20 Eylül 2024 Cuma

Kadınlar Kadıköy'de tacize karşı yürüyecek

Kadıköy'de oturdukları kafede tacize uğrayan kadınlar, sosyal medya eylemi ve yürüyüş yapacaklarını duyurdu. "Geceleri de, meydanları da, sokakları da terk etmiyoruz" diyen kadınlar dayanışma çağrısında bulundu.
İstanbul Kadıköy'de 24 Ekim Çarşamba günü  bir kafede arka masadaki erkeklerin tacizine  uğrayan kadınlar yürüyüş düzenleyeceklerini duyurarak destek çağrısı yaptı.
 
Olay günü yaşananları anlatan kadınlar, "Arka masamızda erkeklerin çoğunlukta olduğu yaklaşık 10 kişilik bir grup vardı. Masamıza oturduktan hemen sonra bu gruptan bir erkek yanımıza gelerek 'Bugün siparişlerinizi ben alacağım' dedi. Rahatsız olduğumuzu garsona belirttik ve garson o erkeği yerine oturttu" dedi.  
 
Yaklaşık bir saat sonra aynı erkeğin izin almadan masalarına oturduğunu ve  kadınlardan birinin bacağına dokunarak taciz ettiğini ve ısrarlı uyarılar sonucunda masadan kalkarken aynı masadaki diğer kadına dokunmaya çalışması üzerine tepki gösterdiklerini açıklayan kadınlar, tacizci erkeğin "Sen insan mısın be sana ne dokunacağım?" diye hakaret ettiğini belirtti. 
 
Kadınlar, daha sonra aynı masadaki diğer erkeklerin hakaretlerine ve kadın düşmanı söylemlerine devam etmesi üzerine masadan kalktıklarını o esnada aynı tacizcilerin kendi masalarındaki diğer kadınlara da kaba davrandıklarını ve o kadınlara "Bu erkekliğe maruz kalmak zorunda değilsin" diyerek dayanışma gösterdiklerini ifade etti. 
 
O esnada tacizci erkeklerden birinin "Aranıza neden erkek almıyorsunuz?" diyerek üstlerine yürüdüğünü kaydeden kadınlar, çalışanlarından birinin araya girerek grubun bulunduğu yerdeki cam kapıyı kapattığını ve tacizci erkeklerin camları yumruklayarak hakaret etmeye, cinsiyetçi küfürlere  sözlü şiddete devam ettiğini belirtti. 
 
Şiddetin bununla bitmediğini belirten kadınlar "Üstümüze nefretle saldıran erkeklere karşı kendimizi savunduk. O andan itibaren devamı toz bulutu diyebiliriz: Boğaz sıkma, yerde sürükleme, uçan sandalyeler, yumruk, tekme ve tokat..." dedi.
 
ERKEK İŞBİRLİĞİ DEVREDE
 
Arbede sırasında yandaki mekandan çıkan erkeklerin de gerici erkek işbirliği ile kendilerine saldırmaya başladığını, işbirlikçi erkeklerin çıktığı mekanın ortaklarından birinin "Gelmişler burada feministlik taslıyorlar" diyerek kadın düşmanlığına devam ettiğini kaydeden kadınlar, "Yaşadığımız olay münferit değil, tam da devlet eliyle de güçlendirilen ataerkiye sırtını dayamış olanların cürretidir" dedi.
 
EYLEMDEYİZ
 
"Erkek şiddetinin bahanesi olamaz, bu gelişigüzel, dayatmacı, tacizkar, saldırgan yaklaşım kabul edilemez. Bizlere geceleri, mekanları, alanları kapatmaya kalkanlar bilmeli ki kadınlar susmadı, susmuyor, susmayacak" diyen kadınlar, 1 Kasım Perşembe 17:45'te twitter'da #GüvenliMekanlarİstiyoruz hashtaginde buluşacaklarını ve 2 Kasım Cuma 20:00'de Moda Caddesi üzerinde Tek Büfe önünde buluşarak yürüyüş yapacaklarını duyurdu.
 
"Geceleri de, meydanları da, sokakları da terk etmiyoruz" diyen kadınlar, çağrılarına ses vermeye ve dayanışmaya çağırdı.