20 Eylül 2024 Cuma

İspanya'nın yeni hükümeti Katalonya'daki bütçe kontrollerini kaldırdı

İspanya'nın yeni hükümeti, Katalonya hakkında mali kontrolleri kaldırdığını ve ülkeyi siyasi krize sokan bir bağımsızlık gerilimini azaltmak için bölge yönetimiyle diyaloğa gireceğini söyledi.
İspanya'nın yeni hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, Katalonya hakkında mali kontrolleri kaldırdığını ve ülkeyi siyasi krize sokan bir bağımsızlık gerilimini azaltmak için bölge yönetimiyle diyaloğa gireceğini söyledi.
 
Başbakan Pedro Sanchez, merkez sağ lideri Mariano Rajoy'u geçen hafta güvensizlik oyuyla devirdikten sonra, karşılaşacağı en zorlu sorunlardan biri Katalonya'nın bağımsızlık hareketi olacak.
 
Rajoy'un geçtiğimiz Ekim ayındaki bağımsızlık referandumundan önce gündeme getirdiği mali kontroller, Katalan hükümetinin yaptığı ödemelerin bütçe bakanlığı tarafından incelemeye tabi tutacağı ve Madrid hükümeti tarafından veto uygulayabileceği anlamına geliyordu.
 
Yeni kurulan hükümetin sözcüsü Isabil Celaa yeni kabinenin ilk toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Normalleşmek istiyoruz, böylece bir yandan anayasa ve diğer tarafta diyalogla ilerleme kaydetmeye çalışacağız" dedi.
 
Sanchez, yaz aylarından önce muhtemelen Katalan bölge şefi Quim ile taşınacaklarını belirtti.
 
Bölgesel hükümete yöneltilen zeytin dalı, Rajoy'un bağımsızlıkçılara karşı sert çizgisinden sonra değişime işaret ediyor. Ancak Sanchez'in Torra'yla nasıl bir yol izleyeceği net değil.
 
Torra, İspanyol yargıçların Almanya'da bir iade talebinin sonucunu bekleyen selefi Carles Puigdemont'u ulaşmaya çağlıştığı bağımsızlığa devam edeceğine söz verdi.
 
Hükümet sözcüsü Celaa, Cuma günü yaptığı açıklamada, yeni bir referandumun "kesinlikle sözkonusu olmadığını" söyledi.