1 Ekim 2024 Salı

İsrail Lübnan'ı işgal harekatına başladı

1 haftadır Lübnan'ın pek çok noktasını hava saldırılarıyla bombalayan siyonist İsrail ordusu, Lübnan'ı karadan işgal harekatına başladı.

Siyonist İsrail devleti, Lübnan'ın güneyi ve doğusundaki yerleşim bölgeleri ve başkent Beyrut'a dönük bir haftadır süren aralıksız bombardımanının ardından, Lübnan'a karadan işgal harekatına başladı.

Kara harekatı öncesi işgalci İsrail, Lübnan'ın güneyindeki sınır kasabalarını hava saldırıları ve topçu atışlarıyla yoğun bir şekilde bombaladı. Kawkaba, Rachaya Al Foukhar, Kfarkela ve Khiam'ın eteklerinde hava saldırıları gerçekleşti, Marjayoun ve Wazzani ise topçu bombardımanıyla hedef alındı.

Ağır topçu bombardımanının ardından işgalci İsrail ordusunun askeri araçları Lübnan sınırına hareket etti. İsrail'in Lübnan'da kara harekatının başlamasının hemen ardından patlamalar, dumanlar ve parlamalar meydana geldi. Sınıra yakın bölgelerde topçu ateşi, insansız hava araçları ve helikopterlerin sesleri duyuldu. Lübnan'ın Aadaysit Marjaayoun köyü yönünden de çok sayıda patlama, duman bulutu ve ışık parlamaları görüldü.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada Netanyahu hükümetinin kararına uygun olarak, Lübnan'ın güneyindeki "Hizbullah hedeflerine ve altyapısına yönelik sınırlı, yerel ve hedefli" kara saldırılarına başlandığı savunuldu. Son aylarda alınan eğitimle hazırlanan plana göre hareket edildiği ifade edilen açıklamada, İsrail Hava Kuvvetleri ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı topçu birliklerinin saldırılarla kara kuvvetlerine destek sağladığı belirtildi.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI BEYRUT'U BOMBALADI
İsrail savaş uçakları, başkent Beyrut'u da pek çok kez vurdu. Beyrut'un nüfusu en yoğun bölgelerinden olan güney banliyölerine gece boyu gerçekleştirilen saldırılarda,  Laylaki, el-Marija, Harert Hreik ve Burj el-Barahneh mahalleleri hedef alındı.

İsrail ordusu saldırılar öncesi halka bölgeyi terk etmeleri için sadece 1 saat süre verdi. Bölgeden kaçan pek çok kişi barınakların dolması nedeniyle şehrin sokaklarında kaldı ya da deniz kıyısına sığındı. Aileler yeterince hızlı bir şekilde bölgeden çıkaracak araç bulamadıklarını söyledi.

Beyrut'a yönelik hava saldırılarında en az 4 kişi katledildi.

‘LÜBNAN ORDUSU SINIRA YAKIN BAZI BÖLGELERDEN GERİ ÇEKİLDİ'
Reuters haber ajansına konuşan Lübnanlı görgü tanıkları ve güvenlik kaynakları, Lübnan ordusunun İsrail sınırındaki bir dizi pozisyondan çekildiğini söyledi. Ajansa konuşan bir Lübnanlı güvenlik kaynağı, Lübnan birliklerinin, Lübnan'ın İsrail ile olan güney sınırındaki mevzilerden sınırın en az 5 beş kilometre kuzeyine çekildiğini aktardı.

İsrail ordusu kuzey sınırının bazı kısımlarını askeri bölge ilan etti. Ordu açıklamasında "Kuzey İsrail'deki Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi bölgeleri kapalı askeri bölge ilan edildi. Bu bölgelere giriş yasak" denildi. 

ABD: İSRAİL BİZİ BİLGİLENDİRDİ
BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Pazartesi günkü basın brifinginde, İsrail'in, "Lübnan sınırı yakınındaki Hizbullah altyapısını hedefleyen karadan sınırlı operasyonlar" düzenlediği konusunda ülkesini bilgilendirdiğini söyledi.

HİZBULLAH DİRENİYOR
Hizbullah, Lübnan'a giren İsrail askerlerine ve sınırın ötesinde İsrail'e yönelik roket saldırılarında bulunuyor. Tel Aviv'e de roket saldırısı yapıldığı, havaalanının zarar gördüğü kaydedildi. Hizbullah ayrıca, Al-Adissa ve Kafr Kila kasabalarının karşısındaki İsrail askerlerine saldırı düzenledi.