22 Eylül 2024 Pazar

LC Waikiki'de taşeron temizlik işçileri direnişte

LC Waikiki'de taşeron temizlik işçileri angarya işçileri reddettikleri, maaşlarına zam istedikleri, promosyon ücretlerini istedikleri için Kod 46 ile işten çıkarıldı. İşçiler haksızlığa karşı direnişe başladı. ETHA'ya konuşan direnişçilerden Orhan Acar, "Pandemide zor zamanlar geçirdik. İzinli olduğumuz gün depoyu su bastığı için temizlemeye çağırıyorlardı. Bize ait olmayan işleri yaptık. Şimdi hakkımızı istedik diye işten çıkardılar" dedi. "Hukuk patronlara göre yapılıyormuş" diyen Acar, dayanışma çağrısı yaptı.

AKP-MHP iktidarının sermaye odaklı politikaları milyonlarca işçi ve emekçiyi açlık, yoksulluk, işsizlik ve iş kazaları/cinayetlerine mahkum ediyor. Patronlar bu politikalardan aldıkları güçle keyfi bir kararla işçileri kapının önüne koyuyor. Angarya işlere, kölelik koşullarına, düşük ücretlere karşı çıkan işçiler Kod 46 ile işten atılıyor.

Kısaca işçinin patronun güvenini kötüye kullanması, işyerinin ya da mesleki sırları ortaya atmak, hırsızlık vb gibi yüz kızartıcı suçları barındıran Kod 46 ile işten atılan işçinin işsizlik maaşı almasının önüne geçiliyor, işçinin yeni iş bulması da engelleniyor. Yani yasal olan haklarını talep ettikleri için adeta ömür boyu işçiler cezalandırılıyor.

En küçük hak talebinde bulunan işçi ve emekçiler sırf patron istediği için Kod 46 ile işten atılıyor, açlığa, yoksulluğa, işsizliğe mahkum ediliyor. Üstelik yasal yollara başvuran işçilerin suratlarına da tüm kapılar kapanıyor.

ÖNCÜ İŞÇİLER İŞTEN ÇIKARILDI, DAYANIŞMA İÇİNDE OLANLARA GÖZDAĞI VERİLDİ
LC Waikiki'de taşeron temizlik işçileri angarya işleri yapmak istemedikleri, düşük ücretlerine zam gelmesini istedikleri için Kod 46 ile işten çıkarıldı. Patronla görüşmek isteyen işçiler güvenliğin saldırısına uğradı, darp edildi. 7 öncü işçi işlerin haklarını savunduğu için işten çıkarılırken, onlarla dayanışan işçiler "idari izne" çıkarıldı.

"Haklıyız" diyen Limter-İş ve Sosyal-İş üyesi işçiler sabahın erken saatlerinde LC Waikiki'nin merkez deposu önünde direnişe başladı. Direnişçi işçilerden Orhan Acar ETHA'ya kendilerine direniş kararı aldıran süreci aktardı. Acar, maruz kaldıkları sorunların pandemi öncesine kadar uzandığını belirtti.

'İZİNLİ OLDUĞUMUZ GÜN DEPOYU TEMİZLEYELİM DİYE EVDEN ALDIRIYORLAR'
Taşeron temizlik şirketinde çalıştıklarını dile getiren Acar, "Temizlik işçisiyim ama bana ait olmayan işleri yaptırıyorlardı. Maske dağıtım gibi. Ya da su basıyor depoyu izinliyiz mesela evden aldırıyorlar, gelip depoyu temizlemeye zorlanıyoruz. Raf düzenlemesini bize yaptırıyorlar. Bir yerde yıkım oluyor bize yaptırıyorlar. Kar yağıyor yol kapanıyor bize açtırıyorlar. Bunların hiçbiri bize ait değil. Biz de bunu dile getirdik" dedi.

'İKİ KEZ SÜRE İSTEDİLER KABUL ETTİK'
Düşük ücret aldıklarını, mesai ücretlerinin de ödenmediğini söyleyen Acar, "Tüm zorlu, kirli işleri bize yaptırıyorsunuz bari maaşımızı düzenleyin dedik. Promosyon hakkımız verilsin dedik. Mesailerimiz ödensin dedik. Yetkililerle görüştük bizden 27 Aralık 2022'ye kadar süre istediler, çözeceğiz dediler. Biz de bekledik. O tarihte bir açıklama yapılmadı. Gittik tekrar görüşmeye, sorun olmadığını, çözüm için çalışma yaptıklarını söylediler, bu kez de 5 Ocak'a kadar zaman istediler. Yine kabul ettik, bizi düşündüklerini bunun için çalıştıklarını düşündük. 5 Ocak'ta bir açıklama bile yapılmadı" ifadelerini kullandı.

'LC WAİKİKİ İLGİLENMEDİ'
"Bizimle dalga geçtiler" diyen Acar, LC Waikiki'nin kendi bünyesindeki çalışanlara haklarını verdiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Taşeron bize LC Waikiki size paranızı verecek dedi. Ama tereddütlü söyledi. Net bir karar yok, çözüm yok. Arkadaşlarımız da dedi ki en iyisi bir araya gelip sesimizi duyuralım. Arkadaşlarımız beklerken bizler de temsilci olarak LC Waikiki'nin insan kaynaklarına gittik, yetkilileriyle görüştük. Duyarsızdılar ilgilenmediler, taleplerimizi geri çevirdiler."

'GÜVENLİK SALDIRDI, YUMRUKLADI'
10 Ocak'ta bir kez daha işçilerle toplandıklarını bu kez yönetimin gruplar halinde kendilerini çağırdıklarını aktaran Acar, "Temsilci olarak geldiniz, çıkışınız verildi dediler. SSK'dan mesaj geldi çıkışımız da Kod 46'dan verilmiş. Biz görüşmeden çıkınca bekleyen arkadaşlara bir anda uyarı yapıldı, 'ya dağılırsınız ya da bütün haklarınız iptal olur' diye. Biz sadece hakkımızı istemek için bir araya gelmiştik. Bunun üzerine çıkışı verilmeyen arkadaşlar LC Waikiki bünyesinden biriyle görüşmek istedi. Arkadaşlarımıza güvenlik saldırdı, yumrukladı. Ana merkezden de bize kendi firmanıza (taşeron) gidin, onunla çözün bu işi dediler. Ana merkezde ofis var, yetkililer var firmayla görüşmelerini istedik bu iş çözülsün diye ilgilenmediler" ifadelerini kullandı.

'HAKKIMIZI TALEP ETTİK DİYE BU YOLU GÖSTERDİLER'
Kendileriyle dayanışma içinde olan gece vardiyasındaki işçilerin içeri alınmadığını, "bugün size idari izin verdik" denilerek gönderildiğini, servis de verilmeyerek o saatte işçilerin kendi imkanıyla eve gitmek zorunda kaldığını aktaran Acar, şu çağrıyı yaptı: "Bu süreci yaşayan milyonlarca insan var. Sebepsiz, haklı olmalarına rağmen patronunun iki dudağı arasında çıkışları verilebiliyormuş. Hukukta böyle bir şey yok ama patronlar yasayı kendileri yapabiliyormuş. Birden çıkışınızı verebiliyorlarmış. Bunu yaşayan arkadaşlarımızı yanımıza çağırıp, destek istiyoruz. Sebepsiz yere işten çıkarıldık. İşimiz olmayan işleri yapmak istemedik. Pandemide zor günler geçirdik. Şimdi hakkımızı talep ettik bize bu yolu gösterdiler. Dayanışmaya çağırıyor, destek istiyoruz."