22 Eylül 2024 Pazar

Limter-İş avukatı Özgür: Kararname patronlardan yana

125 No'lu kararnameyi değerlendiren Limter-İş Sendikası avukatlarından Önder Özgür, tıpkı pandemide olduğu gibi deprem krizinin fırsata çevrildiğine dikkat çekti. Bu kararnameyle patronların yine karına kar katacağını ancak işsiz bırakılan işçilerin 4 bin lira gibi bir ücrete mahkum edildiğini kaydeden Özgür, "Afet krizi fırsata çevrilmek istendi. Pandeme salgını süresince işçi sınıfı en büyük zararı gördü, pandemi bir işçi sınıfı hastalığına dönüştü. DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası olarak krizi fırsata çevirmeye çalışan zihniyete geçit vermeyeceğiz" dedi.

Bu sabah yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, deprem fırsata çevrilerek patronlara dikensiz gül bahçesi sunuldu. Deprem bölgesinde işten çıkarmaların yasaklandığı iddia edilen kararnamede işten çıkarmaların devam etmesini sağlayan maddeler yer aldı. İşten atılan işçilere aylık 4 bin lira gibi bir ödeme yapılacak, toplu sözleşme ve grev hakkı da OHAL süresince uzatılarak ertelendi.

'AFET KRİZİ FIRSATA ÇEVRİLDİ'
Limter-İş Sendikası avukatlarından Önder Özgür, Resmi Gazete'de yayınlanan 125 No'lu kararnameyi değerlendirdi, afet krizinin fırsata çevrildiğinin altını çizdi. Tedbirleri özetleyen Özgür, deprem sebebiyle yıkılan, ağır veya orta hasarlı işyerlerine patronun başvurusu doğrultusunda kısa çalışma ödeneği verileceğini; OHAL bölgelerinde işten çıkarmaların işçinin ahlak ve iyi niyetine aykırı davranışıyla uymaması, işyerinin kapanması, sona ermesi haricinde yasaklandığını; kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanların deprem dolayısıyla işyerinin kapanması, iş sözleşmesi feshedilen işçilere günlük 133 lira, yani aylık 4 bin liraya denk gelen ücret verileceğini; TİS kapsamında yetki tespitlerinin verilmesi, TİS ve grev, lokavt sürelerinin uzatılacağını aktardı.

'PANDEMİDE PATRONLAR KARINA KAR KATTI'
Özgür, şu değerlendirmeleri yaptı: "Hatırlarsanız pandemide de işverenler kısa çalışma ödeneğinden faydalanmış, hem de işyerlerinde normal çalışma düzenine devam etmişti. Yani kendi ödemesiyle kısa çalışma ödeneği ile birlikte karına kar kattı.

'PANDEMİDE İŞTEN ATMALAR İÇİN YASAL ZEMİN OLUŞTURULDU'
Pandemide de işten çıkarmalar yasaklanmıştı ancak bırakın yasağı işverenler işçileri haksız ve tazminatsız işten çıkarmanın yasal zeminine kavuştu. İşçiler Kod 29 yani işçinin ahlaka ve iyi niyete aykırı dolayısıyla tazminatsız işten çıkarıldı. Herhangi bir ödemede alamadı.

'GREVLERİN ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENİYOR'
Depremin yıkıcı etkisiyle işyerleri yıkılan işçiler içinde işsiz kalan binlerce insanın yaklaşık 4 bin lira ücrete mahkum edildi. Sözüm olası afet dolayısıyla TİS ve grevlerin önüne geçilmek istenmekte.

'KRİZİN FIRSATA ÇEVRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Afet krizi fırsata çevrilmek istendi. Pandemi salgını süresince işçi sınıfı en büyük zararı gördü, pandemi bir işçi sınıfı hastalığına dönüştü. DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası olarak krizi fırsata çevirmeye çalışan zihniyete geçit vermeyeceğiz."