22 Eylül 2024 Pazar

Kanser hastası Mehdi Boz'un ilaçlarına erişimi ve tedavisi engelleniyor 

Tiroit bezi kanseri, hipertansiyon, mide, koah, prostat, idrarda kanama, diş, böbreklerimde ise kist ve protein kaçağı başta olmak üzere çok sayıda hastalığı bulanan Mehdi Boz'un durumuna dikkat çekilen 625. F Oturmasında, ağır hasta tutsak Boz'a kelepçeli muayene dayatıldığı, sevklerinin geciktirildiği aktarıldı. Eylemde, Boz'un tedavisi önündeki engellerin derhal kaldırılması istendi. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmesi için düzenlenen F Oturmasının bu hafta 625.'si gerçekleşti. Bu hafta ağır hasta tutsak Mehdi Boz'un durumunu kamuoyuyla paylaşan insan hakkı savunucuları, hasta tutsakların fotoğraflarını taşıdı, "Tedavi haktır engellenemez", "625. F Oturması hasta mahpus Mehdi Boz serbest bırakılsın" pankartlarını açtı. 

HASTA TUTSAK KELEPÇELİ MUAYENE DAYATMASINA MARUZ KALDI
Basın metnini okuyan Taylan Bekin, Boz'un Elazığ 2 Nolu Hapishanede tutulduğunu belirtti. Bekin, "Mehdi Boz; tiroit bezi kanseri, KOAH, hipertansiyon, böbrek, mide, prostat ve diş hastası olmasına rağmen sağlık ve tedavi hakkına erişimi engelleniyor. 25 Mayıs 2016 tarihinde tiroit ameliyatı olan ve kanser teşhisi konulan Mehdi Boz'un, kanser tedavisinin engellendiği, hastaneye sevklerin geciktirildiği, kelepçeli muayene dayatmasına maruz kaldığı belirtilmektedir" dedi. 

'SAĞLIĞIM PEK İYİ DEĞİL'
Mehdi Boz'un komisyonaa gönderdiği son başvurusundaki sözlerini şöyle aktardı Bekin, "Biliyorsunuz benim birçok ağır sağlık sorunlarım var, tiroit bezi kanseri, hipertansiyon, mide, koah, prostat, idrarda kanama, diş, böbreklerimde ise kist ve protein kaçağı var. Bulunduğum hapishanede birçok keyfi uygulamayla karşı karşıyayız. Aile uzak yerden ziyarete geliyor. Ziyaret saati sabah saat 09.00'da. Zaten ziyaret saatleri sınırlı. Ailem her ziyaretime geldiğinde en az yarım saat gecikmeli olarak ziyarete yetişebiliyorlar. Bununla ilgili onlarca dilekçe yazdım hapishane idaresine. İdareyle görüştüm ziyaret saati 10.30 ya da 10.30 olan bir yer verilmesini istedim. Hapishane idaresi bu insani talebimi çözmedi. İnsani bir talep için dahi açlık grevine girmek zorunda bırakılıyoruz. 14 Şubat 2024 tarihinden bu yana süresiz açlık grevindeyim. 13 gündür kanser ve tansiyon ilaçlarımı alamıyorum. Kanser ilacımı almazsam hastalığım tetikleniyor. Tansiyonum neredeyse 15'lere fırlamış. Arama adı altında ayda iki üç defa hücrelerimize giriliyor. Birçok eşyalarımızı alıp götürüyorlar. Niye bunları yapıyorsunuz dediğimizde de sorun ve sıkıntılarla karşılaşmaktayız. Buradaki keyfi uygulamalar saymakla bitmiyor. Sağlığım da pek iyi deği."

'BOZ'UN YAŞAMI TEHLİKEYE ATILIYOR'
Boz'un sağlık durumunun günden güne kötüleştiğine dikkat çeken Bekin, Boz'un yaşamının tehlikeye atıldığını kaydetti. Bekin, Boz başta olmak üzere hasta tutsakların tedavi hakları önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. 

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Mehdi Boz serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.