22 Eylül 2024 Pazar

'Kobanê direnişi halklara umut oldu'

HDP İstanbul İl Örgütü 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Kobanê direnişinin halklara umut olduğu vurgulanan açıklamada, direnişte hayatını kaybedenler anıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla HDP il binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Açıklamada ilk sözü alan İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, Kobanê direnişinin tarihi bir direniş olduğunu vurguladı. Çiçek, "AKP-MHP faşizminin Kobanê'deki demokratik direnişini hedefleyen saldırılarıyla karşılaştık. Bu saldırı Ortadoğu halklarının özgürlük ve demokrasi umutlarına saldırıdır. Kobanê savunması aynı zamanda iletiri insanlığın, evrensel bütün değerlerin savunusudur. Kobanê Stalingrad'dı. Bütün insanlık için tehlike arz eden IŞİD barbarlığı Kobanê'de yenildikten sonra kaybetti. Özgür Kobanê özgür dünyadır" dedi.
 
DBP İl Eşbaşkanı Ali Rıza Bilgili, Ortadoğu'da 3. dünya savaşı yürütüldüğüne dikkat çekti, bu savaşın kapitalizmin kendini yeniden üretmek, bunalımlarını atlatmak için olduğunun altını çizdi. Bilgili, "Ortadoğu'da Kürt halkının demokratik mücadelesiyle Kobanê direnişi büyüdü. Bu direnişe saldırmak buradaki halkları bastırmaktır aynı zamanda. Ama biz kazanacağız, biz sadece toprak değil demokratik ölçüler içinde herkesin kendini var etme mücadelesi veriyoruz. Baskı, zulme karşı bizim mücadelemiz kazanacak" ifadelerini kullandı.
 
HDK Yürütme Kurulu Üyesi Sedat Şenoğlu, Kobanê direnişinin üzerinden 4 yıl geçtiğini anımsattı, "Kobanê bizim geçmişimiz değil, o bizim geleceğimiz. Kapitalizmin ne kadar kötü hastalığı varsa hepsine toptan direniştir. Böyle olduğu için Dünya Kobanê Günü var. Kobanê'de insanlığın geleceğini görenler hayatlarını, canlarını ortaya koydular. Bir ülke, bir devlet insanlığa düşmandır; Kobanê'ye düşmansa. Biz de bu yüzden Kobanê'yi savunuyoruz" şeklinde konuştu.
 
KOBANÊ HALKLARIN UMUDU
 
Basın açıklamasını okuyan HDP İl Kadın Meclisi Sözcüsü Aysun Çeper, IŞİD çetelerinin küresel ve bölgesel güçlerin de desteği ile kadın, çocuk, sivil demeden on binlerce kişiyi katlettiğini anımsattı. Fakat IŞİD'in Kobanê'de halkların direnişine çarptığını vurgulayan Çeper, şunları da ifade: "'Kobanê düştü düşecek' diyenlerin hevesleri, direniş iradesi karşısında kursaklarında kaldı. Durdurulamaz denilen IŞİD çeteleri, Kobanê'de bozguna uğratılırken, hem Ortadoğu için hem de tüm dünya için aydınlığın, insan olma onurunun ışığı Kobanê'de yakıldı. Ve IŞİD çeteleri Kobanê'de aldıkları yenilgi ile adım adım gerilemeye ve yenilmeye başladı. Bu yenilgi devam ediyor. Kötülüğün ve barbarlığın önündeki barikat olan Kobanê ruhu dünya halklarının biricik umudu olmaya devam ediyor."
 
"Kobanê; kadın iradesi olan Arin Mirkan'dır, Kobanê enternasyonal dayanışma olan Rıfat (Horoz) amcadır, Nejat Suphi Ağırnaslı'dır, Kader Ortakaya'dır, Aziz Güler'dir ve nice enternasyonal direnişçinin ortak ruhudur" diyen Çeper, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nün tüm dünyada barbarlığa karşı insanlığın unutulmayacak simgesi olduğunu kaydetti.
 
Çeper, sözlerini Kobanê direnişinde hayatını kaybedenleri anarak sonlandırdı.