20 Eylül 2024 Cuma

Leyla Karaaslan ve 3 çocuğunu katleden Hasan Karaaslan'ın duruşması görüldü

Leyla Karaaslan ile 3 çocuğunu katleden Hasan Karaaslan'ın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada Karaaslan'ın çocukları yaşadıkları sistematik işkenceyi anlattı.

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Yenimahalle Mahallesi'nde 24 Ağustos 2022'de Leyla Karaaslan ve çocukları Derya, Melek ve Şerife Karaaslan, kendilerine sistematik şiddet uygulayan Hasan Karaaslan tarafından uykularında katledildi. "Çocuğu ve eşi kasten öldürmek" suçlamasıyla açılan davasının ilk duruşması, Cizre 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, katledilen Karaaslan ve çocuklarının avukatı ile Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı hazır bulundu. Tutuklu yargılanan fail Hasan Karaaslan ise Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde psikiyatri randevusu olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

'BEN VE KARDEŞLERİM BABAMDAN ŞİDDET GÖRDÜK'
Tanık olarak dinlenen Leyla Karaaslan'ın oğlu, babasının yıllarca annesi ve kardeşlerine sistematik şiddet uyguladığını belirterek, "Aile içi şiddet vardı. Anneme şiddet uygulardı. Dışarıya çıkmasına dahi izin vermezdi. Dışarıya çıktığında onu döverdi. Annem bu durumdan kurtulmak için ailesine gidiyordu. Annem gittiği için biz ağlıyorduk. Bu olaylar biz daha küçükken yaşanıyordu. Ben de babamdan çok şiddet gördüm. Kız kardeşlerimi de dövüyordu" dedi.

Ardından Karaaslan'ın diğer oğlu söz aldı ve babasının kardeşlerine ve annesine sistematik olarak şiddet uygulandığını ifade etti.

KATLİAMA TANIK OLAN ÇOCUK FAİLİN AİLESİNİN YANINDA
Anne ve kardeşlerinin katledildiği ana tanık olan çocuk pedagog eşliğinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) ile ifade verdi. Katliamdan sonra babasının ailesi tarafından alınan ve burada yaşamaya başlayan çocuk, evde annesi ve kardeşlerinin babası tarafından dövüldüğünü söyleyerek, olay günü çok sayıda silah sesi duyduğunu belirtti. Babasının annesi ile kardeşlerini katlettikten sonra babaannesine gittiğini söyleyen çocuğun çekimser tavırları ise çekti.

SİSTEMATİK ŞİDDET GÖRDÜ
Ardından dinlenen Leyla Karaaslan'ın ağabeyi Naci Tek, kardeşinin sistematik şiddet gördüğünü ve kollarında şiddet izleri oluştuğunu ifade ederek, "Kardeşim şiddet görüyordu. Şiddet gördüğü için de bize gelirdi. Ama berdel (iki aile arasında takas yöntemi ile evlilik) olarak evlendiği için ona katlanmak zorunda kalıyordu. Bir sefer eve geldi eli kırıktı, başka bir sefer geldiğinde kafası kırılmıştı" diye belirtti.

İKİ KIZINI 24 SAAT BANYODA KİLİTLİ TUTTU
Karaaslan'ın ablası Kaniya Başbaş ise failin özellikle kız çocuklarına işkence ettiğini söyledi. Başbaş, "Fail eve gidince evde bulunan bütün yastıkların içini boşaltıyor, Leyla'ya , 'Sen benden habersiz telefon kullanıyorsun' diyordu. Bu yüzden evde arama yapardı. Kardeşinin düğününe katılmasına dahi izin vermezdi. Leyla ve kızlarının kişisel bakım yapmasına asla izin vermezdi. Katlettiği iki kızını daha önce banyoya kapatmıştı. Sabaha kadar kilitli kalmışlar. Amcası gidip kızları kurtarmış. Leyla'ya sürekli 'Şiddeti ailene söylersen kızlarını öldürürüm' diyordu. Kardeşim bu nedenle yaşananları bize anlatmıyordu" diye konuştu.

Daha sonra dinlenen Leyla Karaaslan'ın annesi Bedia Tek, kızının evlendiği günden beri failin işkencesine maruz kaldığını kaydederek, "Kızıma haksızlık ediyordu, hakaret ediyordu. Her gün kızımı öldüresiye dövüyordu. Leyla kızlarını bırakıp bize gelemiyordu" ifadelerini kullandı.

ANNESİ ŞİDDETİ DOĞRULADI
Fail Hasan Karaaslan'ın annesi de, oğlunun çocukları ve Leyla Karaaslan'a sürekli şiddet uyguladığını doğruladı.

Tanık ifadelerinin ardından mütalaasını sunan savcılık, bir sonraki celsede sanığın hazır edilmesini, dinlenmeyen tanıkların gelmemesi halinde haklarında zorla getirme kararı çıkartılmasını ve sanığın tutukluluk halinin devamını istedi. Mütalaaya karşı savunma yapan sanık avukatı failin psikolojik rahatsızlıklarını olduğunu iddia ederek, tekrardan İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) akli dengesinin yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasını talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ
Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı Esma Doğan, sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti. Yapılan savunmalar ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Verilen ara ardından mahkeme heyeti tekrar ATK raporunun alınmasının reddine, dinlenilmeyen tanıkların bir sonraki celsede dinlenmesine ve failin hazır edilmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 26 Ocak'a erteledi.