20 Eylül 2024 Cuma

Limter-İş: Genel Başkanımız Kanber Saygılı ve tüm gözaltılar serbest bırakılsın

Havalimanı işçileriyle dayanışmak için dün Kadıköy'de yapılmak istenen eyleme saldırılması ve 29 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan DİSK/Limter-İş Sendikası, sendikanın genel başkanı Kanber Saygılı başta olmak üzere tüm gözaltına alınanlar serbest bırakılmasını istedi.
DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, 3. havalimanı şantiyesinde çalışan işçilerin gözaltına alınmasına karşı Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda yapılmak istenen eyleme polisin saldırısında gözaltına alınan DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı ve Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ile SES Yönetim Kurulu üyesi Ertuğrul Bilir ile birlikte gözaltına alınan 29 kişinin derhal serbest bırakılmasını istedi.
 
Yapılan yazılı açıklama, "3. havalimanında kölelik koşullarında çalışma ve yaşam koşullarına karşı iş durduran işçilerden 600 civarı işçinin gözaltına alınmasını protesto ve inşaat işçileriyle dayanışma amaçlı Emek ve Demokrasi Koordinasyonu'nun Kadıköy Kalkedon'da yapmak istediği basın açıklamasına izin verilmeyerek alana gelen ve dayanışma içinde bulunan insanlara polis gazla saldırarak gözaltına aldı" denildi.
 
Açıklamada, işçilerle dayanışmak, onların haklı ve meşru talepleri olan insanca yaşama ve çalışma koşullarının yaratılması, insanların çalışırken ölmemesi, 6 aydır ödenmeyen ücretlerinin zamanında ödenmesi için direnişe geçen işçilerle dayanışma hakkına, anayasal bir hak olan düşünce ve ifade özgürlüğüne, toplantı ve gösteri hakkına dahi izin verilmeyerek saldıran, insanları zorla gözaltına alanlar yasaklarına yeni bir yasak daha eklediği belirtildi. Sendika temsilcilerinin direnişteki işçilerle görüşmesine, işçilerin yanına gidişlerine bile sermaye sahiplerinin, patronların istekleri doğrultusunda devletin yetkililerinin yasak koyduğu kaydedilen açıklamada "Ülkeyi işçi ve emekçiler için yasaklar ülkesine çevirenler, sermayenin, patronların çıkarları için 'dikensiz gül bahçesi' yapmak istiyorlar. Söz konusu olan sermayenin çıkarları ise gerisi teferruat oldu bu memlekette" diye vurgulandı.
 
Limter-İş, "Çalışma zulme dönüştü bu memlekette. Ölümle paydaş oldu. İş güvencesi yok, can güvenliği de yok işçilerin. Ücretleri ödenmiyor, işten çıkartılıyor, iş ve çalışma güvencesi ortadan kaldırılıyor. Krizi yaratanlar faturayı böylece işçi ve emekçilere kesiyor. Sormak gerekiyor, bu devlet kimin ve kimden yana? Kimin haklarını ve çıkarlarını polis ve jandarma gücüyle, gözaltı ve tutuklama ile koruyor?" diye sordu.
 
İKİ SINIF KARŞI KARŞIYA
 
İşçi sınıfı ve burjuvazinin, sömürenler ve sömürülenlerin karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu kadar net ve bu kadar belli. Unutulmamalı hayatı üretenler yasakları koyanlardan daha güçlü ve haklı. İnşaat işçileri bunu bir kez daha gösterdi. Saldırı ve gözaltılar da bunun için. Dayanışmanın yasaklanması bunun için" diye belirtildi.
 
Limter-İş Sendikası açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"İnsanlar çalışırken ölmemeli diyor işçiler. Bu işten tüm işçi ve emekçilerin, ezilenlerin, emek örgütlerinin vazgeçilmez ve en insani talebidir. Bunu isteyenlerin, dile getirenlerin, bunun için dayanışma içinde olanların gözaltına alınmasını kınıyor, polisin saldırısını protesto ediyoruz. DİSK/Limter-İş Sendikası olarak, yıllardır tersanelerde iş cinayetlerinin durdurulması için kararlıca mücadele eden, bunun her tür bedelini onurluca göğüsleyen DİSK Yönetim Kurulu üyesi ve sendikamız Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı başta olmak üzere tüm gözaltına alınanlar serbest bırakılmalı, basın açıklamasını yasaklayarak saldırı yapanlar hakkında dava açılmalıdır."