20 Eylül 2024 Cuma

İzmir'de LGBTİ+'lar: Trans kadınlar kadındır

İzmir'de trans cinayetlerine karşı eylem yapan LGBTİ+'lar, "Trans kadınlar özgürleşmeden kadınların yani trans olmayan kadınların özgürlüğü de mümkün olmayacaktır" dedi.
İzmir'de LGBTİ+'ler son günlerde artan trans cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İzmir Kadın Platformu destek verirken, çok sayıda LGBTİ+ açıklamada yer aldı. "Trans Cinayetleri Politiktir" pankartının açıldığı eylemde, "Kimliklerim hafifletici sebep olamaz" dövizi açıldı. LGBTİ+'lar adına açıklamayı Nora Şenkal yaptı.
 
Trans kadın Esra Ateş'in 25 Ağustos tarihinde İstanbul Beyoğlu'unda bulunan evinin kapısının önünde boğazı kesilerek katledildiğini hatırlatan Şenkal, Ateş'in katilinin daha birkaç gün önce Bursa'da işkence edilirken öldürülen Begüm'ün ve yakılarak katledilen Hande Kader'in katiliyle aynı olduğunu dile getirdi. Trans cinayetlerinin faillerinin erkek egemen, LGBTİ-fobik, militarist sistemden doğduğunu ve mücadele ettiklerini aktaran Şenkal, "Trans cinayetleri politiktir. LGBTİ+ cinayetlerinin failleri yargılanırken tıpkı kadın cinayetlerinde yaptıkları gibi ‘haksız tahrik' ve ‘iyi hal' indirimiyle faillere güç vermekte, yeni cinayetlerin ve saldırıların önünü açmaktır" dedi.
 
SUSMA HAYKIR TRANSLAR VARDIR
 
"Trans kadınlar kadındır. Öldürülen kadın Esra Ateş'in faili, Esra'nın trans kimliğini gerçek göstererek onu öldürdüğünün ve nefret dolu bir cümleyle itiraf etmiştir. Bu itiraf gösteriyor ki trans kadınlar sadece varoluşları ile nefretin, şiddetin ve cinayetin öznesi haline getiriliyor. Baskı şiddet ahlaksa biz ahlaksızız. Trans kadınlar özgürleşmeden kadınların yani trans olmayan kadınların özgürlüğü de mümkün olmayacaktır" şeklinde konuştu.
 
LGBT+'lar ve LGBTİ+fabi karşıtları olarak Ateş kaybetmenin acısı ve öfkesini yaşadıklarını belirten Şenkal şunları söyledi: "Tüm transfobiklere, kadın düşmanlarına karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz. Esra Ateş cinayetinin takipçisi olacağız. Susma haykır translar vardır."