22 Eylül 2024 Pazar

Kocaeli'de Newrozu: Denizlerin, Mahirlerin, İboların, Mazlumların sesi olacağız

Kocaeli'de coşkulu Newroz kutlamasında konuşan DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu, "Katliamcı, bizi yok sayan, inkar eden rejime karşı Newroz pîroz be. Yaşasın özgürlük yaşasın sosyalizm" dedi.

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde bulunan Millet Bahçesi'nde Newroz kutlaması için bir araya gelenler halaya durdu, sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana Rojava" sloganlarını haykırdı. Polisin arama noktasında sık sık gerginlik yarattığı Kocaeli Newrozu'nda, sarı, kırmızı ve yeşil renkli puşilerin yanı sıra farklı renklerdeki fular, eşarp ve puşiler de alana alınmak istenmedi. Bir kadının bebek arabasıyla alana girişi de engellenmek istenince Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu müdahale etti. Tartışmanın ardından kadın bebek arabasıyla alana girebildi. Polis ayrıca bir çocuğun üzerindeki Amed Spor formasına da el koydu.

Kutlama, özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı.

GERGERLİOĞLU'NDAN VALİYE TEPKİ
DEM Parti il ve ilçe eşbaşkanları ile belediye eşbaşkan adaylarının sahnede kitleyi selamlamasının ardından DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu söz aldı. Newroz alanındaki engellemelere tepki gösteren Gergerlioğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz'a seslendi, "Kocaeli Valisi misin yoksa AKP il başkanı mı? Gençleri alana almıyorlar. Teyzesi ile gelen bir çocuğu annesi yanında yok diye almıyorlar. Hangi devirde yaşıyoruz. Bu ilin gerçek sorunları var. Topraklarımız betonlaşıyor, derelerimizden zehir akıyor, havamız kirleniyor. Bu şehirde her gün bir iş kazası oluyor. Seddar Yavuz'un derdi ne; renkleri miting alanına almayayım" ifadelerini kullandı.

OTLU: BÜYÜK DİRENİŞ HALAYI ÇEKİYORUZ
DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu konuşmasına, PKK lideri Abdullah Öcalan, hapishanelerde rehin tutulan HDP'li siyasetçiler Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Ayla Akat ve Sabahat Tuncel ve tüm siyasi tutsakların Newrozu'nu kutlayarak başladı. Onurlu barış istediklerini, özgürlük mücadelesi verdiklerini vurgulayan Otlu, Kürt halkına yönelik dört parçada inkar, imha ve asimilasyon politikası yürütüldüğünü söyledi.

Demirci Kawa'dan bu yana zalim Dehaklara karşı direnişe devam ettiklerini vurgulayan Otlu, "İstedikleri kadar Kürt halkını inkar etsinler, biz Demirci Kawa'lardan aldığımız direniş geleneğini, Newroz ateşinin büyüyen direnişini, Seyh Said'lerden Seyit Rıza'lara Alişer'lerden Zarifelere, Berçem'lere, Sêve'lere Sakine Cansızlara kadar büyük direniş halayını çekiyoruz" diye konuştu.

'DENİZLERİN, MAHİRLERİN, İBOLARIN, MAZLUMLARIN SESİ OLACAĞIZ'
Devrimci önderler Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya'yı anan Otlu, Gezmiş ve yoldaşlarının 1969 yılında Zap Köprüsü üzerine Devrimci Gençlik Köprüsü kurduğunu hatırlattı, "Denizlerin, Mahirlerin, İboların, 21 Mart'ta Amed zindanında 'Kürt halkı vardır' diyen Mazlum Doğan'ın sesi olacağız" dedi.

İşçilerin, emekçilerin sesi olduklarını, Kürt halkının özgürlük direnişi ve işçilerin emek sömürüsüne karşı birleşik mücadeleyi savunduklarını hatırlatan Otlu, bu topraklara özgürlüğü getireceklerini vurguladı.

Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından İran'da başlayan Rojhilat'ta büyüyen kadın isyanını hatırlatan Otlu, bu topraklarda bir günde 8 kadının katledildiğini belirterek, "Erkek egemen rejime karşı hep birlikte 'Jin, jiyan, azadî' sloganını haykıralım" çağrısında bulundu. Kitle Otlu'nun çağrısı üzerine "Jin, jiyan, azadî" sloganını attı.

'NEWROZ PÎROZ BE, YAŞASIN ÖZGÜRLÜK YAŞASIN SOSYALİZM'
Bu yıl ilk Newroz ateşini Diyarbakır zindanında direnişinin simgesi olan Mazlum Doğan'ın memleketi Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde yaktıklarını söyleyen Otlu, "Newroz ateşimiz Amed'de daha da büyüyecek. Çünkü biz bu ülkedeki inkara, savaş politikalarına, işgal ve sömürü politikalarına karşı işçi sınıfının haklarını reddedenlere, Alevi halkını reddedenlere karşı birleşerek mücadele edeceğiz" diye konuştu. Kocaeli halkına, 31 Mart seçimleri için kapı kapı dolaşarak DEM Parti'yi örgütleme çağrısında bulunan Otlu, "Peki bu faşizme bu ülkede Kürtlerin varolduğunu, devrimcilerin, sosyalistlerin varolduğunu gösterecek miyiz? DEM Parti'nin her yerde olduğunu göstermek için birleşelim. Katliamcı, bizi yok sayan, inkar eden rejime karşı Newroz pîroz be. Yaşasın özgürlük yaşasın sosyalizm" sözleriyle konuşmasını sona erdirdi.

KIRKAZAK: BU GÜÇ VE İRADEYLE BAŞARACAĞIZ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Cahit Kırkkazak da Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. İktidarın savaş politikalarına tepki gösteren Kırkazak, "Savaş çanlarını çalmaya devam ediyorlar. Kürt sorununun çözümü bu ülkenin çoklu krizlerinin tamamını çözecektir. Bu seçim sürecinde Türkiye halkları ve Kürtler olarak mücadele etmemiz gerekiyor. Bu güç ve bu iradeyle başaracağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin etrafında halaya duruldu, ateşin üzerinde atlandı.

'UMUDA KELEPÇE VURULAMAZ'
Newroz kutlamasında sahne alan Grup Vardiya emekçileri, "Biliyoruz ki umuda kelepçe vurulamaz. Bu Newroz baharın ve özgürlüğün Newrozu olacak. Tutsak belediye eşbaşkanlarımız ve vekillerimiz, halkımızın, devrimcilerin direnişiyle özgür olacaklar" dedi. Newroza katılanlar Grup Vardiya'nın marşları ve ezgileriyle halaya durdu.