11 Ekim 2024 Cuma

Kiliseye saldıran DAİŞ'lilerin eğitildiği medreseyi savcılık biliyordu

Santa Maria Kilisesi'ne yönelik bu yılın başında gerçekleştirilen saldırıda yer alan DAİŞ'lilerin İstanbul Beylikdüzü'nde DAİŞ'e ait medresede eğitildiği savcılık tarafından biliniyordu. Saldırganlardan biri altı ay önce gözaltına alınıp serbest bırakıldığında da savcılık bu bilgiye sahipti.

DAİŞ'in Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleştirdiği tüm saldırıların devletin bilgisi dahilinde olduğunu ortaya çıkaran bir gelişme daha yaşandı.

İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesine 28 Ocak 2024 tarihinde pazar ayininde saldıran iki DAİŞ'liden birinin altı ay önce gözaltına alınıp bırakıldığı, ikincisinin de savcılıkça bilindiği ortaya çıktı.

İki kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin hazırlanan iddianamede, 5 Temmuz 2023'te yapılan ev baskınlarında gözaltına alınanlardan birinin kiliseye saldırı düzenleyen DAİŞ'lilerden David Tanduev olduğu bilgisi yer aldı.

BEYLİKDÜZÜ'NDEKİ DAİŞ'E AİT MEDRESEDE EĞİTİLDİLER
Gözaltına alınan Tanduev serbest bırakılırken, kiliseye yönelik saldırıda yer alan Amirjon Kholiqov'un da Tanduev'le birlikte İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan DAİŞ'e ait medresede kaldığı savcılık tarafından biliniyordu. Bilgilerin David Tanduev ile birlikte gözaltına alınan Jovid Hikmatov tarafından verildiği iddianamede yer alan bir diğer bilgi.

Hikmatov, Beylikdüzü'nde bulunan üç katlı DAİŞ'e ait medresede Tacik, Kırgız, Kazak ve Özbek 20 çocuk bulunduğunu, birinci katında ders verildiğini, ikinci ve üçüncü katlarında yatakhane bulunduğunu anlattı.

Kiliseye saldıran Kholiqov ile Tanduev'in DAİŞ'e ait Beylikdüzü'ndeki medresede kaldığını da anlatan Hikmatov, "Kholiqov, ifademde belirttiğim 'Hamza' isimli şahıstır. Mescit/medreseye gittiğimde orada bulunmaktaydı. Benim gibi dini eğitim alır ve işlere yardım ederdi. Tanduev, ben medreseye gittikten üç ay sonra geldi. Medrese işlerine yardım ederdi" dedi.

Hikmatov'un itiraflarına rağmen serbest bırakılan David Tanduev, altı ay sonra aynı medresede kaldığı Amirjon Kholiqov ile birlikte Santa Maria Kilisesine saldırı düzenledi.