve Trendyol gibi firmaların uygulamalarını kabul etmediğimiz gibi suratlarına çarpmak istiyoruz" dedi.

'ÇOCUĞUMUN HAKKINI ÇALIP BAŞKA ÇOCUKLARA BURS VEREMEZSİNİZ'
Daha sonra direnişteki işçiler de söz aldı. Bir işçi hamile eşini yalnız bırakıp Trendyol'da çalıştığını söyledi ve ekledi: "Benim çocuğumun hakkını çalıp başka çocuklara burs veriyoruz diye reklam yapamazsınız!"

GENÇLİK ÖRGÜTLERİ: TRENDYOL'UN ÇALDIKLARI BURS OLAMAZ
Gençlik örgütleri adına yapılan konuşmada, faşizm ve emek sömürüsünün işçileri ve gençleri kapsadığı kaydedildi. Birleşik mücadeleyle karşı çıkılması gerektiğinin altı çizilen konuşmada, "Trendyol'a şunu sormak istiyorum. Trendyol emekçisinden aldıklarını burs olarak dağıtacak kurumlara soruyorum. 25/2'den attıkları işçilerin burs verebilecekleri okuttukları çocukları, kardeşleri yok muydu? Trendyol'un çaldıkları burs olamaz" denildi.

ACAR: İNŞA ETTİKLERİ EMEK REJİMİNDE YAŞAMA ŞANSIMIZ YOK
Toplum Gönüllüleri Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının 20 yaşındaki çocukların canını çıkaran sermayedarların imajını düzelttiğini belirten DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, Trendyol'un reklamını yapanların, Trendyol'la iltisaklı olan her yerin direnişin muhatabı olduğunu kaydetti. Acar, "Bunlara ses çıkarmak zorundayız. İşçiler direniyor, gençlik dayanışmak zorunda. Bizimle beraber fiziken direnemiyorsa sosyal medyaları onlara zehir etmek, çok takipçili hesapları yoruma açamayacak şekilde, e-siteleri dar etmek zorunda. Bir parça yan yana gelip mücadele etme, hak kopartma olanakları bize açıyor. Yoksa köleyiz" ifadelerini kullandı.

Daha çok burs verilmesini isteyen Acar, çünkü işçinin emekçinin alın terini çalan sermayedarların görüntü amaçlı kazandıklarının bir kısmını burs olarak verdiğini söyledi. "Bunların inşa ettiği emek rejimine, hiçbir yaşam hakkı bırakmayan, söz hakkı bırakmayan cezaevi kampüsü yaptıkları işyerinde yaşama şansımız yok" diyen Acar, Trendyol işçileriyle dayanışma çağrısını yineledi.