22 Eylül 2024 Pazar

Kıdem gasbına karşı Türk-İş'e 'genel grev' kararı hatırlatıldı

Türk-İş, kıdem tazminatı hakkının gasp edilmek istenmesine karşı eylemler yaptı. "Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmaya çalışılıyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiç birini kabul etmiyoruz" denilen eylemlerde, Türk-İş'in "genel grev" kararı hatırlatıldı.

Türk-İş, kıdem tazminatı hakkının "Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası Sistemi" adı altında gasp edilmek istenmesiyle ilgili olarak çok sayıda kentte eylem yaptı. Açıklamalarda, kıdem tazminatının kırmızı çizgi olduğu vurgulandı, Türk-İş'in bu hakka yönelik saldırı durumunda genel grev kararı aldığı hatırlatıldı.

Türk-İş, genel merkez binası önünde sendika yöneticilerinin ve işçilerin katılımıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Dünya pandemi ile uğraşırken Türkiye'de işçilerin haklarına göz dikiliyor" denildi, genel grev uyarısı yapıldı.

'KIDEM TAZMİNATININ MASAYA YATIRILMASINI KABUL ETMİYORUZ'
Adana'da Türk İş 4'üncü Bölge Temsilciliği, kıdem tazminatının gasbına karşı basın açıklaması yaptı. İnönü Parkı'nda bir araya gelen yüzlerce işçi "Kıdeme uzanan eller kırılsın" sloganları ile kıdem tazminatının fona devrine izin vermemekte kararlı olduklarını gösterdi.

Konfederasyona bağlı tüm sendikaların katılımı ile gerçekleştirilen açıklamada konuşan Türk İş 4'üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, ekonomideki sıkıntıların çözümünün işçileri haklarının budanmasında arandığını belirterek "Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmaya çalışılıyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiç birini kabul etmiyoruz" dedi.

Düzenlemenin işçilerin salgında işsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalıştığı bir dönemde getirilmek istendiğini ifade eden Gülnar, "Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması, hakkın 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi hakkın tasfiyesine yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz" dedi.

'ATALARIMIZIN MİRASINI ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIZ'
Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası Sistemi (TES) düzenlemesi kapsamında kıdem tazminatına yönelik olarak gündeme getirilen değişikliğe karşı Türk-İş'e bağlı sendikalar tarafından Zonguldak'ta da açıklama yapıldı.

Madenci Anıtı Alanı'nda gerçekleştirilen eylemde konuşan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, "Hükümet; işçiler, emekçiler olarak 84 yıllık kazanımımız olan; atalarımızın, şehitlerimizin mirası kıdem tazminatı hakkımız üzerinde düzenleme yapmak istiyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara da esnek çalışmayı dayatarak, bu yolla kıdem ve ihbar tazminatını kaldırmak istiyorlar. Ayrıca İşsizlik Sigorta Fonu kesintilerini artırmak istiyorlar. İşçileri, kamu ve özel diye bölecek başka hesaplar da yapıyorlar. Kamuda uygulanmayacak, özel sektörde uygulanacak diyerek kafaları karıştırmak istiyorlar" dedi. Yeşil, sendikalarla patronlar arasında kıdem tazminatıyla ilgili olarak bir mutabakatın da olmadığını söyledi.

"Türk-İş genel kurullarında oy birliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir" hatırlatmasında bulunan Yeşil, şunları kaydetti:

"Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş'in kırmızı çizgisidir. Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz."

Yeşil, ayrıca Türk-İş tarafından kıdem tazminatı ile ilgili olarak kampanya başlattıklarını duyurdu.