22 Eylül 2024 Pazar

Kayıp yakınları: Ahmet Yetişen nerede?

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları 415. eylemlerinde 14 Kasım 1994 tarihinde kaybedilen Ahmet Yetişen'in akıbetini sordu.
Batman'da İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla İHD Şube binasında düzenledikleri eylemin 415'incisi gerçekleştirdi. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar, kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının katıldığı eylemde, 14 Kasım 1994 tarihinde kaybedilen Ahmet Yetişen'in akıbeti soruldu.
 
TÜM BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI
 
Ahmet Yetişen'in kaybedilme hikayesini anlatan İHD Batman Şubesi Yöneticisi Zeki Tangüder, "Evine yaptıkları baskında Ahmet'i orada bulamayan güvenlik güçleri, oğlu Hanifi'yi alarak, H.S. ve N.G.'nin evine gittiler. N.G.'nin evinde bulunan Ahmet'i de alarak hepsini Batman Komando Tabur Komutanlığı'na götürdüler. Hanifi ertesi gün serbest bırakıldı. O günden itibaren Ahmet'ten haber alınamadı" dedi
 
Yetişen ailesinin 23 Mart 1995 tarihinde Başbakanlıktan, Cumhurbaşkanı'na kadar birçok makama başvuru yaptığını hatırlatan Tangüner, "30 Eylül 1998 tarihinde eşi Türkan, Ahmet'in gözaltına alınması ve zorla kaybedilmesinden sorumlu kişilerin cezalandırılması için Batman Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundu. Dosya 1998/2650 hazırlık numarasıyla açıldı. Aynı gün savcı ve Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Birimi'nde (TMB) görevli polisler tarafından ifadesi alındı. Batman TMB, gözaltı kayıtlarında Ahmet Yetişen' in bulunmadığını, kendisinin 23 Ekim 1996 tarihinden beri PKK üyesi olarak arandığını belirtti. Batman Jandarma Komutanlığı da Ahmet ile ilgili kayıtlarında bir bilgi olmadığını belirtti" şeklinde konuştu.
 
AİHM DOSYAYI RET ETTİ
 
Yetişen için 19 Şubat ve 25 Nisan 1999 tarihlerinde "daimi arama kararı" çıkarıldığına da dikkat çeken Tangüner, "29 Mart 2001 tarihinde savcı tekrar bir arama kararı çıkarttı. 3 Aralık 2003 tarihinde YAKAY-DER İstanbul Fatih Savcılığına aralarında Ahmet'in de bulunduğu 160 kayıp kişi hakkında başvuruda bulundu. Fatih Savcılığı dosyayı Batman Savcılığı'na gönderdi ve burada 2003/4131 hazırlık numarasıyla ikinci bir soruşturma açıldı. 22 Ocak 2004 tarihinde iki dosya birleştirildi" dedi. Yıldız yapılan tüm başvuruların sonuçsuz kalmasının ardından AİHM'e yapılan başvuru da 'Altı ay kuralına uyulmayarak geç yapıldığını'  gerekçesiyle kabul edilmedi" diye ifade etti.
 
Açıklama yapılan oturma eyleminin ardından sona erdi.