22 Eylül 2024 Pazar

KESK: Zorla bağış toplamayın, şatafatınızdan vazgeçin

KESK Yürütme Kurulu, üyelerinin bağış yapmaya zorlandığını açıkladı. KESK, zorlamayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. KESK, hükümete "Salgına maliyet hesabıyla yaklaşmayın, lüksten, şatafattan vazgeçin" çağrısı yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı 'Milli Dayanışma Kampanyası'nın ardından üyelerinden zorla bağış yapmalarına yönelik zorlamalarla karşılaştığını açıkladı.

‘Milli Dayanışma Kampanyası’ adı altında ciddiyetten yoksun, devletin yükümlülüklerini üzerinden atmayı ve sermayeye minnet duyulması duygusu yaratmayı amaçlayan bir kampanya karşı karşıya kaldıklarını belirten KESK, "Kampanya vergi indirimi avantajı sağlanan iş insanları ile sınırlanmamış, ekonomik kriz ve salgın koşullarında yaşam mücadelesi veren emekçilerin elinde kalan üç beş kuruşa da göz dikilmiştir" ifadelerini kullandı.

Bir yandan bağış talep edip bir yandan muhalif belediyelerin hesaplarının bloke edilmesinin kuşkuya neden olduğunu kaydeden KESK, "gönüllülüğün esas alındığı" şeklinde açıklamalar yapılmasının aksi bir tutumla karşı karşıya kalındığını vurguladı, "katılımı gönüllü olması gereken kampanya, limitleri bile yöneticiler tarafından belirlenmiş, yüz binlerce kamu personeli için katılımı zorunlu bir kampanyaya dönüştürülmek istenmektedir" diye belirtti.

KESK şunları söyledi: 

"Gönderilen yazı ve mesajlarda belirlenen miktarların kurum personelinin maaşlarından kesilerek kampanya hesaplarına aktarılacağı, dekontların kurum merkezine gönderileceği ifade edilmektedir.

"Kısacası katılımı gönüllü olması gereken kampanya, limitleri bile yöneticiler tarafından belirlenmiş, yüz binlerce kamu personeli için katılımı zorunlu bir kampanyaya dönüştürülmek istenmektedir. Tek başına bu yaklaşım bile daha önce deprem vergisi gibi vatandaşlardan toplanarak oluşturulan kaynakların akıbetinin meçhul olduğunu hatırlatmakta, bu kampanyadan elde edilecek gelirin de nerelere harcanacağına dair soru işaretlerini büyütmektedir."

'SERVET VERGİSİ UYGULAMASINI BAŞLATIN'

"Servet vergisi uygulamasını başlatın" diyen KESK "İnsanlığın ilk kez bu boyutta ve yaygınlıkta karşı karşıya kaldığı salgına dahi kar, zarar, maliyet hesapları yaparak yaklaşmayın, kamu kaynaklarını patronlar ve sermayeye değil halkın sağlığını işini, gelirini korumaya seferber edin. Lüksten, şatafattan vazgeçin" dedi. 

ZORLA BAĞIŞA SUÇ DUYURUSU
Kamu emekçilerinin bağış yapmaya zorlanmasının tutanak altına alınacağını belirten KESK, "Sendika genel merkezlerimize ve konfederasyonumuza ulaştırılacak bu tutanak ve bildirimler sonrasında hızla hukuki süreç başlatılacak, suç duyurusunda bulunulacaktır. İradeleri dışında aylıklarından kesinti yapılmasına dair sendika üyelerimizden onay imzası talep edilmesi ya da imza atmaya zorlanmaları halinde üyeler imza atmayacaklardır. Onayları olmadan gelirlerinden kesinti yapılması durumunda ise suç duyurusunda bulunacaklardır" uyarısında bulundu.