21 Eylül 2024 Cumartesi

Karaca, Sputnik grevini ziyaret etti

Grevin 12. gününde Sputnik Ankara bürosundaki basın emekçilerini ziyaret eden EMEP milletvekili Karaca, işten atılan gazetecilerin sendikal hakları tanınarak işbaşı yapmasının olanaklarının hızlı bir biçimde yapılmasını istedi.

TGS ve Sputnik Türkiye Bürosu arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve sendikalı işçilerin işten çıkarılması üzerine basına emekçilerinin başlattığı grev 12. gününde Ankara ve İstanbul büroları önünde sürüyor.

EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca ve EMEP Ankara İl Örgütü, Sputnik grevini ziyaret etti. Karaca, basın özgürlüğünün en temel yanlarından birinin basın emekçilerinin örgütlü ve sendikalı olmasının çok açık ve net bir gerçeklik olduğunu hatırlattı.

Halkın haber alma özgürlüğünün en temel garantisinin de basın çalışanlarının sendikal haklarının tanınması ve taleplerinin yerine getirilmesi olduğunun altını çizen Karaca, "Özel bir tesadüfle içiçe geçmiş bir konu var. Antep'te patronların anayasayı, yasayı tanımaz biçimde sendikalı işçileri fabrikalara sokmadıkları gerçeğinin Meclis'te gündem ettikten hemen sonra geldik. Çok açık ki bu ülkede patronlar yasa ve anayasayı tanımayarak işçilerin irade ve sendikal haklarını tanımayarak göz göre göre devletin kurumları önünde suç işleme özgürlüğüne sahip olduklarını düşünüyorlar" dedi.

Şireci'den Erkaplan'a Sputnik'e uzanan bir bağ olduğunu dile getiren Karaca, sendikal mücadelenin patronlar tarafından tanınmamasının ülkede yaşayan herkese bir şekilde ekmeklerinin küçülmesi, daha kötü koşullar dayatılması anlamına geldiğini belirtti.

Sputnik patronlarına seslenen Karaca, "İşten atılan arkadaşlarımız aynı zamanda bir haysiyet mücadelesi de veriyorlar. Grev kırıcılığının da suç olduğunu- hatırlatmak istiyorum. Bu ülkenin anayasası, yasaları var. Anayasayı ve yasaları tanımayan patronların işlediği suçları basın alanındakiler, arkadaşlarıyla omuz omuza vererek ifşa edecekler. İşçilerin talepleri kabul edilsin, sendikal hakları için mücadele eden işçilerin sendikal hakları tanınsın. Örgütlü bir şekilde işbaşı olanakları hızlı bir biçimde sağlansın" uyarısı yaptı.