21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar 'Mor Liste' ile sendikada eşit söz hakkı istiyor

Genel İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube olağanüstü seçimine gidiyor. Sendikal mücadele veren kadınlar oluşturdukları "Mor Liste" ile seçime girmeye hazırlanıyorlar.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) Bağlı Genel-İş Sendikası Genel Merkezi'nin kararıyla, Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube olağanüstü kongreye gidiyor. Kongrede, sendika yönetiminde temsil hakkı isteyen kadınlar, "Mor Liste" seçime girme kararı aldı.

Yapılan açıklamada, "Kadınlardan oluşan Mor Liste ile DİSK Genel İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube olağanüstü seçimine giriyoruz. Her gün emeğimizle hayata değer katan işçi kadınlarız... Bazen belediye etkinliklerinde, bazen çöp arabasının direksiyonunda, bazen parklarda sokaklarda, bazen masa başında vatandaşlara hizmet ederken görürsünüz bizi" denildi.

'BEDELİ BİRLİKTE ÖDEDİK AMA EMEĞİMİZ DEĞERSİZLEŞTİRİLDİ'
"Dünya nüfusunun yarısıyız… Sendikanın yarısıyız... Buna rağmen yok sayılıyoruz. Temsil edilmek hakkımız. Çünkü varız, buradayız, kadınız, LGBTİ+'yiz, işçiyiz, emekçiyiz, sendikalıyız. Emeğimizin karşılığını görmek için eşitlik temelinde bir arada mücadele etmek istiyoruz. Eylemlerde de varız, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde de... Ama sendikanın karar alma süreçlerinde yokuz. Şubenin tüm yöneticileri erkek, Genel Merkezin yöneticileri erkek. Bu suskunluğu devam ettirirsek hiç bir zaman var olamayacağız" denilen açıklamada, "Türkiye'de sendikal mücadele her zaman bedeli olan ve bedeli ödetilen bir mücadeleydi. Bu bedeli hayatın yükünü birlikte omuzlayan kadınlar ve erkekler birlikte ödediler. Bu bedeli birlikte ödememize rağmen sendikalarda emeğimiz görmezden gelindi ve değersizleştirildi. Biliyoruz ki emek mücadelesi tarihinde, insanlığın eşitlik ve özgürlük mücadelesinde kadınlar hep en önde oldu. Ama temsil mekanizmalarında hep en sona bırakıldılar" ifadelerine yer verildi.

'LÜTUF DEĞİL HAK ETTİĞİMİZ ALANI İSTİYORUZ, YANİ YARISINI'
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kadın-erkek eşitsizliği, ne yazık ki bugün Türkiye'de sadece siyasetin değil sendikal örgütlenmelerin de bir gerçeği. Artık bu eşitsizliğe son vermek istiyoruz. Bundan böyle kadınların emek mücadelesinde süs gibi görülmesini, sembolik konumlara razı edilmesini kabul etmeyeceğiz. Omuz omuza çalışıyorsak omuz omuza yöneteceğiz. 

"Kapalı kapılar ardında delege pazarlıkları ile yürütülen sendika siyasetini kabul etmiyoruz. Delege aracılığı yüzünden işçi ve sendika arasında neredeyse kopan örgütlülük bağı doğrudan temsil ile yeniden tesis edilmelidir. Genel kurullarda işçiler fikir beyan etmeli ve oy kullanmalıdır.
 
"Sendikayı eşitlik ve çoğulculuk temelinde yöneteceğiz. Listenin kadınlardan oluşması kadın egemenliği veya üstünlüğü anlamına gelmiyor. Kadınlardan oluşan bu liste, tamamı erkeklerin egemenliğinde olan koca bir sistemdeki eşitsizliğe dikkat çekmeyi ve eşitliğin sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu bir başlangıç, sadece başlangıç, küçük bir adım… Lütuf değil hak ettiğimiz alanı istiyoruz, yani yarısını."