22 Eylül 2024 Pazar

'Kitaba tasarruf var makam aracına yok'

Eğitim Sen Yükseköğrenim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, "Öğrencilerin kitabından 'tasarruf' yapanlar rektörlerin harcamalarından, makam araçlarından tasarruf yapmıyor" dedi.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) ekonomik kriz ve kâğıt fiyatlarının artması nedeniyle ders kitaplarının basımını sonlandırdığını ve kitapları dijital olarak dağıtacağını duyurmuştu.
 
Harç parasını yatırarak açıköğretime kayıt olan tutuklu öğrenciler, Adalet Bakanlığı ve YÖK'ün hiçbir düzenleme yapmaması nedeniyle ders kitaplarını alamıyor. 
 
Konuya dair ETHA'ya konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Yükseköğrenim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, ekonomik kriz nedeniyle akademide aksayan faaliyetlerle ve hangi bilimsel çalışmaların yapılamadığı ile ilgili çalışma başlattıklarını ifade etti.
 
Araştırma teşviklerin bilimsel çalışmalarda önemli olduğunu söyleyen Bozdoğan, bu yıl akademik teşvik ödeneklerinin tamamen tükendiğini ve ekonomik krizin yükseköğrenime etkisinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
 
Bozdoğan, "Kitapların basılmama durumu sadece Anadolu Üniversitesi ile sınırlı kalmayacak, Erzurum Atatürk ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ne yansıyacak. Öğrencilerin kitabından, laboratuar araştırmalarından 'tasarruf' yapanlar rektörlerin harcamalarından, makam araçlarından, üniversitenin asli görevi olmayan bilimsel faaliyetlerin dışında kalan uygulamalardan tasarruf yapıyor mu?" diye sordu.
 
"Kuşkusuz yapmıyorlar" diyen Bozdoğan, tutuklu öğrencilerin ise yaşanan ekonomik kriz ile birlikte çok daha fazla mağdur edildiğini söyledi. YÖK'ün 77 bine yakın tutuklu öğrenci ile ilgili düzenleme yapması gerektiğini ifade etti.