20 Eylül 2024 Cuma

İşgalciler halkların birliğine saldırıyor

Qamişlo'da yaşayan halk Kuzey Suriye ve Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarına karşı halkların birliğini savunduklarını belirttiler.
Kuzey Suriye'nin en kozmopolitik kentlerinden biri Qamişlo, Rojava devrimi ve Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesi ile birlikte bu kentte bütün halklardan insanlara rastlamak mümkün, Kürt, Arap, Süryani ve az sayıda da olsa Ermeni yaşıyor.
 
27 Temmuz 2016 yılında IŞİD çeteleri tarafından katliam gerçekleştirilmişti. Katliamın gerçekleştirildiği caddede yürüyoruz. Gerçekleştirilen saldırıda 52 sivil ve asayiş üyesi yaşamını yitirmişti. Halen patlamanın izlerini taşıyan caddede ufak bir bakkal dükkanın önünde oturan esnaf ile sohbete başlıyoruz. 2016 yılında gerçekleştirilen patlamanın tanıklarından, savaşı en yakından Halep'te yaşamış 2015 yılından sonra Qamişlo'ya gelmiş.
 
İŞGALCİLER HALKLARI YOK ETMEYİ HEDEFLİYOR
 
Siyabend Hesen AKP/Saray rejiminin ve çetelerinin işgal saldırılarını ve tehditlerini soruyoruz. Önce iç çekerek başlıyor anlatmaya, "Erdoğan diktatörlüğü Ortadoğu'da bulunan bütün Kürt halkını yok etmek istiyor. Kürt halkının yaşadığı yerleri işgal ederek o bölgenin demografisini değiştirmek istiyor. Biz halk olarak bütün bu bölgede yaşayan halkların birliği için bu işgal saldırılarının karşısında duracağız" diyor. Hesen, "Esad'ın yaptığı açıklamadan korkmuyoruz. Rejim ilk önce Efrin'de Cerablus'ta ve Şam'ın etrafını çetelerden temizlesin. Sadece Kuzey Suriye değil nerede zulüm ediyorsa orada onların vbe çetelerinin karşısında durmaya hazırız" diye belirtti.
 
Siyabend Hesen'in yanından ayrıldıktan sonra güneşin yakıcı sıcağı altında moloz yığınları arasında oynayan çocukları fark ediyoruz. Fotoğraf makinamı onlara doğru çevirdiğimde hızla ortadan kayboluyorlar. Oysa çocukların en sevdiği şeyin resmedilmek olduğuna daha önce tanık olmuştum.
 
Röportaj için sıcağın altında yürümneye devam ederken bir komün dikkatimi çekiyor. Şehit Esmahan Komünü. 250 evin üyesi olduğu komünde, komün eşbaşkanları sıcağın altında oluşturdukları komiteler ile ev ziyareti gerçekleştirip halkın sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyorlar.
 
EFRİN'DEKİ HIRSIZLARI GÜNEY KÜRDİSTAN'A YOLLACAKLAR
 
Suriye rejiminin okulunda uzun bir süre öğretmenlik yapan ve Rojava devrimi ile birlikte görevini bırakarak emekli olan Mina Ehmet, "AKP rejimi çeteleri destekleyerek üzerimize salıyor. Bir hırsız senin evine girse sen ona karşı çıkmazmısın? Bizim topraklarımıza ve mallarımıza el koyan çetelerde hırsızdır, biz de hırsız çetelere karşı çıkacağız. Biz topraklarımızı evimizi, mallarımızı çetelere bırakmayacağız. Bunun için de çetelere karşı savaşacağız. Saray rejimi nasıl Halep'te yaşayan halkların, Efrin'de yaşayan halkların mallarını çaldıysa Suriye'de yaşayan Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin mallarınhıda o şekilde çalmak istiyor" dedi.
 
Ehmet, "Efrin'de yaşananları görmüyorlar mı? Hangi müslüman bunu yapar. Şimdi de Kuzey Suriye'nin tamamını işigal etmek istiyor. Türkiye hükümeti, İdlib'de ve Türkiye'de eğittiği çeteleri üzerimize saldırtmak istiyor. İstiyor ki, burası da İdlib gibi, Halep gibi olsun. Biz Qamişlo'da ve Rojava'nın tamamında halklar ile birlikte yaşıyoruz. Ben Arap halklarındanım daha önce Suriye rejiminin yanında öğretmenlik yaptım. Bugüne kadar Kürt halkıyla hiçbir sorun yaşamadım, komünüme gidip geliyorum sorunlarımı çözüyorum. Türkiye hükümeti halkları birbirine düşürmek topraklarımızı eline geçirmek istiyor" diye belirtti.
 
Erdoğan Osmanlı sistemini tekrardan bu topraklara getirmek istiyor diyen Mina Ehmet, "Osmanlı sisteminin tekrardan bu topraklara hükmetmesini istemiyoruz. Sadece Kuzey Suriye değil Güney Kürdistan'a yönelik saldırıların da karşısında duracağız" dedi.
 
Qamişlo'lu Beşir Xelil ise AKP'nin "Güney Kürdisan'a ve Kuzey Suriye'ye yönelik işgal saldırılarını ve tehditlerini şu şekilde değerlendirdi: "Yabancı ve işgalci güçlerin Güney Kürdistan ve Kuzey Suriye'ye yönelik işgal saldırısı kabul edilemez. Biz Qamişlo'da yaşayan halk olarak bu saldırıları kabul etmiyoruz. İşgalci saldırılara karşı Kürt halkı ve burada yaşayan bütün halklar birlik olmak zorunda. Kürt halkı bir kişide kalsa kanının son damlasına kadar topraklarını savunacaktır,"