21 Eylül 2024 Cumartesi

Kork Trendyol, bastıramadığın direnişçilerin sesi

Direnişlerinin bir gününü geçirdiğin Trendyol Esenyurt depo işçileri, sadece kendileri için değil işçilerin hakları ve sendikal örgütlülüğü için direndiklerini söylüyor. DGD-Sen ve PTT-Sen üyesi işçiler, dayanışmaya ve birlikte mücadeleye çağırıyor. Trendyol depoda çalışan işçileri ise "Kormayın PTT-Sen'e üye olun" diyor.

DGD-Sen ve PTT-Sen işçilerinin, emeklerinin sömürüldüğü ve haklarının gasp edildiği Trendyol Esenyurt deposu önündeki direnişi 4. gününde. Hava sıcaklığının neredeyse 40 dereceği bulduğu günlerde deponun karşısına kurdukları, "Atılan işçiler geri alınsın" ve "Trendyol işçiye hesap verecek" sloganlarının yer aldığı çadırda; hem gasp edilen haklarını hem de sendikal örgütlülüğü savunuyor işçiler. "Bugün direniyoruz ama kazanırsak tüm depo çalışanları için olacak" diye de ekliyorlar. Küçük sitemleri ise dayanışmanın kısıtlılığı.

TRENDYOL İLK TÜRK DECACORN ŞİRKETİ
Bir milyar dolarlık yatırımını 2018 yılından bu yana kat be kat artırarak, değerlendirmesini 16 buçuk milyar dolara çıkaran Trendyol, değeri on milyar doları geçen şirketler için kullanılan "decacorn" tanımına sahip ilk Türk teknoloji şirketi.

E-ticaret sitesi üzerinden alışverişin gerçekleştirildiği B2C modeline aracılık eden Trendyol'u, 2018 yılında Çin teknoloji şirketi Alibaba Group Holding Limited Şirketi satın aldı. Alibaba ödediği 728 milyon dolarla, 2015 yılında 589 milyon dolar ödeyerek Yemek Sepetini satın alan Delivery Hero'nun da rekorunu kırdı.

İŞÇİLERE BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİ DAYATILIYOR
Trendyol, beş yıl içinde 8 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaştı. Türkiye Futbol Federasyonu ile anlaşma yaptı. 2023-2024 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig isim sponsoru olan Trendyol, lig tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasını imzaladı. Ancak her sermayedar gibi işçi ve emekçinin emeğini sömürdü. Birçoğu 20'lerinde olan depo çalışanlarına belirli süreli iş sözleşmeleri dayatıldı. Muhammed de bu işçilerden. Muhammed, şu an 18 yaşında. Direnişçiler, beş ay çalıştığı Trendyol'dan atılan Muhammed'e "Trendyol'un yaş ortalamasına göre biz yaşlandık da Muhammed seni niye attılar" diye takılıyorlar sık sık.

TRENDYOL'UN AMACI SENDİKAL ÖRGÜTLENMEYİ ENGELLEMEK
Bir günü Esenyurt direniş alanında geçirdiğim direnişçilerin morali ve inadı kuvvetli. Çünkü emeklerinin sömürülmesine izin vermiyorlar. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan, işçilere baskıyı ve mobbingi artıran Trendyol, sendikanın girmesini engellemek için sendika temsilcisi Emre Özdek'i işten attı. Patronun güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, patronun meslek sırlarını ortaya atmak gibi iddiaları taşıyan 25/2 kodu ile çıkışı verilen Özdek'in, tüm hakları da gasp ediliyor. Hatta yeni bir işe girmesinin de önüne geçiliyor. Bu, patronların işçilerin birliğini ve örgütlülüğünü kırmanın en bilindik ve basit hamlesi. Çünkü işten atılmak bir yana işçinin başka bir işte çalışmasının da önüne geçiliyor.

KÜPELİ: SENDİKAL NEDENLERLE ÇIKARILDIK
Ancak Trendyol'da işçilerin patronlara yanıtı birlik ve dayanışma oluyor. Özdek'e selam verdikleri ama aslolarak örgütlü oldukları için PTT-Sen üyesi Cihan Küpeli, Mehmet Ali Bozkurt ve Ömer Orhan da kısa süre sonra işten çıkarılıyor. Küpeli, "Emre arkadaşımız sendikal sebeplerden dolayı işten çıkarıldığında destek olduk. Bundan dolayı bizi de işten çıkardılar. Ama süslediler direkt böyle söylemediler. Bizi ofise çağırdılar. 'Trendyol küçülmeye gidiyor' diye bahane ettiler. Sendikal nedenlerle çıkarıldığımızı biliyoruz bu nedenle direnişe geçtik" diyor.

"Küçülmeye gidiyoruz dediklerinde neden inanmadınız" diye soruyorum gülerek Küpeli'ye, şu yanıtı veriyor: "Trendyol, bizi çıkarır çıkarmaz iş ilanları verdi. Türk Hava Yollarından sonra ikinci ihracat yapan, Amazon'u bile geçen bir şirket. Bu şirket nasıl küçülmeye gidecek. Yalan olduğunun farkındayız."

ORHAN: PATRON KİBARCA 'İŞTEN ÇIKIN' DEDİ
Trendyol patronları elbette işten atmakla yetinmiyor ve karalamaya da başlıyor. Bu durumu gülerek, şöyle aktarıyor Ömer Orhan: "Patron gün içinde defalarca toplantı yapıyor. 'Biz onlara başka iş imkanı sağladık, hak edişlerini verdik. Kabul etmediler. Halbuki bizi yönlendirdiği yer şehir dışında. Burada oturuyoruz. Gebze'ye niye gidelim? Bu işten çıkmanın dayatıldığı bir sürgün. Kibarca, 'işten çıkın' dediler yani bize."

BOZKURT: İŞTEN ATILMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN DİRENİYORUZ
Haklı olduklarının altını çiziyor direnişçiler bu nedenle de kazanacaklarına inanıyorlar. Söze giren Mehmet Ali Bozkurt, "Sendikalıyız bunun farkına vardıklarında örgütlenmenin önüne geçmek istediler. Bizi işten çıkardılar. Söyledikleri yalanların herkes farkında. Cumartesi tatil gün ve biz o gün işten çıkarıldık. Emre arkadaşımıza destek olduğumuz için. Biz direnirken, işten atılmaların önünü kesmeye çalışıyoruz. Umut ediyoruz ki keseceğiz. Sendikamıza da halkımıza da güveniyoruz" diyor.

ACAR: DİRENİŞ ÇADIRI GÖRÜNMESİN DİYE KÜMES GİBİ ALAN YAPTILAR
Trendyol önünde direniş başladıktan sonra sendikal örgütlülüğün gücünden korkan patronlar çeşitli yöntemlere girişiyor. DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, etrafı yapay çimlerden çitlerle donatılan bir alanı işaret ediyor. "İşçiler orada molaya çıkıyordu, biz direnişe başladıktan sonra orayı kapattılar, bizi görmesinler diye" açıklıyor Acar, ardından Cihan Küpeli devam ediyor: "Mola alanlarımız çok genişti. Şu an arkadaşlarımızı adeta tavuk kümesi gibi yerlerde tutuyorlar. Orada molaya zorluyorlar. Manzarası olan bir yer vardı orayı kapattılar, sırf bizi görmesinler, sesimizi duymasınlar diye. Ama nafile sonuna kadar sesimizi duyuracağız. Çünkü onlar için de direniyoruz. Bu nedenle bize destek olmalarını istiyoruz. PTT-Sen'e üye olsunlar ki hakları yenmesin, haksız yere işten atılmasınlar, haklarını sonuna kadar alabilsinler."

HER SLOGANDA AZİM VE KARARLILIK
Sohbetimiz vardiya değişikliği saatinin yaklaşmasıyla sona erdi. Ellerine sendikanın bayraklarını alan direnişçiler vardiya için gelen işçilere seslendi. Onların sesini bastırmak için çalıştırılan kepçe, patronun korkaklığını ve acizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Halaylarla ve alkışlarla direnişe devam eden işçiler, "Reddet, diren, örgütlen", "Patrondan korkma PTT-Sen yanında", "Direne direne, direnişten zafere", "Direne direne kazanacağız", "Trendyol işçisi köle değildir", "Trendyol şaşırma, sabrımızı taşırma", "İşçiler burada, Trendyol nerede" sloganlarını her defasında daha yüksek attı. Direniş alanının önünden geçen araçlar korna çalarak destek verirken; kimi zafer işareti yaptı, kimi el salladı, kimi de aracını birkaç saniyeliğine durdurup oturduğu yerde kendince halaya katıldı.

DİRENİŞ DAYANIŞMAYLA KAZANILABİLİR
Trendyol Esenyurt depo önünde 20'ye yakın işçi, işçilerin hakları gasp edilmesin, sendikal özgürlükleri engellenmesin diye direniyor. Trendyol'a karşı bu direniş kazanılabilir, direnen işçilerin kararlılığını kuşanıp onlarla dayanışılırsa.