21 Eylül 2024 Cumartesi

İtalyan liman işçileri İsrail'e silah sevkiyatını engelledi

Belçika ve İspanya'daki taşımacılık ve liman işçilerinin ardından İtalya'da USB sendikası üyesi liman işçileri de İsrail'e gidecek silahları yüklemeyerek Filistin halkına yönelik katliamı durdurma çağrılarına yanıt verdi.

Belçika ve İspanya'daki taşımacılık ve liman işçilerinin ardından İtalya'da Tabandan Gelen Sendikalar (USB) sendikası üyesi liman işçileri İsrail'e gidecek silahları yüklemedi.

Sendika tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımda, "İtalyan liman işçileri her türlü savaşa, faşizme, ırkçılığa, işgal ve baskıya karşı mücadele etme"nin önemine işaret etti.

Junge Welt'in haberine göre, İtalya'nın Cenova kentindeki liman işçileri dün sabah İsrail'e yapılacak silah sevkiyatını engelledi. Özerk Liman İşçileri Kolektifi (CALP) da "savaş lojistiğine" karşı protesto çağrısında bulundu. Düzenlenen mitinge yaklaşık 500 kişi katıldı.

'SAVAŞA KARŞI SAVAŞIYORUZ'
USB ve Halkın Birliği'nin (Unione Popolare) yanı sıra öğrenci örgütleri de düzenlenen mitinge katıldı. Mitingde, "Savaşa karşı savaş yürütüyoruz" vurgusu öne çıktı.

Unione Popolare'nin bir parçası olan Halkın Gücü'nün (Potere al Popolo) yaptığı açıklamada, "Filistinli sendikaların silah sevkiyatını engelleme çağrısına yanıt verdik ve Cenova liman işçilerine katıldık. Dayanışma sözlerle sınırlı kalmamalı, Gazze'ye ölüm getiren savaş mekanizmalarını bozabilecek girişimlerde bulunulmalı" denildi.

CALP, limandan yapılacak tüm silah ticaretine son verilmesi gerektiğini vurguladıetti. İşçi kolektifi tarafından yapılan açıklamada ise, "Ukrayna'da neredeyse iki yıldır kapitalist ülkelerin blokları arasında bir savaş sürerken, İsrail devleti Filistinlileri katlederken, nükleer bir savaşın eli kulağındayken, Cenova limanı savaş lojistiği için bir merkez olarak öne çıkmaya devam ediyor" denildi.

Cenova Limanı Avrupa'nın ve özellikle de Almanya'nın silah sevkiyatı için önemli merkezlerden. CALP sözcüsü José Nivoi, normalde sadece yolcu teknelerinin yanaştığı limanda bile son haftalarda Tunus'a giden askeri kamyonların yüklendiğini açıkladı. Ve bunların "muhtemelen göçmenlerin bastırılması için tasarlandıklarını" belirtti.

Özellikle dün yapılan eylem, Cenova Limanı'nda düzenli olarak faaliyet gösteren ZIM nakliye şirketinin, AB'den savaş malzemesi getirmek üzere sabahın erken saatlerinde Cenova'dan İsrail'e hareket edecek olan bir sevkiyatının engellenmesini içeriyordu.

Bu hafta Avustralya'nın Sidney kentindeki liman işçileri de benzer bir eylemle İsrailli ZIM şirketine ait bir yük gemisinin limana yanaşmasını protesto etti.

Pazartesi günü Barselona liman işçileri de örgütlenerek, "savaş malzemesi taşıyan gemilerin faaliyetlerini" engelleyeceklerini duyurdu.

Belçika'da ise havaalanı personeli "savaş malzemelerinin yüklenmesi ve boşaltılmasının masum insanların öldürülmesine katkıda bulunduğu" gerekçesiyle birkaç haftadır silah yüklemeyi reddediyor.

ABD'de Seattle yakınlarındaki Tacoma Limanı'nı geçen hafta ablukaya alan eylemciler, bir ABD gemisinin İsrail için mühimmat ve silah taşıdığını açığa çıkarmıştı. Gemi birkaç gün önce San Francisco Körfezi'ndeki Oakland Limanı'ndaki işçiler tarafından durdurulmuştu.