20 Eylül 2024 Cuma

İzmir'de Soma'lı kadınlar ile dayanışma eylemi

İzmir Kadın Platformu, Alsancak'ta Soma katliamında sorumluluğu bulunanların yargılandığı dava için, Soma'lı kadınlarla dayanışma eylemi yaptı.
İzmir Kadın Platformu, Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde "Soma'daki kadınlar yalnız değildir" şiarıyla oturma eylemi düzenledi. Eyleme çevredekilerde destek verdi.
 
"İzmir'den Soma'ya kız kardeşlerimizin adalet arayışına ses veriyoruz" pankartının açıldığı eylemde, "Adaleti yeryüzüne çıkaracağız" ve "Kadınlar adalet arıyor" yazılı dövizler taşındı. "Kadınların öfkesi AKP'yi yakacak" ve "Kaza değil cinayet, kader değil katliam" sloganları atıldı.
 
Basın açıklamasını okuyan Halkevleri İzmir Şube Sekreteri Evrim Çakır, Soma katliamının 4. yılına gelindiğini, dava sürecinde her türlü baskı ve zorbalığa şahit olduklarını kaydetti. Çakır, "Cumhurbaşkanı korumaları tarafından tekmelenen işçi yakınları, gözaltına alınan aileler, avukatlar oldu. Seçim döneminde Zonguldak maden faciası örnek verilerek 'Bu dava bitmez' denilerek ailelere davadan vazgeçmeleri için para teklif edildi. Dava boyunca gerçek örtbas edilmeye çalışıldı. Katliamın devlet içindeki denetçi, müfettiş, bakan, siyasi sorumluları, aradan geçen dört yıl içinde mağdur aileler ve avukatların bütün girişimlerine karşın mahkemeye bile çıkarılmadı. Ancak Adana'da 11 kişi katliamı protesto ettiği için ceza aldı" ifadelerini kullandı.
 
İzmir Kadın Platformu olarak gerçek sorumluların yargılanana kadar Soma davasının takipçisi olacaklarını vurgulayan Çakır, "Tüm engellemelere rağmen, yılmadan, usanmadan adalet yerini bulsun diye mücadele eden madenci eşi, kızı ve kardeşi olan kadınlara buradan selam olsun. Daha çok kar hırsı için katledilen kardeşlerimizi unutmayacağız. Ülkeyi işçi mezarlığına getirenleri, atılan tekmeleri, iş güvenliği yönetmeliklerini erteleyenleri, sorumlulukları olan bürokratları unutmayacağız. İşçi katliamının asıl sebebi olan özelleştirme politikaları, taşeronlaştırma gibi köleci sistemi son bulana ve adalet yerini bulana kadar mücadelemiz sürecek" şeklinde konuştu.