21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir'de sendika ve odalardan TYP'ye tepki

İzmir'de DİSK, KESK ve TMMOB, AKP'nin yeni istihdam modeli olan Toplum Yararına Çalışma Programı'na (TYP) ilişkin yapılan açıklamada "AKP İşsiz insanları seçim yatırımı olarak sömürüyor" denildi.
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İzmir İKK, AKP'nin yeni istihdam modeli Toplum Yararına Çalışma Programına (TYP) ilişkin Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü önünde demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla basın açıklaması yaptı.
 
"Toplum Yararı Programı, örgütsüz, güvencesiz, esnek kuralsız çalışma demektir" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal yaptı. Son yıllarda TYP'nin Türkiye'nin bütün illerinde İŞKUR üzerinden uygulanan ve geniş kitleleri kapsayan bir istihdam şekline dönüştüğünü belirten Vardal, İŞKUR'un 2019 yılı için 80 bin işçi alımını TYP üzerinden yapacağını açıkladığını söyledi. İşe başlayan kişilerin geçici süreyle alındığını dile getiren Vardal, genellikle 6 veya 9 ay süreyle çevre temizliği, inşaat işleri, bakım onarım çalışmaları ya da temizlik hizmetleri gibi farklı işler için ihtiyaçları karşılamak üzere alındığını söyledi. İzmir'de de İŞKUR'un yerel seçimler öncesinde TYP ile işçi alımlarını hızlandırdığını vurgulayan Vardal, çeşitli kamu kurumlarına şimdiye kadar bin 500 işçi alımı yapıldığını belirtti.
 
Bu sayının seçime kadar artacağına dikkat çeken Vardal, "İŞKUR uzunca bir süredir 'liste yöntemi' ile işçi alımı yapıyor. Yasada bu listelerin kimler eliyle oluşturulacağı veya hangi kriterlere göre belirleneceği nedense belirtilmemiş. Listelerin AKP İl Başkanlığı tarafından İŞKUR'a iletildiği de artık herkesçe bilinen bir gerçek. Birçok emekçi belki ileride kadroya alınırım umuduyla, asgari ücretli ve geçici bir iş için torpil bulmaya çalışarak AKP il ve ilçe örgütlerinin kapılarını aşındırıyor. İŞKUR bu yönüyle adeta AKP'nin seçim ofisi gibi kullanıldığı, AKP'li adayların Bornova İŞKUR'da olduğu gibi açıktan seçim çalışması yaptığı, İlçe Milli Eğitime alınan TYP personelinin hem de mesai saatinde AKP seçim çalışmalarına çağrıldığı, afiş, pankart, bildiri dağıtımında çalıştırıldıkları haberleri her geçen gün artıyor" şeklinde konuştu.
 
'AKP İŞSİZ İNSANLARI SEÇİM YATIRIMI OLARAK SÖMÜRÜYOR'
 
TYP'nin ne işe yaradığını anlatan Vardal, işsizlik rakamını düşürdüğünü, kesilen sosyal yardımların üzerini örttüğünü ve ekonomik krizin derinleştirdiği kronik işsizlik ve yoksullaşmanın etkisini bir nebze erteleme amacı taşıdığından bahsetti. İşsiz insanların AKP'nin seçim yatırımı olarak sömürüldüğünü ifade eden Vardal, "Kamuda sözde kaldırılan taşeron alımlarının yeri güvencesiz, sendikasız, kısa süreli çalışma biçimleri ile mi doldurulmak isteniyor? Bu kişiler sadece kamu işyerlerinde güvencesiz, sendikasız olarak yılda en fazla 9 ay ve genel olarak da en fazla 24 ay çalıştırılabiliyorlar. Yine kamu kurumlarında TYP ile çalışmaya başlayan birçok işçiden edilen bilgilere göre bu işçiler AKP aracılığı ile işe alındıktan sonra özellikle seçim döneminde AKP için çalışmak, mitinglere, toplantılara katılmak zorunda bırakılıyor. TYP Programının söylenen amacı ile uygulamadaki çelişkilerin yanı sıra işsizlere istihdama kazanmak olmadığı, örgütsüz, kısa süreli, esnek, kuralsız, çalışma biçimlerinin yaygınlaştırma amacı taşıdığı görülmektedir. Tüm emek örgütlerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz" dedi.