30 Eylül 2024 Pazartesi

Kenanoğlu: İşkencenin sokaktaki yeni ismi Ayhan Karaduman

Gazetecilere yönelik artan tehdit, baskı ve işkenceleri Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, Hanifi Zengin'den sonra işkencenin sokaktaki isminin Ayhan Karaduman olduğunu kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, muhabirimiz Elif Bayburt başta olmak üzere gazetecilere yönelik artan işkence ve tehdidi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.  

Gazetecilere yönelik artan baskılara dikkat çeken Kenanoğlu, "ETHA muhabiri Elif Bayburt, önceki haftalarda ESP'nin Taksim Cezayir Toplantı Salonundaki basın toplantısını izlemek için gittiğinde hakkında yakalama kararı olduğu bahanesiyle gözaltına alınmış, ifadesi alınarak hemen serbest bırakılması gerekirken, 24 saatten fazla gözaltında tutulmuştur. İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Karaduman'ın talimatıyla ters kelepçe uygulanarak gözaltına alınan Elif Bayburt, gözaltı aracında saatlerce bu şekilde bekletilmiştir. Hanifi Zengin'den sonra Ayhan Karaduman'da sokakta işkencenin ismi olmuş durumdadır. Ayhan Karaduman, 1 Eylül eyleminde de HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay'a işkence yaparak kaburgalarını kırmıştır" dedi. 

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, derhal yanıtlanması için şu soruları yöneltti:
🔹 "Basın emekçilerinin görevlerini yapmasına polis neden engel olmaktadır?
🔹 Polis herhangi bir eyleme müdahale ederken gazeteci ve muhabirlere neden müdahale etmektedir?
🔹 Son haftalarda yapılan eylemlere müdahale edilirken gazetecilere yönelik darp, taciz, gözaltı gibi hukuksuz uygulamalara başvuran polisler hakkında bir işlem yapılacak mıdır?
🔹 İstanbul Kartal'da ETHA muhabiri Elif Bayburt ile MHA muhabiri Doğan Kaynak'ı darp eden polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
🔹 Anayasanın 23. maddesi ile AHİS'in 10. maddesini ihlal ederek haber alma ve verme özgürlüğünü zor kullanarak engel olan güvenlik güçlerine bu yetki ve talimatı kim vermektedir?
🔹 Basına yönelik bu saldırı, engelleme, baskı, darp, şiddet, taciz, gözaltı, tehdit gibi uygulamaların artmasına engel olmak için bir girişim başlatılacak mıdır?"