20 Eylül 2024 Cuma

Katliam yasa tasarısına ilişkin AKP-CHP 'uzlaşı' arayışında

Sokakta yaşayan köpeklerin katledilmesinin önünü açan yasa tasarısının Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerine halen başlanmadı. AKP ile CHP'liler arasında yasa tasarısında bazı değişikler yapılması için görüşme yapıldığı öğrenildi. Fakat AKP'liler, köpeklerin, kısırlaştılıp, aşılandıktan sonra sokakta yaşamalarına izin vermeyerek barınaklarda kalmalarını dayatıyor.

Hayvan hakları savunucularının günlerdir sokakları terk etmeyerek sokakta yaşayan hayvanların katledilmesini önlemek için mücadele ederken, Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa tasarısının bugünkü görüşmeleri halen başlamadı. 14.00 sularında başlayacağı söylenen görüşmelerin başlamamasının nedeninin AKP ve CHP'li yetkililerin görüşmeleri olduğu öğrenildi.

Yasa tasarısının görüşmeleri nedeniyle Meclis'e ziyaretçi yasağı devam ederken, kampüs genelinde ve kulislerde protesto yaşanmaması için önlemler artırıldı.

Yasa tasarısına ilişkin AKP ile CHP'li yetkililer arasında "uzlayışı arayışı" olduğu öğrenildi. Bazı maddelerde değişiklik yapılması için sözlü mutabakat sağlandığı öğrenilirken, edinilen bilgilere göre; AKP'nin, teklifteki, sokak köpeklerinin katledilmesine yol açacak muğlak, ucu açık ifadelere ilişkin bir düzenleme yapma sözü verdiği belirtiliyor. Fakat köpeklerin kısırlaştırılıp, aşılanmasının ardından sokakta yaşamlarına devam etmesine AKP yanaşmıyor. Sokaklarda yaşayan tüm köpeklerin barınaklarda yaşamasına ilişkin düzenleme yapılacağı öğrenildi.

Barınakların kapasitesinin genişletilmesi ve koşullarının iyileştirilmesi konusundaki bütçe yükünün belediyelerde olmasına ilişkin düzenlemede de kısmi bir uzlaşı olabileceği ifade edildi. Milli Piyango İdaresi'nin bazı oyunlarının gelirlerinin barınaklar için fon olarak kullanılmasına dair bir düzenlemenin teklife eklenebileceği kaydedildi.

Ayrıca barınak yapım ve iyileştirme giderlerinin yarısının belediyelerden yarısının da Hazine'den karşılanması, büyükşehir belediyelerinin kendi fon kaynaklarını yaratabilmesi gibi düzenlemelerin de genel kurul görüşmeleri sırasında teklife eklenebileceği belirtildi.