22 Eylül 2024 Pazar

İşten atılan MTM Matbaa işçisi: Direneceğiz ve kazanacağız

Gebze'de bulunan MTM Matbaa fabrikasındaki mobbing ve düşük ücret dayatmasını kabul etmediği için Kod-49 ile işten atılan Sergül Tarhan fabrika önünde açıklama yaptı.

MTM Matbaa fabrikasında işten atılan Sergül Tarhan eylem yaptı. Tarhan, mobbing ve düşük ücret dayatmasını kabul etmediği için Kod-49 ile işten atıldı.

"MTM'ye 10 yıl emek verdim. Mobbing, baskı ve 25. maddeden işten atıldım. Vazgeçmedim buradayım" yazılı pankartı açarak Gebze'deki fabrika önünde açıklama yapan Sergül Tarhan, asgari ücretin biraz üstünde ücretle, sürekli üretim baskısı altında çalıştıklarını anlattı, "Tuvalet molalarının dahi sorun olduğu bir yerde MTM Matbaada yoğun mobbing altında 10 yıl 3 ay boyunca çalıştığım işimden atıldım" dedi.

MTM Matbaanın Kültür Bakanlığı, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarına ve pek çok bankaya bilet, resmi evrak basımı yaptığının bilgisini veren Tarhan, bölüm şefiyle yaşadığı tartışmanın ardından önce istifaya zorlandığını ardından işten atıldığını söyledi. Yasanın 25/2 maddesi ve Kod-49 ile işten atılarak kıdem, ihbar tazminatı hakkı ve işsizlik maaşının gasp edildiğini kaydeden Tarhan, tartışmanın bahane olduğunu, asıl nedenin düşük maaş, mobbing ve fabrika içerisindeki keyfiliği kabul etmemesi olduğunu söyledi.

2022 yılının başında ücretlere yapılan düşük zamlara itiraz ederek 4 saat bir iş bırakma eylemi yaptıklarını ve zam oranlarını yükselttiklerini aktaran Tarhan, "O günden sonra mobbing sistematik hale geldi uzun yıllardır çalışan işçiler bezdirilmeye ve istifa etmeye zorlandı. İş bırakma sonrasında sendika arayışlarımızın olduğunu bilen MTM Matbaa yönetimi beni işten atarak içeride olan işçilere gözdağı vermiştir. Kod-49 hem benim yaşamımı zora sokan hem de içeride işçilere de tazminatsız, işsizlik maaşı olmadan bir de fişlenecek olmanın sopası olarak örnek teşkil etmektedir. Aynı zamanda uzun yıllardır çalışan işçilerin işten çıkarılması ve korkutulması onların seneler içerisinde kurduğu iletişime ket vurmayı da amaçlamaktadır" diye konuştu..

Patronun sendikalaşmayı engellemek için fabrikada çalışan 100 işçiyi metal, ticaret büro ve basın olarak üç ayrı işkolunda çalışıyor gibi gösterdiğini de aktaran Tarhan, sendika ve meslek örgütlerine 25/2 maddesi ve tüm kodların kaldırılması için mücadele etmeleri çağrısında bulundu.

İşçilerin çalıştığı her yerde benzer uygulamalarla karşı karşıya kaldığını söyleyen Tarhan, yılmayacağını vurguladı, "Bu uygulamalara topyekun karşı olmadıkça bunlardan kaçış yok. Bu kadar kanunsuz, keyfi, denetimsiz çalışma koşullarını kabul etmiyoruz. Taleplerim çok açıktır: Patronlara sınırsız suç işleme özgürlüğü veren 25/2 maddesi derhal kaldırılsın ve haksız yere atıldığım işime iade talebim kabul edilsin. Her yerde, her koşulda, çalışırken de işten atıldığımızda da direneceğiz ve kazanacağız" dedi.