20 Eylül 2024 Cuma

'Kadınların tepkime ilgi göstermesinin sebebi erkek dile isyan etmeleri'

Geçtiğimizde günlerde metrobüste holiganlara küfürleri için tepki gösteren Tanya Kara, "Aslında videonun böyle ilgi görmesini çok beklemiyorduk ama kadınlar artık cinsiyetçiliğe karşı isyan ediyor. Bundan sonra 'küfürsüz hava sahası' yaratmak için mücadele edeceğiz" diyor.
Kadına yönelik cinsiyetçi saldırılar hayatın her yanında. Bu saldırılara karşı geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir videoda Fenerbahçe-Kasımpaşa maçı sonrası metrobüste cinsiyetçi küfürlere tepki gösteren genç bir kadının videosu çok ilgi görmüştü. Videodaki küfürlere tepki gösteren Özgür Genç Kadın (ÖGK) Üyesi Tanya Kara ETHA'ya konuştu.
 
BEDENİMİZİN AŞAĞILANMASINDAN ÇOK SIKILDIK
 
3 Aralık Pazartesi günü akşam saat 11.30 civarı metrobüse genç bir kadın arkadaşıyla bindiklerini söyleyen Tanya, bindikleri andan itibaren holiganların cinsiyetçi küfürler ettiğini aktardı. Metrobüsteki bir çok insanın, özellikle kadınların bu küfürlerden rahatsız olduklarına dikkat çeken Tanya, "Yaşamın her yanında, kampüslerde, liselerde, sokaklarda sürekli bedenimizin aşağılandığı küfürleri duymaktan gerçekten çok sıkıldık. O gün de tüm kadınlar için bu meselenin ne kadar can yakıcı olduğunu göstermek için müdahale ettik duruma. O an tüm bu duruma katlanmak zorunda değildik" diyor.
 
Duruma sadece kendileri için tepki göstermiyor Tanya, aynı zamanda cinsiyetçi küfürle her an her yerde karşılaşan tüm kadınların için tepki gösterdiğini belirtiyor. Erkeklerin ise böyle bir tepkiyi beklemediklerine vurgu yapan Tanya, "Çünkü; onlar için küfretmek, kadınların bedenini aşağılamak çok doğal. Bunu yaparak rahatladıklarını düşünüyorlar. Bundan kaynaklı da küfretmeyi çok meşru görüyorlardı. Bu yüzden ilk başta tepkimizi şaşkınlıkla karşıladılar. 50 erkeğe 2 kadının karşı çıkmasına şaşırdılar" dedi.
 
BİZE SALDIRMALARINI BİLE GÖZE ALDIK
 
O an erkeklerin yanındaki kadın arkadaşıyla kendilerine saldırmasını bile göze alıyor Tanya, kendilerini erkeklerin alkışlamasına ise şaşırdıklarını kaydediyor. Videoyu kapattıktan sonraki durumu Tanya şu şekilde aktarıyor: "Sonraki sloganları ise 'Abla bizi affettim desene' oldu. Bu tepki de aslında samimi bir tepki değildi. Ama otobüsten inerken bizi yuhlayan erkekler de oldu."
 
Bu videonun sosyal medyada yaygınlaşmasının ardından epeyce izlenmesini ve bu kadar ilgi görmesini beklemediğini ifade ediyor Tanya, "Ama bu mesele aslında kadınların tahammül edemediği bir meseleydi. Birilerinin bir tepkisine ilgi göstermeleri bundandı aslında. Bana yorum yapanlar arasında cumhurbaşkanı bile olmamı isteyenler, benimle tanışmak isteyen kadınlar vardı" dedi.
 
İLGİNİN NEDENİ KADINLARIN CİNSİYETÇİLİĞE İSYANI
 
Bu kadar ilgi görmesinin sebebinin sadece küfretmeye karşı olmasından dolayı olmadığını düşünüyor Tanya ve kendine göre bu ilginin sebebini şu biçimde anlatıyor: "Bu bir dilin cinsiyetçiliğine karşıydı ama aynı zamanda Van'da ÖGK'lılar taciz eden bir erkeği cezalandırdı. Bu aslında kadına yönelik artan şiddetin bir yanı sadece. Bu ülkede kadına yönelik şiddet giderek artıyor. Bu erkek egemen anlayışın ne kadar meşrulaştığının bir göstergesiydi aslında metrobüste yaşananlar. Biz sadece cinsiyetçi küfürleri değil, kadınların katledildiği haberlerini de duymak istemiyoruz. Bu sadece bugünün isyanı değil, 25 Kasım'da kadınların sokağa çıkışında, Nevin'i sahiplenip, kadın düşmanı  Arda Turan ve Ahmet Kural'ı hedef göstermesinin yansımasıydı. Topyekün erkek şiddetine bir karşı duruştu, ilgi de bu yüzdendi."
 
KÜFÜRSÜZ HAVA SAHALARI YARATACAĞIZ
 
Bundan sonra da erkek şiddetinin ve erkek dilin her biçimiyle mücadele edeceklerinin altını çizen Tanya, ÖGK olarak yapmak istediklerini şu şekilde anlatıyor: "Erkek şiddetini her yerde teşhir etmekten vaz geçmeyeceğiz. Genç kadınlara 'Küfürsüz hava sahaları' yaratma çağrısı yapıyoruz. Bulunduğumuz her alanda küfre, şiddete, tacize, tecavüze karşı mücadele edeceğiz. Erkekler artık istedikleri gibi ellerini kollarını sallayarak rahat bir biçimde dolaşamayacak, biz kadınlar artık 'yeter' diyoruz. Tüm genç kadınları daha geniş özsavunma pratikleri yaratmak için yanımıza çağırıyoruz. Biz kampüslerde, sokakta hayatın her alanındayız. Mücadele alanımızda sokak, bize sokaktan ulaşabilirler."