20 Eylül 2024 Cuma

Londra'da 25 Kasım etkinlikleri

Londra'da düzenlenen etkinlikte SKB 25 Kasım'da sokağa, örgütlenmeye ve mücadeleye çağırdı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe ilişkin İngiltere'nin başkenti Londra'da çalışmalar sürüyor. Sosyalist Kadınlar Birliği ve Rengin Kadın Korosu düzenlediği etkinlikte, 25 Kasım'a ve örgütlü mücadeleye çağırdı.

25 Kasım'ın tarihçesinin anlatıldığı etkinlikte, 25 Kasım'da yürütülecek mücadelenin önemine dikkat çekildi. Konuşmalarda, 25 Kasım'ın bahşedilmiş bir gün olmadığı, kadınların mücadele ve direnişleri ile tarihe kazandırdıkları bir mücadele günü olduğunun altı çizildi. Bugünün, kadına yönelik erkek ve devlet şiddetinin görünür kılınması, farkındalığın yakalanması bakımından önemli bir rol oynadığını/oynamaya devam etiği belirtildi.

Günümüzün acil görevi bakımından yeni bir emperyalist paylaşım savaşının sinyallerinin verildiği vurgulanan konuşmalarda, bu uygulamalara gereken tepkilerin verilememesi durumunda bu saldırganlık/soykırım çizgisinin direnişçi dünya halkları üzerinde de devam ettirileceğini ve bu nedenle tüm coğrafyalardaki direnişçi kuvvetlerin ve özellikle de kadınların savaşa ve şiddete karşı örgütlü, sonuç almaya kilitlenen bir yoldan ilerlemeleri gereğinin altı çizildi.

RENGİN KADIN KOROSUNDAN ŞİİR DİNLETİSİ
Konuşmaların ardından Rengin Kadın Korosunun koristleri tarafından hazırlanan şiir dinletisine geçildi. Dinleti, 32 yaşında hayata veda eden İranlı kadın şair Furuğ Ferruzad'ın slayt eşliğinde hayatının anlatılması ile başladı. Döneminin gerici koşullarında şiir yazarak kendini ifade eden Ferruzad'ın bütün gericiliklere ve erkek egemenliğine başkaldırdığı, isyankar bir o kadar da cesur yaşamından kesitler sunuldu.

Ardından Furuğ'un şiirleri kadınlar tarafından seslendirildi.

Etkinlik 25 Kasım'da 14.00'te Wood Green kütüphanesi önünde yapılacak eyleme çağrı yapıldı.

TOPLUMSAL ERKEKLİK HALLERİ VE ŞİDDETİ İLE YÜZLEŞME ATÖLYESİ
Gik-Der ise Gik-Der üyesi erkeklerle bir araya gelerek erkek şiddeti ve şiddete karşı mücadelede sosyalist erkeklerin görevlerini içeren bir atölye düzenledi.