20 Eylül 2024 Cuma

Kadınlardan 25 Kasım'da sokağa çıkma çağrısı

Kızıltepe'de 25 Kasım çalışmalarının startını veren kadınlar, erkek şiddetinin yanı sıra Kürt kadınlarına yönelik devlet şiddetine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. 25 Kasım günü sokaklara çıkma çağrısında bulundu.

Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin Mardin Kızıltepe'de buluştu. 25 Kasım çalışmalarının start eylemine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz de katıldı. Özgürlük Meydanı'nda gerçekleştirilen buluşmanın ardından yapılmak istenen yürüyüşe polis kadınları ablukaya alarak izin vermedi. Katledilen kadınların fotoğrafları taşıyan kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana jin a" sloganları ve zılgıtlarla polis ablukasına tepki gösterdi. Görüşmelerin ardından kadınlar meydanda açıklama yaptı.

Kadınlar adına açıklamayı yapan TJA aktivisti Jiyan Öner, 25 Kasım'ı "Jin jiyan azadî" sloganıyla karşıladıklarını söyledi, "Kadın emeğinin özgürleşmesi için emeğin örgütlü mücadelesini bütün kadınlar birlikte yükselteceğiz" dedi. Tecrit politikalarına değinerek PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinen Öner, tecridin derinleşmesiyle çoklu kriz halinin ortaya çıktığını söyledi. Kürt sorunu ve Türkiye'deki kaosun çözüm adresinin Öcalan olduğunu söyleyen Öner, "Mutlak tecridi kırıp, kadın özgürlükçü yaşamı inşa etme kararlılığımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

'25 KASIM'DA ALANLARDA BULUŞALIM'
İktidarın erkek egemen ve cinsiyetçi politikalarına karşı kadınların sloganları, zılgıtları ve renkleriyle alanları terk etmediğini kaydeden Öner, "21'inci yüzyılı kadın devrim çağına dönüştürmek için mücadelemizi, örgütlülüğümüzü kadınlar olarak birlikte gerçekleştirelim. Bu sorumluluk Rojhilat'ta Jîna şahsında saç telini isyana dönüştürdü. Başur'da Nagihan'ın bıraktığı miras oldu. Paris'te Evin'in Sara'nın direnişi, Rojava'da kadınların inşa ettiği umut oldu. 'Jin jiyan azadî' ile tüm dünya kadınları ile mücadelemizi birleştiriyor, kadınlar öncülüğünde, toplumsal özgürlüğü büyütmeye, 25 Kasım'da tüm kadınları alanlarda mücadelede buluşmaya çağırıyoruz" dedi.

'KÜRT KADINLARINA ÜNİFORMALI ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE EDELİM'
HEDEP Milletvekili Saliha Aydeniz de, 25 Kasım'ın mücadele günü olması için dünya kadınlarının çok bedel ödediğine dikkat çekti. Kürt halkı ve kadınlarına yönelik üniforma şiddetine değinen Aydeniz, "Kadına yönelik şiddet devlet eliyle gerçekleşiyor. Biz de buna karşı 'jin, jiyan, azadî' şiarı ile sokaklarda olacağız. Tecrit devam ediyor. Mücadelemiz öncelikle tecridin kaldırılmasına yönelik olacak. Kadın gücünü kıramazsınız, hiçbir kurumunuzla kadın özgürlüğü önüne engel olamazsınız. Kadın ve toplum ittifakını gerçekleştirene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.