21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadın işçiler: 1 Mayıs'ta haklarımızı isteyeceğiz

ESP üyelerinin çalışmasına yoğun ilgi gösteren kadın işçiler, çifte mesainin zor olduğunu belirterek daha zorunun kadın olmak olduğunu kaydetti. Kadınlar "1 Mayıs'ta haklarımızı isteyeceğiz" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), İstanbul'da 1 Mayıs çalışmalarını sürdürüyor. Sosyalistler, Gazi Mahallesi'nde bulunan tekstil atölyelerini ziyaret ederek 1 Mayıs'a katılma çağrısı yaptı. Kadın işçilerin çalışmaya ilgisi dikkat çekti.
 
'İŞSİZLİK KAYGISI BÜYÜYOR'
 
Kot tekstil sektöründe çalışan Funda adlı işçi, kadınların yaşamlarının çok zor olduğunu belirtti. Ekonomik ve sosyal yaşamın kendileri için iki kattan fazla zorluk taşıdığını ifade eden Funda, işsizliğin arttığına dikkat çekti. Funda, "Evli ve çocuklu kadınların ekonomik sıkıntıları daha fazla. Aldıkları düşük ücret hiçbir şeye yetmiyor" dedi.
 
Kadınların mutlaka çalışması gerektiğini ifade eden Funda, "Kimseye yani erkeğe muhtaç olmamak gerekiyor. Kadınlar kimi zaman geleceğini kurmaya katkı olsun diye kimi zaman da eve destek olmak için çalışıyor. Ama az kazanıyorlar" diye konuştu. İşsizlik korkusunun olumsuz çalışma koşullarına katlanmak zorunda kaldıklarını belirten Funda, angarya çalışmanın yaygınlaştığını ve işsizlik kaygısı nedeniyle sessiz kalabildiklerini kaydetti.
 
Funda, 1 Mayıs'ta kadın bir işçi olarak artık şiddete "Dur" dediklerini belirtti.
 
'CİNSEL SÖMÜRÜYE SON'
 
41 yaşındaki Ümmühan ise 5 yıldır tekstilde çalışsa da çok farklı işlerde uzun bir deneyim biriktirmiş. Ümmühan, "Asgari ücret ile geçinemiyoruz" dedi.
 
Kadın emeğinin değersizleştirildiğini belirten Ümmühan, "Kadınlar her yerde var. İş yaşamı dahil her yerde eziliyoruz. Sokakta, işyerinde sözleri, gözleri ve elleri ile bizi eziyorlar. Ama biz yaşamın her yerindeyiz" diyerek cinsel ezilmişliğe son demek için 1 Mayıs'a gitmek gerektiğini söyledi.
 
Ümmühan, "Özgür olmak istiyoruz" dedi ve ekledi: "Ben başörtüsü takıyorum ve özgürüm olmak istiyorum. Bir başkası da başını açmak istiyor, o da özgür olmalı. Bıraksınlar artık bizi, biz özgür olmak istiyoruz."
 
'ÇİFTE MESAİ ZOR'
 
"Buradaki çalışma koşulları zor" diyen bir başka işçi kadın ise çifte mesainin zor olduğunu kaydetti. Evdeki tencereyi kaynatmanın zor olduğunu söyleyerek "Artık akşam pazarına gidiyoruz çünkü daha ucuz oluyor" dedi.
 
'HEPİMİZ BAKIRKÖY'DE OLMALIYIZ'
 
Kanarya Mahallesi'nde 5 yaşındaki kız çocuğunun cinsel saldırıya uğramasını hatırlatan Feride, "Huzur istiyoruz ve 1 Mayıs'ta kadınlar haklarını ister" dedi. "Tacizci erkeklerin en ağır cezaları almalarını istiyoruz" diyen Feride "Kadınlar olarak haklarımızı istiyoruz. Buradaki çalışma zor" kaydetti. Feride, "Hem burada hem de evde çalışıyoruz. Evde yemek bile yapamıyoruz doğru dürüst. Soğan 5 Lira olmuş alamıyoruz" diye konuştu.
 
Eğitimin parasız olduğu yalanına da değinen Feride, "Hani eğitim parasızdı. Çocukların eğitim masrafı sözde parasız. Her ay aidat alıyorlar. 1 Mayıs'a Bakırköy'de olmak gerekiyor" diye belirtti.
 
'ÇOCUK İSTİSMARI ÖNLENSİN'
 
Eşinin işsiz olduğu dönemlerde çalıştığını belirten bir başka kadın işçi ise tekstilde çalışmanın zor olduğunu hatırlatan Feride, "Evde de mesai bitmiyor" diye konuştu.
 
Feride, iş yaşamının kadınlar işçin zor olduğunu ama sokakların ise daha da zor olduğunu belirterek "Çocuklar için daha da zor" dedi. Çocuklarını tek başına sokağa göndermeye korkma noktasına geldiklerini vurgulayarak çocuk istismarını önlemeye yönelik adımların atılmasını istedi.