20 Eylül 2024 Cuma

'Kadınlar artık hiçbir sisteme boyun eğmezler'

Kongra Star Hesekê Kantonu Koordinasyonu üyesi Rîma Mehmûd 25 Kasım dolayısıyla yürüttükleri çalışmaları ve Rojava devrim topraklarında erkek egemen zihniyetin izlerini ETHA'ya değerlendirdi. Rîma Mehmûd, "Rojava devrimine çok emek verdik, çok zorluk çektik. Politik ve askeri alandaki kadınlara yönelik çok saldırı gerçekleştirildi. Emekle, fikir ve felsefeyle yaratılan bu devrime sahip çıkalım" dedi.

Kongra Star Hesekê Kantonu Koordinasyonu üyesi Rîma Mehmûd 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü çalışmalarını ETHA'ya değerlendirdi. 25 Kasım dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye geneli seminerler, bilinçlendirme çalışmaları, resim sergisi, tiyatro gösterimleri ve yürüyüşler gerçekleştireceklerini kaydetti.

'ROJAVA DEVRİMİ BU KISA ÖMRÜNDE KADIN DEVRİMİ ADINI ALDI'
Toplumsal Savunma Güçleri-Kadın (HPC-Jin), Kadın Evleri, Kadın Adaleti, Kadın Bakanlığı, Kongra Star gibi birçok alanda kadın kurumları kurulduğunu hatırlatan Rîma Mehmûd şunları kaydetti: "Önder Apo diyor ki; kadının kazanımı, gelişimi varsa kadına yönelik saldırılar da olur. Bu normaldir fakat bugün aramızda kadınların gelişmesini istemeyen çok fazla etken var. Devletler ve insanlar... Örneğin bugün Suriye hükümeti kadınların haklarını elde etmesini asla istemiyor. 80 yıldan fazladır Suriye hükümeti var fakat herkes bilir ki kadınlara hiçbir hak vermedi. Bu gün Rojava devrimi bu kısa ömründe kadın devrimi adını aldı. Kadın hakları her yönden savunuluyor."

Rojava devriminin, erkek egemenliğini sarsacağı korkusuyla bölge gerici devletlerin Rojava devrimine karşı propaganda yaptığını vurgulayan Rîma Mehmûd, "İşkenceyle, iktisadi yönden ya da uyuşturucuyla yani kadını her açıdan geriye çekmek, karalamak istiyorlar. Rojava'da gerçekleşen devrimin Başur Kürdistan'ına da etki edeceğini biliyorlar. Herkes biliyor ki Başur Kürdistan'ında kadınlar köle durumunda. Orada da kadınlar ayaklanıp hakkını savunur diyorlar. Bu yüzden aramızda çok fazla ENKS ajanı var. İran, DAİŞ, faşist Türk devleti her yönden saldırı altındayız ama kadınlar mücadeleyle, direnişle, duruşuyla tutumlarını ortaya koydu" dedi.

"Egemen devletler eliyle köle haline getirilen kadınlar artık dünyadaki hiçbir sisteme boyun eğmezler" diyen Rîma Mehmûd, kadınların Rojava devrimiyle birlikte 12 yıldır bir düzey yakaladığını söyledi. Kobanê savaşında kadınlar silahlandıklarında erkeklerin "kadınlar nasıl silah alıp, savaşır” dediklerini hatırlatan Rîma Mehmûd, "O zaman kadınlar cevaplarını verdiler; 'Bizler silahla değil irademizle savaşıyoruz' dediler. O irade beş bin yıldır boğuluyordu. Kadınlar eski zihniyet, devletler ve ataerkil sistem tarafından ezildi ve boğuldu. Bu yüzden YPJ'liler 'silahla değil irademizle savaştık' dediler" dedi.

'TOPLUMSAL ERKEKLİK ROLLERİNE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ'
Rojava devriminin dünyadaki kadınlar için örnek oluşturduğunu ifade eden Rîma Mehmûd, bu yıl ki 25 Kasım planlarını aktardı. Kuzey ve Doğu Suriye genelindeki çalışmalarını basın açıklamasıyla başlattıklarını belirtti. Toplumsal cinsiyetçi rollere ilişkin seminerler yapıldığını söyleyen Rîma Mehmûd şunları kaydetti: "Hem kurumlarda, hem köylerde, komünlerde, askeri güç içerisinde seminerler gerçekleştiriliyor. Özellikle köyleri hedef aldık çünkü köylerde kadınlar hala şiddet görüyor. Oralarda hala erkek egemen zihniyetin etkisi sürüyor. Her yıl seminerlerimizde toplumun hangi düzeyde olduğunu, zihniyetinin ne kadar değiştiğini, erkek egemen zihniyetin izlerinin hala taşındığını tartışıyoruz. Ayrıca bütün kentlerde toplumsal erkeklik rollerine ilişkin eğitimler örgütlendi. Bu erkeklik eğitimlerinin içeriği yapıldığı bölgeye göre değişiyor. Askeri güce yönelik eğitimler yaptık, başka kentlerde kurumlarda kadınlara karşı erkek egemen yaklaşımlar yaşanıyordu bu nedenle Til Temir ve Dirbêsiyê'de eğitimler planladık."

Rîma Mehmûd, 25 Kasıma kadar, "Toplumumuzu nasıl değiştirebiliriz? Kadın kurumlarına karşı toplumun tutumu nasıl" başlıklarıyla seminerler düzenleyeceklerini belirtti.

Hapishanelerdeki kadınları ziyaret edeceklerini ifade eden Rîma Mehmûd, HPC yürüyüş düzenlediğini, Hilala Zerin (Kadın Kültür Sanat Kurumu) sergi ve tiyatro hazırladığını belirtti. Eğitim komitesinin hazırladığı broşürle köy köy, ev ev dağıtım gerçekleştirdiği ve tartışmalar yürütüldüğünü aktardı. Rîma Mehmûd, İç Güvenlik Güçleri, HPC, Kadın Bakanlığı ve diğer kadın örgütlerinin toplumun örgütlenmesi, erkek egemen zihniyetin değiştirilmesi ve özgür bir toplum yaratılması başlıklarında çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

'BİR EMEKLE, FİKİR VE FELSEFEYLE YARATILAN BU DEVRİME SAHİP ÇIKALIM'
25 Kasım günü tüm kantonlarda "Her türlü şiddete karşı Jin jiyan azadî" sloganıyla yürüyüşler düzenleneceğini belirten Rîma Mehmûd konuşmasının sonunda şunları vurguladı: "Rojava devrimine çok emek verdik, çok zorluk çektik. Politik ve askeri alandaki kadınlara yönelik çok saldırı gerçekleştirildi. Bir emekle, fikir ve felsefeyle yaratılan bu devrime sahip çıkalım."