3 Ekim 2024 Perşembe

İzmir Adalet Nöbeti 4. gününde

İzmir'de Adalet Nöbeti'ni 4'üncü gününde sürdüren tutsak yakınları, Kürtlerin hapishanelerde yok edilmek istenildiğini belirterek, "Ama bilsinler ki Kürtler milyonlarcadır" dedi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için ailelerin İzmir Barosu önünde başlattığı Adalet Nöbeti 4. gününde devam ediyor. Tutsak anneleri alanda, "Hasta tutsaklara özgürlük", "Tecrit insanlık suçudur" yazılı dövizler açtı. Aileleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Konak İlçe Örgütü ziyaret etti.

ÖHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Şükran Öztürk, ailelerin direnişini desteklediklerini söyledi. Hasta tutukluların hapishanelerde yaşadığı hak ihlallerinin yaşam hakkı ihlaline vardığını söyleyen Öztürk, "Birçok hasta mahpusun ölüm haberleri geliyor. Aileler artık bu acılara dayanmak istemediklerini söylüyorlar. Bizde ÖHD olarak cezaevlerine yönelik bu durumları birçok kez raporladık. Birçok yere de başvurduk. Ancak gerek Adli Tıp Kurumu'nun gerekse yetkililerin bu duruma duyarsız kalması nedeniyle sonuç alınamıyor. Annelerin hak mücadelesinde sonuna kadar yanlarında olacağımızı yineliyoruz" diye konuştu.

Aileler, kurumlara ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Çocuklarını hapishane koşullarının hasta ettiğini belirten annelerden Hanife Gümüş görüş sürelerinin kısaltıldığını ve çocuklarının yaşadıkları yerden çok uzaktaki hapishanelere gönderildiği için sıklıkla ziyaret edemediklerini dile getirdi. Telefon görüşünün de kısıtlandığını ve 10 dakikadan daha fazla görüşmek istediklerini belirten Gümüş, hasta tutukluların tahliye edilmesini istedi. Türkiye'de adalet olmadığını vurgulayan Gümüş, "Adalet olsaydı Aysel Tuğluk'u hasta olduğu halde içeride tutmazlardı. Cezaevlerinde Kürtleri yok etmek istiyorlar. Ama bilsinler ki Kürtler milyonlarcadır. Biz ne Kürt ne de Türklerin ölmesini istiyoruz. Çocuklarımızı yanımızda istiyoruz. Barış istiyoruz savaş istemiyoruz" diye belirtti.

Kamuoyundan destek talep eden Gümüş, "İnsan olan herkes bize destek vermeli. Ancak bu şekilde devlet bizim sesimize cevap verir. Hasta tutsaklarımızı bıraksınlar. Biz yağmur da olsa kar da olsa burada olacağız. Herkes sesimizi duymalı. Tutsak anneleri babaları gelsinler gerekirse yerde otururuz" şeklinde konuştu.