22 Eylül 2024 Pazar

Kobanê'de Qamışlo ve Halepçe anmaları

Kobanê'de Qamışlo ve Halepçe katliamlarının yıl dönümünde anma etkinliği gerçekleştiren TKŞ, "Benzer katliamlardan geçmemek için, aynı acıları yaşamamak için tek koşulumuz halkların birliği ve dayanışmasıdır" vurgusu yaptı.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) Kobanê'de Qamışlo ve Halepçe katliamlarının yıl dönümünde anma etkinliği gerçekleştirdi.

TKŞ Kobanê binasında gerçekleşen etkinlik katliamlarda hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte Halepçe Katliamına dair sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından söz alan TKŞ üyesi Azad Hemo hem 12 Mart Qamışlo katliamının hem de 16 Mart Halepçe katliamının tarihine dair aktarımda bulundu. Azad Hemo "Bu katliamlar hem Kürdistan tarihi bakımından hem de Ortadoğu bakımından önemli olaylardır. Qamışlo katliamıyla Kürt Arap çelişkisini derinleştirmek ve her iki halkı birbirine düşman etmek istediler. Faşist ve baskıcı rejimler bu tarz katliamları örgütlerler ve sonrasındaki süreci halkların üzerinde baskıyı, zulmü arttırmak için fırsat görürler. 12 Mart'ın ardından sayısız Kürt yurtseveri kayboldu, Suriye rejimi zindanlarında yıllarca işkencelere maruz kaldı. Bugün dahi Rojava devrimine saldırılarla sömürgeci Türk devleti işgalci çeteleriyle aracılığıyla Arap ve Kürt halklarını düşmanlaştırmaya çalışıyor" dedi.

Halepçe katliamı öncesindeki süreci ve diktatör Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak devletinin Kürtlere yönelik politikalarını aktaran Azad Hemo "Halepçe katliamında kimyasal silah kullanıldı. Bugün görüntülere bakmaya dayanamıyoruz ama o anlar gerçekti, yaşandı. Kürt halkı faşist devlet yönetimleri altında bir çok katliamdan geçti ama Halepçe en derin yaralarımızdan birisi oldu" dedi.

Emperyalist devletlerin üçüncü dünya savaşına hazırlandığını hatırlatan Azad Hemo "Benzer katliamlardan geçmemek için, aynı acıları yaşamamak için tek koşulumuz halkların birliği ve dayanışmasıdır. Kürdistan'ın parçaları özgür ve sosyalist devrimlere kavuşmalıdır. Bunun için Rojava devrimini çok iyi korumalıyız. Dünya savaşa doğru koşarken halkların en önemli mevzisi devrim toprakları olacaktır. Arap, Kürt, Türkmen, Ermeni, Asuri, Süryani ve daha nice halklar Rojava devrimi gibi devrimlerde birlik ve beraberlik içinde olabilirler" dedi.

Anma etkinliği katılımcıların söz alıp görüş bildirmesinin ardından son buldu.